С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Винфрид Кречман: Политиката означава да събираш хора зад една идея

Автор: Господин Тонев
Винфрид Кречман: Политиката означава да събираш хора зад една идея

Зелените - история на успеха на една партия
 

Партията на „Зелените” триумфира на проведените през март 2011 г. избори в Баден-Вюртемберг, една от най-големите и богати федерални области в Германия със столица Щутгарт. Лидерът на Зелените в Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман (на снимката) стана министър-председател, защото неговата партия спечели 24.2% от гласовете на избирателите и заедно със социалдемократите създадоха коалиционно правителство.

Наистина Християндемократическият съюз завоюва 39% от гласовете, но те не бяха достатъчни за съставяне на правителство. Зелените начело с Винфрид Кречман спечелиха от инцидента в ядрената централа в Япония, но също и от недоволството на гражданите от досегашното управление. Защото по-голямата част от гласоподавателите гласуват за промяна. „Политиката - казва лидерът на Зелените Винфрид Кречман, който е католик - означава да събираш хора зад една идея”. Една идея формира неговата кариера: идеята, че трябва да се събират неща, които на пръв поглед не си подхождат.

Учителят по етика Кречман е един от основателите на Зелените в югозападната част на Федерална република Германия през 1979 г., от „любов към природата”, както казва той. Япония, колкото и лошо да звучи, беше спасението за Зелените. Изборите за местен парламент в Баден-Вюртемберг се проведоха под знака на ядрената катастрофа в Япония. Хората бяха информирани за опустошителните опасности от ядрената енергетика и това без съмнение се отрази добре на Зелените като партия, която е срещу използването на ядрена енергия.
 

Винфрид Кречман постига политическата цел на живота си
 

Изведнъж Зелените заеха предно място в социологическите проучвания. И Винфрид Кречман постигна това, което не бе съдено на нито един представител на Зелените преди него, дори и на Йошка Фишер. Два пъти Винфрид Кречман напускаше политическата сцена за няколко години. Но и два пъти се върна. Той трябваше да постигне изцяло политическата цел на живота си.

Зелените произлязоха от протестните движения на шейсетте и седемдесетте години на 20-и век. Малко преди смъртта си с тази кауза също така се ангажира студентският лидер и икона на студентските събития от 1968 г. Руди Дучке. Чрез известния начин на ротация Зелените сменяха редовно през първите години от основаването си хората на водещи позиции.

Движение за мир: През годините на своето съществуване Зелените се отличават като партия, изразяваща трайно позиции против войната.

Fischer
 

Основно послание на Зелените: Ядрена енергия - не, благодаря!

Ядрена енергия - не, благодаря! Това е централното послание на партията на Зелените. Те са известни и със своите странности и своеобразни публични превъплъщения. Като например жена-делегат на конгреса на партията в Дуисбург през 1987 г., която седи на първите редици и плете. Или Йошка Фишер, който през 1985 г. положи клетва като министър на околната среда с маратонки (на снимката). Което предизвика протести в лагера на десните партии.

Разширяване влиянието на Зелените и в източната част на Германия: през 1990 г. партията не можа да премине бариерата от 5 процента, но в Източна Германия алиансът Съюз 90/Зелени успя да влезе в парламента поради специфичния начин на създаване на избирателни райони за новите и за старите федерални провинции. През 1993 г. тези движения се обединиха в едно цяло.

Тайният председател: Който и да е бил шеф на Зелените, в действителност Йошка Фишер има тежката дума в партията. Водещият политик на Зелените отдавна се превърна в политическа звезда - и когато отслабна значително чрез джогинг, „в дългото бягане към самия себе си”, както беше отбелязал в една книга. Йошка Фишер бързо се превърна в един от най-популярните министри на външните работи в историята на Федералната република чрез участието си в коалиционното правителство начело със социалдемократа Герхард Шрьодер.
 

Зелените - партията на големите градове

 

Министър по време на война: Скоро след изборната победа във Федерална република Германия НАТО реши да води война срещу Югославия на Милошевич за контрол на Косово. Червено-зеленото правителство трябваше да обясни защо влиза във военните действия и Йошка Фишер издигна девиза: „Стоя на два принципа, никога вече война, никога вече Аушвиц, никога вече геноцид, никога вече фашизъм”. На конгреса на партията през май 1999 година той е замерян с торбички, пълни с боя - картината става икона на дебатите за войната в германското общество.

Партия на големия град: точно в големите градове през следващите години Зелените стават един вид нова народна партия. И разбира се, неизчерпващият се профил на протестна партия.

Германия има своя „зелен” министър-председател: Винфрид Кречман. Това е най-големият триумф на Зелените: с близо 25 процента, които партията му спечели в провинция Баден-Вюртемберг, Кречман е първият министър-председател на федерална провинция от партията на Зелените – а партията на Зелените почти се превърна в една нова народна партия.

По материали на вестник „Зюддойче цайтунг” и вестник „Ди Велт”;

Съставителство и превод: Господин Тонев;

Снимки: badische-zeitung.de; youtube.com;