С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Никола Саркози: Който не изгражда бъдещето, е осъден да бъде негова жертва

Никола Саркози: Който не изгражда бъдещето, е осъден да бъде негова жертва

Никола Саркози и ролята на политиката да предложи бъдеще

Политиката има това предимство пред всяка друга форма на действие или ангажимент, че се извършва заедно с народа, а не срещу или без него. Именно в народното въодушевление на голистките митинги почерпих първия си политически опит. Прекрачвайки отвъд всички политически и обществени разделения, голизмът обедини милиони французи от всякакъв произход, от всички обществени класи, около една „определена идея за Франция” и в общата воля за модернизация и трансформиране на нашата страна.

Обичам хората. Обичам срещите, обмена на мисли, колективните емоции. Обичам идеята за обща дейност в името на обща цел. Зная, че това е единственият начин на действие, че нищо не се постига без това. Обичам да убеждавам. Политиката за мен няма никакъв смисъл, ако не си поставя за цел да вдъхва надежда на милиони хора.

Още от младини се убедих, че този, който не изгражда бъдещето, е осъден да бъде негова жертва. Живея днешния ден с енергията на човек, който знае, че обещаното бъдеще не пада от небето. „Да изграждаш”, както и „да обичаш”, са едни от най-хубавите думи на френски език. Човек изгражда своя дом, своя живот, своето семейство, щастието му, понякога и бъдещето на своята страна. Никога не трябва да преставаме, още по-малко да се отказваме или да отпускаме немощно ръце.

Нашата страна изживява огромна криза на доверие, която с пълна сила се стоварва върху политиците. Липсата на доверие е характерна за нашето общество, докато целта на политиката е именно създаване на доверие. Отхвърлям фаталността. Тази дума, тази мисъл и нейните последствия са нетърпими за мен.

Много бих искал французите да гласуват „за”, вместо за сетен път да се задоволят с отрицание. Да гласуват за програма, но най-вече да гласуват за промяна, за друго бъдеще, в което много неща да бъдат възможни благодарение на усилията, на труда, на заслугите.

Искам да обясня, че няма фаталност за този, който е способен да се осмели, да опита, да предприеме. Да покаже, че дързостта може да се окаже по-безопасна, отколкото предпазливостта. Да покаже, че който не поема риск, всъщност поема всички рискове.

Да изграждаш значи да действаш, но след като си отделил достатъчно време за размисъл. Значи да сътвориш, но в името на определен проект. Прекомерно много политически ръководители са загубили чувството за перспектива, понеже вече не вярват в своите възможности да променят бъдещето. Те смесват визия с пророчество. Те мислят, че ролята им е да предсказват бъдещето, докато от тях се иска да го сътворят.

Ролята на политиката е да предложи бъдеще и да позволи постигането му. На това именно съм се посветил, затова именно още вярвам във волята и това оправдава според мен стремежа ми да постигна най-високата отговорност. Да изграждаш и обичаш? Това би могло да бъде обещание. За мен това е животът. Моят живот.

Никола Саркози, „Свидетелства – Моят живот в политиката”;

ИК „Прозорец”, 2007 година;

Снимка: melty.fr;