С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Фридрих Мерц, кандидат за председател на ХДС - позиции и възможности

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: tagesspiegel.deСнимки: suedkurier.de; saarbruecker-zeitung.de;
Фридрих Мерц, кандидат за председател на ХДС - позиции и възможности

Политически разбирания на Фридрих Мерц

Фридрих Мерц, роден на 11 ноември 1955 г. е политик от ХДС, адвокат, мениджър и лобист, той е кандидат за председател на Християндемократическия съюз, след заявлението на Ангела Меркел, че повече няма да се кандидатира за лидерската позиция в ХДС. Фридрих Мерц е избран през 1989 г. за депутат в Европейския парламент и до 1994 г. изпълнява функциите, присъщи на тази длъжност. От 1994 г. до 2009 г. е депутат в Бундестага, немския парламент.

От 2000 до 2002 г. като председател на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Мерц е лидер на опозицията в Бундестага. От 2002 г., след като новият председател на ХДС Ангела Меркел заяви претенции да поеме и ръководството на парламентарната фракция, той е става заместник-председател на фракцията на ХДС/ХСС до 2004 г. и един от многото съперници, изтласкани от Меркел от властови позиции.

През декември 2004 г. Фридрих Мерц се оттегля от позицията на заместник-председатела на парламентарната фракция на ХДС/ХСС в Бундестага. През 2007 г. той обяви, че поради вътрешни партийни различия няма да се кандидатира на следващите федерални избори. През лятото на 2009 г. Мерц напусна голямата политика и се посвети на бизнеса.

Фридрих Мерц започва работа в банковия сектор, член е на надзорните съвети на големи немски компании, от 2010 г. е и в надзорния съвет на футболния клуб Борусия Дортмунд. От март 2016 г. той е председател на надзорния съвет и лобист за германския клон на най-голямата световна компания за управление на активи, инвестиционна компания „Блек рок”, с активи от 6,3 трлн. долара, която инвестира в много компании в Германия.

„Блек рок” е не само най-големият акционер във влиятелни немски компании, но и най-големият акционер на Google, Apple, Microsoft, Exxon Mobil, Chevron, Nestlé и други корпорации. Фридрих Мерц е католик, със съпругата си Шарлоте Мерц, която е съдия, имат три деца.

Подкрепящи и отхвърлящи Фридрих Мерц

Със сигурност Мерц ще търси и вероятно ще си гарантира подкрепата на консервативните делегати на конгреса на ХДС, който ще се състои на 7-8 декември 2018 г. в Хамбург. Това са предимно християндемократи, които не възприемат политиката на Меркел и отхвърлят социалдемократическата посока на развитие на ХДС.  

Както сочат проведените до момента публични изследвания, за много хора Фридрих Мерц е правилният човек. Със своята кандидатура той носи свеж вятър, магията на едно ново начало, макар и по-възрастен от другите двама  кандидати Йенс Шпан и Анегрет Крамп-Каренбауер. С него наложителната бърза промяна на политиката на ХДС и Германия може да бъде успешна. Мерц въплъщава копнежа на големи групи в ХДС към консерватизъм и възвръщане на старата сила на съюза.

За неприемащите го и за неговите противници Мерц представлява интересите на малкото богати хора с много, много пари. Според тях той ще бъде най-голямата политическа злополука, която ще сполети Германия. За тях Мерц олицетворява троянския кон на Уолстрийт и трансатлантическите мрежи, той е възприеман като представител на неолиберазлизма, кандидатът на Съединените щати.

Фридрих Мерц все още има разнообразни връзки в Християндемократическия съюз. Той е получавал обаждания и съобщения от много хора, които се оплаквали от Меркел и се притеснявали за бъдещето на съюза.

На него големи надежди възлагаше настоящият председател на Бундестага Волфганг Шойбле. Във времето, когато на самия него му се наложи да се оттегли от поста председател на ХДС и на парламентарната група, Шойбле се погрижи да раздели тези две длъжности между Меркел и Мерц. Меркел оглави партията, Мерц – общата парламентарна фракция на ХДС и ХСС в Бундестага.

Според информация на списание „Шпигел” от известно време Шойбле съветвал приятеля си Фридрих Мерц да се подготви да стане приемник на Ангела Меркел и го насърчавал в това му намерение. Например, Шойбле подкрепил провеждането на среща в Брюксел в средата на октомври с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. От своя страна след срещата Дол информирал канцлера Ангела Меркел за плановете на нейния бивш политически съперник Мерц.

Възгледи и позиции на Фридрих Мерц

Сега ХДС има нужда от обновление и подем, заяви Мерц при публичното представяне на кандидатурата си и добави, че партията трябва да има по-ясна идея за същността си. Той иска да й вдъхне нови сили и да й придаде ясен политически облик. Какъв може да бъде този облик според политическите убеждения на Фридрих Мерц. Мерц е експерт по финансови теми, основните му компетентности бяха в областта на финансовата политика, политиката за сигурност и семейството. Мерц беше част от икономическото крило на партията си. Той се застъпваше за дерегулации и приватизация, също така пледираше за съкращения в областта на социалните помощи и подкрепяше генното инженерство и ядрената енергия.


2000 г. - съвместен триумф на новоизбрания лидер на ХДС Ангела Меркел и тогавашния шеф на парламентарната фракция Фридрих Мерц. По-късно двамата станаха ожесточени съперници.

Данъчната концепция, разработена през 2003 г. под негово ръководство, предизвика огромен шум. Тя предлагаше три данъчни нива от 12, 24 и 36%, това бяха значително по-ниски данъчни ставки в сравнение с тогавашния данъчен модел. Голямо медийно внимание беше отделено на думите му, че всеки гражданин би трябвало да може да изчисли своя данък върху доходите върху една бирена подложка.

Фридрих Мерц стана много популярен през 2000 г., когато изложи тезата, че германската култура трябва да бъде водещата в страната. „Водещата култура” е термин, който иска да опише възможен обществен консенсус на основата на европейските ценности и ще служи като връзка между германци и имигранти. Понятието „немска водеща култура” беше използвано от Фридрих Мерц като противоположно понятие на културното многообразие, на мултикултурализма.

Мерц критикуваше особено традиционните обичаи сред мюсюлманите и изискваше от тях „да възприемат нашите нрави, обичаи и навици”, които са в основата на „свободолюбивата немска водеща култура”. Имигрантите трябва да са готови да уважават правилата на съвместния живот в Германия, каза Мерц през октомври 2000 г. И това са правилата на така наречената водеща култура.

Публикуваме откъси от интервю на Фридрих Мерц пред вестник „Тагесшпигел” от декември 2000 г. По това време той все още е считан за човек на бъдещето. Тогава 45-годишният Мерц току-що е станал шеф на парламентарната фракция на ХДС/ХСС в Бундестага. Мерц разказва за буйната си младост, за това, че е измъчвал родители и учители, а неговите приятели са били бирата, ракията и музикалната група „Doors”.

Въпрос: За Зауерланд (област в Северен Рейн-Вестфалия) сте били левичар!  Фридрих Мерц:

Трябва да си представите това другояче: тук в Брилон (родният град на Мерц) сме провинция... Революционните идеи, разпространявани в Берлин или във Франкфурт, достигаха до нас със закъснение, а и по-скоро дифузно... Не, никога не сме били леви. Но вече не искахме всичко да ни се казва от старите. Бяхме антиавторитарни, твърдо срещу училището и родителите.

И какво остана от секса, ракията и рокендрола? Фридрих Мерц се озова в  консервативния лагер.

Винаги съм считал хората на 68-а година за особняци. А окончателно в ХДС ме доведе Източната политика на Вили Бранд. Тогава той не ми харесваше. Неговият начин на говорене, този бавен език, това не ми допадаше.

Либерално ли е да се застъпваш за промяна в закона за даване на убежище или да пропагандираш върховенството на немската водеща култура?

За мен по-важен е не терминът, отколкото самият дебат и преди всичко съдържанието. И беше правилно да инициирам това. Все пак Вие познавате законите на медийната ни демокрация. На пресконференция умишлено се използва провокативно понятие, а след това продължават три дни, докато внезапно някой се позове на него.

А противоречията се изясняват най-добре, когато собствените хора ви критикуват. Например синът ми Филип ...

... който е на 19 години ...

... и се интересува много от политиката. Той има дълбоко отвращение към всичко, което има нещо общо с десни, с голи глави, обути в кубинки и такива неща. Той намира тези типове за абсолютно гнусни. Когато дебатите започнаха и умишлено бях натикан от някои хора в десния ъгъл, той имаше няколко въпроса към мен.

Като, например, този: дали сега и Вие принадлежите към голите глави? Добър въпрос.

Той ме повика в Берлин и започна да ме разпитва за понятието „водеща култура” (Leitkultur). Тогава говорихме дълго време и аз сравних понятието „водеща култура” с понятието „американски начин на живот” (American way of life). Казах му, виж го още веднъж, това също е и част от културната идентичност, защо да не го имаме. Накрая той го разбра, но забелязах, че имах значителна потребност от обсъждане с него. И той с мен.

Казвате, че бунтът Ви е останал в обичайната рамка. Вашите три деца приличат ли на Вас?

И тримата заедно ни създават по-малко безпокойства, отколкото аз създавах на родителите си съвсем сам. Наистина не можем да се оплачем.

Съставителство и превод: Господин Тонев;

интервю: tagesspiegel.de;

Снимки: suedkurier.de; saarbruecker-zeitung.de;