С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Конгрес на ХДС, 2018 г. - Анегрет Крамп-Каренбауер, Фридрих Мерц, Йенс Шпан

Конгрес на ХДС, 2018 г. - Анегрет Крамп-Каренбауер, Фридрих Мерц, Йенс Шпан

Поглед върху конгреса на ХДС, декември 2018 г.

За първи път от октомври 1971 г. делегатите на Християндемократическия съюз (ХДС) могат да избират между няколко кандидати при избора на своя председател. През октомври 1971 г. на партийния конгрес на ХДС в Саарбрюкен Хелмут Кол, тогава министър-председател в Рейнланд-Пфалц, се кандидатира за председател срещу шефа на парламентарната фракция на ХДС/ХСС в Бундестага Райнер Барцел. Хелмут Кол получи 174 гласа срещу 344 на Райнер Барцел и загуби надпреварата, но 2 години по-късно спечели председателското място в ХДС и така започнаха неговите 25 години като партиен лидер.

За конгреса през декември 2018 г. бяха предложени 3 силни кандидатури за председател. Това са Анегрет Крамп-Каренбауер (на 56 години), досегашен главен секретар на съюза, Фридрих Мерц (на 63 години), бивш председател на парламентарната фракция и Йенс Шпан (на 38 години), министър на здравеопазването.

Издигането на кандидатурите бе последвано от вътрешна предизборна кампания - съвместно явяване на тримата кандидати на осем регионални конференции във всички краища на Федералната републиката. Рядко членовете на ХДС са изпитвали такова чувство на въодушевление, както по времето на тази предизборна битка.

Партийният конгрес в Хамбург, 6-8 декември 2018 г. Седми декември беше исторически ден за Християндемократическия съюз. Ангела Меркел се оттегли след 18 години начело на съюза с типичната за нея трезва, безцветна реч: „За мен беше голяма радост, за мен беше чест – благодаря”, каза тя накрая.

Анегрет Крамп-Каренбауер изнася речта на живота си пред делегатите на конгреса, макар и като реторика да отстъпва на двамата си съперници. „По-важна е вътрешната сила, отколкото външната сила на гласа”, заяви тя. С борческата си реч на конгреса майката на три деца Анегрет иска да изтъкне, че тя не е „мини-Меркел”.

Фридрих Мерц, който след дългогодишното си въздържане от политическо участие бързо спечели доверието на голяма част от консервативно настроените избиратели и членове на ХДС, може би е твърде сигурен в победата си.

Но като опитен човек, формирал политики на най-високите нива в съюза, той познава отлично силата на партийния апарат, който е настроен срещу неговата кандидатура. Мерц обаче получи публично подкрепа от председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, а най-силни  аплодисменти по време на речта си за своите думи: „Няма да отстъпим Изтока на популистите отляво и отдясно!”

Йенс Шпан изглежда като човек, който няма какво да губи, защото знае, че няма шансове да победи. „Да, аз също чета проучвания на общественото мнение...”, казва той. По-късно като утешителна награда Йенс Шпан ще получи 89.9% от гласовете, най-добрият резултат за член на президиума на ХДС.

Конгресът на ХДС гласува и на балотажа реши: Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана често и в медиите АКК, е новият председател  на ХДС. Мерц получи 482 гласа, Анегрет Крамп-Каренбауер - 517. Минимална преднина от 35 гласа за Крамп-Каренбауер.

Фактът, че в партията на Конрад Аденауер и Хелмут Кол, в която повече от 50 години на върха са били само мъже, една жена става наследник на друга жена като председател, показва колко съществено Меркел е модернизирала ХДС.


Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц като опоненти на регионална конференция на ХДС

След 18 години начело на Християндемократическия съюз една източногерманска протестантка е заменена от западногерманска католичка. В много отношения Крамп-Каренбауер е по-консервативна от Меркел. Новоизбраният лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер вярва, че е способна да стане канцлер на Германия, тя казва това ясно. „Ако не вярвах, че съм способна на това, тогава нямаше да се кандидатирам за председател на партията.”

Крамп-Каренбауер има железни нерви, както и усета за точното време в политиката. В предизборната кампания за председател на ХДС тя не допусна никакви грешки, за разлика от опонента си Фридрих Мерц. Когато това беше от изключително значение, тя изнесе речта за живота си. Качества, необходими за лидерската  роля.

АКК подчертава ценностите, които са важни за нея: „Ние не сме политическа бакалия, имаме нужда от компас, буквата „Х” (в името на ХДС) ни дава образа на човека, никога не трябва да пренебрегваме това „Х”. Това е въпрос от  национално, но и от европейско значение! ХДС трябва да бъде партия, която има смелост - вместо да „гледа страхливо надясно и наляво”. ХДС трябва смело да се изправи срещу популисти, егоисти и автократи.

„Коя е Анегрет Крамп-Каренбауер?”, пита английският всекидневник „Гардиън” и обяснява на британските читатели: „Както и преди тя е свързана с малкото градче Пютлинген, където е родена като пето от шестте деца в семейството - и където тя все още живее. Всеки, който я познава, е убеден, че тази свързаност с родното е основата за нейния реализъм и нейната благонадеждност.”

Крамп-Каренбауер е против еднополовите бракове. Преди изборите в Саарланд през миналата година тя каза ясно, че няма да търпи никакви предизборни кампании на турски политици за президента Ердоган.

Фридрих Мерц можеше да донесе истинската промяна, той призоваваше за „стратегическа промяна”. Неговата кандидатура беше заявка за обрат към по-дясна политика, като заявяваше, че Християндемократическият съюз трябва отново да се обърне със силни предложения към консервативните гласоподаватели.

Фридрих Мерц водеше кампанията си с основателния упрек, че със своята центристка политика Меркел е предопределила възхода на десните популисти. Но очевидно Християндемократическият съюз не е готов за истинска промяна на политическия курс, изразяван от Мерц.  

Изводи: Предизборната кампания през последните седмици, както и самият конгрес в Хамбург, показаха колко дълбока е пропастта, която отвори ерата на Ангела Меркел. И  поради това беше правилно, че ХДС прие необичайния експеримент за избор на лидер чрез механизма на вътрешнопартийната демокрация, макар тази процедура на общи предизборни срещи с членове на съюза на регионални конференции да не отменя желязната сила на партийния апарат.

След конгреса „Ню Йорк Таймс” написа: „Германските консерватори избират по-скоро приемствеността вместо промяната.”

Един разцепен Християндемократически съюз, чийто единствен консенсус е запазването на властта. Резултатите от избора на председател разкриват истинското вътрешно състояние на съюза.

Много привърженици на Фридрих Мерц в ХДС са разочаровани, че техният кандидат, носител на надеждата, не успя. Разочарованието в лагера на привържениците на Мерц е страхотно, Крамп-Каренбауер ще трябва да положи огромни усилия, за да приобщи тези разочаровани привърженици.


Анегрет Крамп-Каренбауер трябва да положи огромни усилия, за да приобщи разочарованите.

Излъчването на новия генерален секретар би могло да бъде сигнал към лагера на Фридрих Мерц за помирение.

Новият генерален секретар на ХДС Паул Цимяк е лидер на младежкия съюз на ХДС и беще избран само с 503 гласа от 801, т.е. с 62,8% от гласовете. За сравнение, когато през февруари Анегрет Крамп-Каренбауер беше избрана за генерален секретар на ХДС като наследник на Петер Таубер, тя получи 98,9% от гласовете на делегатите.

Това е не само шамар за новия председател на партията. Това също така е вот на недоверие срещу самия Паул Цимяк. Той е на 33 години, живее в Зауерланд, регион в Северен Рейн-Вестфалия. Тук е родината на Фридрих Мерц, когото мнозинството в Младежкия съюз подкрепи за лидер на ХДС. Цимяк е приятел на Йенс Шпан и е упрекван, че заради политическата си кариера е преминал на страната на вътрешно-партийния опонент.

Паул Цимяк е роден през 1985 г. в Шчечин, Полша, родителите му бягат от Полша през 1988 г., емигрират в Германия с двете си деца. Неговото издигане в Младежкия съюз не е предопределено. През 2014 г. Цимяк се наложи за председател в съперничество с Бенедикт Пьотеринг - син на бившия президент на Европейския парламент и един от лидерите на ХДС Ханс-Герт Пьотеринг. Три години по-късно стана депутат в Бундестага.

Слабият резултат за Паул Цимяк показва колко дълбоко е разделението в ХДС и колко отровено е настроението след победата на Крамп-Каренбауер.

Алтернатива за Германия (АфД): Срещат се и оценки, че с избора на Анегрет Крамп-Каренбауер делегатите на конгреса на ХДС са направили голям коледен подарък на Алтернатива за Германия. Християндемократическият съюз пропуснал шанса си. Заради избора на AKK Алтернатива за Германия може да ликува, по-нататъшният й възход е гарантиран, никоя от кардиналните грешки на Меркел няма да бъде коригирана, последиците скоро ще бъдат усетени.

Нова партия: Задава ли се разцепление в ХДС? Не е изключено създаване на нова партия! „Уважаеми господин Фридрих Мерц! Моля, създайте нова консервативна партия”, заявяват привърженици на Фридрих Мерц. Водещи представители на съюза, които споделят консервативни ценности, не изключват създаването на нова партия. След избора на Крамп-Каренбауер има информация за напускане на разочаровани християндемократи, които са вярвали в политическата промяна.

Близко бъдеще на ХДС: Анегрет Крамп-Каренбауер ще задържи единството на ХДС, само ако постигне успехи, особено в битката срещу Алтернатива за Германия. Тя трябва да предложи политика, която да върне обратно избиратели, гласуващи сега за Зелените и да възстанови нормалните и ефективни отношения със сестринската партия Християнсоциален съюз (ХСС).

Крамп-Каренбауер трябва да приобщи онези партийни привърженици, които искаха радикално скъсване с ерата на Ангела Меркел. Тъкмо сега започва битката на новия партиен лидер за единството на Християндемократическия съюз.

Анегрет Крамп-Каренбауер трябва да покаже, че на конгреса в Хамбург действително е започнала нова ера за ХДС и да докаже, че се е еманципирала от Меркел. За нея като председател на партията това е въпрос на оцеляване. Ако не може да убеди собствените хора, че с нея ХДС може да печели избори, времето й начело на партията може да е много кратко.

Съставителство: Господин Тонев;

снимки: web.de; noz.de; zeit.de;