С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Армин Лашет е новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС)

Армин Лашет е новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС)

Конгресът, представяне на кандидатите, послания

За първи път в историята на Федерална република Германия една партия избра новия си председател и ръководството на дигитален конгрес. Кандидатите за председател изложиха онлайн своите виждания пред делегатите.  

В началото реч на сбогуване като федерален канцлер държа Ангела Меркел: „Бих искала да видя избран един екип, който взема съдбата на нашата горда Народна партия в ръцете си  и след това заедно с всички членове намира верните отговори за задачите на бъдещето”.

Първи от кандидатите произнесе речта си Армин Лашет. Доверие – това е неговата ключова дума. „ХДС няма нужда от главен изпълнителен директор, а от предводител на отбор. Аз може би не съм човек на перфектната инсценировка - но съм Армин Лашет, на това можете да разчитате”, каза министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия. Защото ХДС има нужда от капитан на отбор, който води и събира.

Последното изречение на Лашет, измествайки се встрани от трибунката и фронтално гледайки в камерата, гласи: „На кого да се доверим? Това решавате днес Вие!”

Втори говори Фридрих Мерц. Смелост и увереност, това са неговите ключови думи. Мерц е изоставил нападателния и агресивен стил на бунтар срещу статуквото. С председател Мерц няма да има сътрудничество с АФД. „И тези, които са социално слаби, ще намерят при нас сърце и подкрепа”. Всичко, което казва, е добре обмислено, но не е завладяващо.

В речта си Норберт Рьотген набляга на темата за компетентността на бъдещето, за дигитализацията и за нов, по-младежки профил на ХДС.

Във времето, отделено за задаване на въпроси, се намесва Йенс Шпан, от тандема с Лашет. Той няма въпрос, а изразява ясно послание: изберете Лашет. За това нарушение на правилата по-късно Йенс Шпан ще плати висока цена, тъй като има най-слабия резултат при избора на заместник-председателите.  

Резултатът от гласуването: гласуват 952 души. Фридрих Мерц е първи, получава 385 гласа, Армин Лашет – втори с 380 гласа и Норберт Рьотген 224. Следва балотаж между първите двама - Мерц и Лашет.

Норберт Рьотген отпада. Неговите поддръжници принадлежат към лагера около канцлера Ангела Меркел. По време на кампанията Мерц говореше презрително за този лагер като „естаблишмънт”. Лашет също е част от този лагер и се очаква в балотажа да бъде подкрепен от мнозинството делегати, гласували за Рьотген.

Балотаж: Армин Лашет печели 521 гласа, Фридрих Мерц – 466. Подадени са 991 гласа. Въздържали се - четирима. Армин Лашет е новият председател на ХДС.

Фридрих Мерц и Норберт Рьотген поздравяват Лашет. Новият председател се обръща към делегатите с апел за подкрепа от тези, които не са гласували за него. Следва гласуване по пощата, за да се утвърди на 22 януари избора за председател и ръководство в съответствие със закона за партиите.

Обновление или продължаване на политическата линия

С речта си към делегатите Армин Лашет докосна сърцата на много хора, той заложи на чувствата на съмишлениците. „Целта ми е да ръководя и да събирам заедно”, повтаря навсякъде той.   Лашет се изправя пред големи въпроси. Дали ще се еманципира от влиянието на Ангела Меркел и ще поеме по собствен път? Достатъчно силен ли е резултатът от избора му на конгреса, за да го утвърди по-късно като кандидат за канцлер? Какво бъдеще имат губещите и техните привърженици, как ще ги приобщи?


Дали новият лидер на ХДС Армин Лашет ще успее да приобщи привържениците на Фридрих Мерц?

През годините на своето политическо участие Армин Лашет е силно подценяван. „През целия си живот не съм отдавал особено значение на проучванията, а правя  това, което смятам за правилно. Проучванията не казват абсолютно нищо.” Лашет знае това от изборите за парламент на Северен Рейн-Вестфалия, които спечели през 2017 г. - въпреки че съперничката му от ГСДП Ханелоре Крафт беше най-популярният политик според проучванията.

Армин Лашет в интервю за Bild am Sonntag: „Идвам от Аахен (родният град на Лашет, който са намира в най-западната част на Германия, на границата с Нидерландия и Белгия), повече на Запад няма как. Слушам много, за да разбирам по-добре мисленето и усещането на Изтока. Това е важно за председател на партията на цяла Германия”.  

През годините Армин Лашет съзнателно си е изграждал образ на помирител. Сега като нов лидер на ХДС пред него стои основната задача да интегрира лагера на Мерц. На конгреса неговият колега от тандема Йенс Шпан не му направи добра услуга за това.

Разочарование сред привържениците на Фридрих Мерц

Разочарованието сред привържениците на Фридрих Мерц е огромно. В страницата му във Фейсбук понастоящем има над 5 200 коментара с посланието, че това не е добър ден за Германия. Многобройни са заканите на негови привърженици, че повече няма да гласуват за ХДС. Силни са настроенията срещу естаблишмънта, който против волята на обикновените членове на ХДС възпрепятства избирането на Мерц, който е подкрепян от мнозинство членове на ХДС, също и в източните провинции на Германия.

Има многобройни призиви към Фридрих Мерц да започне изграждането на нова партия. Според тези негови привърженици е време е за нова, наистина консервативна партия в Германия. Само не трябва да се повтаря грешката с АФД. „Имаме нужда от един отворен към бъдещето консерватизъм”, това е посланието на тези призиви на немалко негови поддръжници.

Накъде след конгреса? Кой ще е кандидатът за канцлер?

Ще съумее ли Армин Лашет да реши един основен проблем, породен от острата изборна надпревара – да интегрира загубилите и техните привърженици? Защото 466 делегати гласуваха за неговия конкурент Мерц. Третият кандидат Норберт Рьотген заяви, че новият председател може напълно да разчита на подкрепата му.

Фридрих Мерц отказа да се кандидатира за член на ръководството и по-късно съобщи в Туитър, че е предложил на Лашет да стане министър на икономиката в сегашното правителство. Маньовър или провокация срещу Меркел и Лашет? Говорителят на Меркел реагира, че канцлерката не планира промени в правителството.

През пролетта Лашет трябва да постигне споразумение с председателя на ХСС и министър-председател на Бавария, Маркус Зьодер, за общия кандидат за канцлер на парламентарните избори през септември. Защото това не е автоматично новият председател на ХДС, а Лашет продължава да бъде много назад в проучванията в сравнение с колегата си от Бавария. Председателят на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага Бринкхаус заяви, че председателството не е трамплин за кандидатурата за канцлер.

Всеки лидер получава нова енергия от такова мобилизиращо публично събитие като конгреса на ХДС. Очаква се Армин Лашет да използва тази енергия за настройване на партията на изборни обороти, за успокояване и преодоляване на разделенията. Това е голямо предизвикателство в началото на неговото лидерство.

Автор: Господин Тонев;

снимки: pfalz-express.de; thunertagblatt.ch;

Краят на ерата „Меркел” и конгресът на ХДС