С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Републиканска партия (САЩ): Да помним принципите, които ни направиха силни

Републиканска партия (САЩ): Да помним принципите, които ни направиха силни

Основни възгледи на Републиканската партия (САЩ)

Представяме Ви в концентриран вид идеите и профила на политически организации от дясноцентристкия спектър, които трайно формират политическата воля на своите съграждани. Започваме поредицата с кратко изложение на основните принципи на Републиканската партия.

Републиканската партия (САЩ) е основана на 20 март 1854 г. и представлява коалиция от различни групи и местни партии, изразяващи многостранни интереси, които имат слаба вътрешна спойка и които се сплотяват силно по време на избори. Партията е основана с цел да премахне робството, като се е наложила чрез първия свой президент Линкълн над демократите, които са пледирали за запазване на робството. Символът на републиканците е слон, който олицетворява достойнство, сила и интелигентност. Партийният цвят е червен.

През февруари 2009 година за председател на Националния комитет на Републиканската партия е избран 50-годишния афроамериканец Майкъл Стийл, а от 2011 г. начело на комитета е Райнс Прибус (Reince Priebus) от щата Уисконсин. Средната класа, белите, протестантските избиратели в предградията са тези, които са склонни да гласуват за републиканците. Традиционните им избиратели живеят предимно в селските райони и в южните щати на Америка.

Републиканската партия се разглежда като консервативна или „център-дясно”, а Демократическата партия – либерална или „център-ляво” организация. Републиканците изграждат профила си чрез трайно застъпване на следните позиции: за оттегляне на държавата от всички области, срещу всякакви ограничения в икономиката и търговията, за намаляване на данъците, срещу абортите, срещу равнопоставянето на хомосексуалните двойки с традиционното семейство и срещу ограниченията за притежаване на оръжие. Те са за засилване самоуправлението на отделните федерални щати и за укрепване на общинското самоуправление.

Републиканската партия представлява по-скоро интересите на стопанството, тя се застъпва за свободната конкуренция и по-малко за изграждането на държава на благоденствието. Демократите вярват, че правителството има задължение да осигурява различни социални и икономически програми за нуждаещите се. Републиканците защитават тезата, че подобни инициативи струват твърде скъпо на данъкоплатците и насърчават частния сектор и свободната инициатива. Политологията различава три крила в Републиканската партия – християнски фундаменталистки сили, неоконсервативни съмишленици и в икономическо отношение либерално крило.

republicans 1

По време на финансовата и икономическа криза в САЩ се прояви следният практически проблем. Докато класическата консервативна идеология проповядва ненамеса на държавата и пълна свобода на пазара, републиканската администрация водеше съвсем друга политика. Президентът Джордж Буш, който успяваше да обедини привържениците на икономическата свобода и тези на консервативните ценности, де факто национализира банките с повече от трилион долара от джобовете на данъкоплатците. Това дискредитира аргументацията на Републиканската партия за държавните разходи, зa ролята на държавата и класическите републикански ценности като ограничено правителство и лична инициатива.

Предлагаме в обобщен вид главните принципи и кредото, които обединяват републиканците:

Аз съм републиканец, защото: Вярвам, че силата на нашата нация е потребност за всяка личност и нейното достойнство, свобода и потенциал трябва да бъдат уважавани.

Вярвам в равните права, равните възможности и справедливостта за всички, независимо от тяхната раса, религия, пол, възраст или недъзи.

Вярвам, че свободното предприемачество и насърчаването на личната инициатива са създали потенциала, икономическия растеж и просперитета на тази нация.

Вярвам, че правителството трябва да изпълнява финансовите си задължения и да позволява на хората да задържат по-голяма част от парите, които печелят.

Вярвам, че истинската роля на правителството е да се грижи за хората, като отговаря само за функциите, които те не могат да изпълняват и че най-доброто правителство е онова, което управлява най-малко.

Вярвам, че най-ефективното, най-отговорното и най-отзивчиво правителство е онова, което стои най-близо до хората.

Вярвам, че американците трябва да помнят принципите, които ни направиха силни, докато развивахме нови и новаторски идеи, с които да посрещнем предизвикателствата на променящото се време.

Накрая, вярвам, че Републиканската партия е най-доброто средство за прилагане на тези идеали в положителни и успешни принципи на едно правителство”.

Снимки: yanceycountyrepublicanparty.com; mprnews.org;