С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Хуго Мюлер-Фог: Десет Божи заповеди за християн-консервативна политика

Автор: Превод: Господин Тонев
Хуго Мюлер-Фог: Десет Божи заповеди за християн-консервативна политика

Хуго Мюлер-Фог за основата на християн-консервативната политика

Д-р Хуго Мюлер-Фог работи като публицист в Берлин, от 1998 до 2001 г. е съиздател на вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг. Хуго Мюлер-Фог представя десет Божи заповеди за една християн-консервативна политика заедно с поглед към това, дали и в каква степен днес тази политика се провежда или съответно се отрича.

Първа заповед: Давай предимство на отделния човек пред държавата или пред колектива.

Тази заповед в голяма степен се следва. Солидарните осигурителни системи не пречат за прилагането на този основен принцип, те по-скоро изразяват наложилия се принцип на субсидиарност.

Втора заповед: Полагай грижи за това, да си струва да имаш постижения и за това всички, които искат да постигнат нещо, да получат шанс.

Това се подкрепя охотно в неделните проповеди - но в ежедневието не се следва. Половината от домакинствата не плащат данък общ доход, затова пък горните десет процента от населението плаща повече от 50% от общите постъпления от данъци. Социалната система „Харц IV” е конструирана така, че хора с недостатъчна квалификация и деца често считат, че не си заслужава да се работи. Това води до експлоатация на работещите от неработещите.

Трета заповед: Помагай на тези, които не могат да си помогнат сами - не на онези, които се чувстват добре, и те да бъдат на издръжка на държавата.

Ако ние като общество, година след година, не намираме 30 000 германски работници за реколтата, а разчитаме на „внос”, в такъв случай има нещо гнило в социалния рай Германия.

Четвърта заповед: Давай на държавата това, което й се полага като държава - но не финансирай държавно разточителство чрез данъци и такси.

Данъчните постъпления на държавата между 1990 и 2012 г. са се увеличили с около 75 процента (!) - около 3,5 процента годишно. Но дори и християндемократическите политици говорят за проблем с приходите.

Пета заповед: Насърчавай постиженията, също и при образованието и обучението и се радвай от създаването на елити.

Подобни неща се намират във всички документи на Християндемократическия съюз, но на много места ХДС пожертва принципа на постиженията пред олтара на коалиционните сънища със Зелените.

Шеста заповед: Защитавай живота, също и неродения и не злоупотребявай с оплодени яйцеклетки като с „биологичен материал”.

При тези въпроси никой не може да поставя под съмнение и да застрашава свободата на съвестта на народните представители.

Седма заповед: Опазвай творението.

Между отговорната политика за околната среда и фамилиарното отношение към духа на времето (ключова дума: бързият отказ от ядрената енергия) се е отворила празнина – празнина на истинност и надеждност.

Осма заповед: Насърчавай брака и семейството – и то за предпочитане във взаимоотношението мъж, жена и дете (деца).

ХДС/ХСС все още отказва да въведе семейното подоходно облагане за еднополовите партньори и правото да осиновяват деца - все още.

Девета заповед: Бъди толерантен и толерирай различни начини на живот и обичаи - но само доколкото те са в съответствие с ценностите на основния закон.

Тук ХДС се оказа в голяма степен устойчив срещу бацила на наивната представа за добрия човек.

Десета заповед: Гордей се с това, което са постигнали и постигат германци - въпреки някои тъмни глави в историята ни.

Обявяването на Християндемократическият съюз за ценността на германското отечество в обединена Европа буди доверие и надежда. Просветеният патриотизъм е една от неговите типични марки.

Постскриптум: Народните партии могат да постигат успех единствено, когато съумеят да спечелят за себе си различни слоеве от избиратели. Заплаща се скъпо обаче, когато се вярва, че гласовете на верните привърженици автоматично ще бъдат от полза за някого. Твърдите избиратели на ХДС във всеки случай вече разбраха, че могат да си останат вкъщи и да не гласуват.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от списание „Цицеро”;

Снимка: junge-unternehmer.eu;