С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Маргарет Тачър - ценности: Аз съм политик, вярващ в убежденията

Маргарет Тачър - ценности: Аз съм политик, вярващ в убежденията

 Маргарет Тачър, бивш премиер – министър на Великобритания

На 13 октомври 1925 е родена Маргарет Тачър, първата жена, премиер-министър  на Великобритания. Тя е известна със своя непоколебим характер, Радио Москва й дава прозвището „Желязната лейди”. Предлагаме фрагменти от нейни разсъждения върху политиката. „В политическия живот научих нещо – ако имаш някакво послание към хората, проповядвай го. Аз съм политик, вярващ в убежденията.

Пророците от Стария завет не са се обръщали към хората с думи като: „Братя, искам от вас консенсус.” Те са заявявали: „Ето, в това вярвам аз и това е изходът, който виждам. Това е моята въжделена вяра. Ако и вие вярвате в същото, елатe с мен.” Ще ви кажа следното. Край на досегашната тъма и на мрачното минало. Край на пораженството. Под двете знамена - на избора и на свободата – ново и вдъхновяващо бъдеще зове нашия народ.

Осама бен Ладен в интервю по арабска телевизия описа американците като „упадъчна нация без морални принципи”. Действителността показа, че неговото презрение към бойния дух на американската нация е неоснователен.

Малък брой от жителите на Западна Европа са на мнение, че съвременното западно общество е съвършено. Разбира се, чувството за самокритика при нас е втора природа. Ние открито се безпокоим за разпадането на семейството, икономическата зависимост на гражданите от държавата, престъпността сред младежите, злоупотребата с наркотици и насилието.

Напълно осъзнаваме, че високият жизнен стандарт не винаги води до по-високо качество на живота.

Thatcher
Маргарет Тачър: Вярвам в убежденията. Ако имаш някакво послание към хората, проповядвай го!

Бащите основатели са били убедени, че макар и възприетата форма на републиканско управление да разполага с механизми за справяне с човешките слабости, тя не предлага заместители на човешките добродетели.  За тях самоуправлението е означавало единствено управление от и за хората. Джеймс Мадисън е знаел добре, че за да работи добре, демокрацията трябва да се опре на обществените ценности.

Отците основатели и онези, които са дошли след тях, са имали различни религиозни убеждения, а понякога дори не са вярвали в Бога. Въпреки това те са били твърдо убедени, че религията е единственият начин да се съхранят добродетелите, които ще направят Америка могъща.

При всяко мое посещение в Америка силно впечатление ми прави естественото присъствие на теологията в политическите речи. То се дължи на факта, че повечето американци са дълбоко религиозни. Проучванията сочат, че за две трети от тях религията е елемент от особена или от най-голяма важност в живота им и че в Америка хората ходят на църква много по-често, отколкото във Великобритания или в другите европейски страни.

Нещо повече – естествената и спонтанна реакция на американците срещу трагедията от 11 септември намери израз в препълнените църкви. Религиозното упование на американската нация, съчетано със самоувереност и вяра в нейната отредена мисия, са здравата почва, в която се корени чувството й за дълг.

Маргарет Тачър, „Живот и политика”; Издателство „Слънце”, София, 2005 г.;

Снимки: wnem.com; libertylawsite.org;