С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Краят на ерата „Меркел” и конгресът на Християндемократическия съюз (ХДС)

Краят на ерата „Меркел” и конгресът на Християндемократическия съюз (ХДС)

Краят на ерата „Меркел” настъпва

На 15 и 16 януари 2021 г. заседава 33-ят конгрес на Християндемократическия съюз. В събота 1001 делегати ще изберат новия председател на ХДС, който ще води партията в ерата след Ангела Меркел. Конгресът се провежда онлайн, изборът ще се проведе електронно.  Трима кандидати се борят за мястото председател на ХДС - Армен Лашет, Норберт Рьотген и Фридрих Мерц. Един от тях ще бъде фаворит да стане кандидат за канцлер на парламентарните избори на 26 септември 2021 г.

Кой ще бъде избран за лидер на ХДС – този въпрос има отражение върху политиките, които засягат и гражданите на Източна Европа и България. На последната съвместна  публична дискусия между кандидатите беше поставен въпроса, как ще се гарантира върховенството на закона в ЕС и какъв курс ще предприеме новият лидер на ХДС спрямо Полша и Унгария?

Фридрих Мерц и Норберт Рьотген дадоха категоричен отговор. Погледът трябва да се отправи и отвъд вече назованите Полша и Унгария. България и Румъния са далеч от стандартите, които Европа смята за нормални. Не могат да се премълчават случаите на корупция и липса на върховенство на закона, да спрем с тактическите похвати, ЕС  има надеждни инструменти и механизми за реагиране.

Политически профили на кандидатите

Армин Лашет (на снимката първият отляво на дясно) е роден през 1961 г., женен, баща на три пораснали деца. Католик, юрист по образование, известно време е бил журналист. От 2017 г. е министър председател на най-голямата германска федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Освен това той е един от 5-те заместник-председатели на ХДС. Заедно с министъра на здравеопазването Йенс Шпан, който се считаше за възможен кандидат, те образуваха тандем. Шпан заяви, че подкрепя Лашет и се кандидатира само за зам. председател.

Армин Лашет е един от приближените хора на Ангела Меркел, смята се за представител на естаблишмънта, разчита на гласовете на по-либералните хора в ХДС и  на делегатите от партийното статукво, отворен е за коалиция със Зелените.

Фридрих Мерц е роден през 1955 г., женен, баща на 3 пораснали деца, юрист по образование. Католик, член на ХДС от 1972 г. (вече 48 години), бил е 20 години  депутат, от които 5 години в Европейския парламент. През 2000-2002 г. е избран за председател на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага и по този начин водач на опозицията в парламента.

След парламентарните избори през 2002 г. новият председател на ХДС Ангела Меркел изисква поста председател на парламентарната група за себе си, а Мерц е избран за заместник-председател на парламентарната група. През декември 2004 г. той подава оставка от този пост и се оттегля от активната политика.

Мерц е фаворит на консервативното крило в ХДС и на икономически либералното течение в партията. Той е експерт по финансови и стопански въпроси, възприема се като политик, който поляризира и като критик на канцлерката Ангела Меркел. Считан е за единствения, който може да предизвика подем и ново начало за ХДС.

Норберт Рьотген е роден през 1965 г., католик, женен, баща на три деца. Юрист по образование, член на ХДС от 1982 г., депутат в Бундестага от 1994 г. Бивш министър на околната среда и сегашен председател на комисията по външна политика я Бундестага. Основната му политическа компетентност е в областта на външната политика.

Рьотген е причисляван към либералното, модерно крило на ХДС. Той е един от двамата заместник-председатели на Atlantik-Brücke (Атлантически мост), надпартийно сдружение, основано през 1952 г. с цел изграждане на икономически, финансов, образователен и военно-политически мост между САЩ и Германия.

Поради елегантния си външен вид Норберт Рьотген е описван от медиите като „Джордж Клуни от Мекенхайм” (Мекенхайм е родният му град). По времето, когато е бил доверено лице на Ангела Меркел в ръководството на парламентарната група на ХДС и поради експертизата, която му се приписва, той е наричан иронично „най-големия умник на Мути” и „престолонаследника на Меркел”.

Норберт Рьотген е интелектуален говорител на онези части от ХДС, които са радетели на коалиция със Зелените и на „отварянето към нови групи избиратели”. Преди дни се изказа остро срещу коалиция с либералната ФДП (Свободната демократическа партия).

Процедура, шансове и прогнози

Процедурата: След като кандидатите се представят чрез видео връзка и отговорят на зададените въпроси, следва избор по електронен път. Но тъй като законът за партиите не позволява избор онлайн, ще последва гласуване на с писма по пощата, за да се утвърди дигиталното гласуване. Постигнато е джентълменско споразумение между тримата кандидати, върху бюлетините да бъде отбелязвано само името на победителя от електронното гласуване. Крайният резултат ще бъде обявен на 22 януари.

Шансове и прогнози: Изборът за председател на ХДС е отворен. Засега Фридрих Мерц има най-добри шансове. Той води в изследванията. Мнозинство от партийните членове на ХДС са за Мерц. Младежкият съюз на ХДС изрази ясно предпочитание към него във вътрешно допитване сред своите членове още през ноември 2020 г. Ръководството на Съюза на жените пък изрази препоръка да се подкрепи Норберт Рьотген.

Мнозинството от делегатите на конгреса на ХДС обаче са партийни функционери. При тях тактическите съображения играят главна роля в личните предпочитания, като се стигне до простия въпрос: кой от кандидатите ще ми осигури следващия мандат?

И тримата кандидати Мерц, Лашет и Рьотген са от федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. И тримата са католици (сегашните водещи политици на ХДС - канцлерката Меркел и президентът на Бундестага Волфганг Шойбле са протестанти), и тримата имат по три деца, и тримата са юристи, и тримата са трансатлантици и убедени европейци - един от тримата ще бъде бъдещият председател на ХДС.

Обзор на възгледите и политическите позиции на кандидатите Фридрих Мерц, Норберт Рьотген и Армин Лашет

Фридрих Мерц и копнежът за консервативен курс 

Фридрих Мерц въплъщава копнежа за консервативен курс, за силния мъж и вдъхновяващо лидерство. Той има много привърженици сред членовете на ХДС, макар в момента да не заема политическа длъжност. Това е последният му шанс да се завърне в голямата политика.

Мерц е против приемането на бежанци от лагерите в Босна и Гърция. Той се застъпва за обща политика за убежище на страните от Европейския съюз. На хората трябва да се помага на място. „Тази хуманитарна катастрофа обаче не може да бъде разрешена, като се каже: елате всички в Германия. Този път вече не е отворен.”

Голямо медийно внимание на времето беше отделено на думите му, че всеки гражданин би трябвало да може да изчисли данъка върху доходите си на една бирена подложка.

Силни са упреците срещу него, че е бил председател на надзорния съвет на германския клон на най-голямата световна компания за управление на активи „Блек рок”. На нападките на Левицата, че ще иска да разори Германия с неолиберална политика, Мерц отговаря: „Аз съм и оставам представител на Социалното пазарно стопанство”.

Към него се отправят и упреци, че през 1997 г. като депутат е гласувал срещу криминализирането на изнасилването на жената в брака, а през 2006 г. не е бил съгласен с оповестяването на допълнителните приходи на депутатите.

Мерц одобрява възможна бъдеща коалиция с либералите (Свободната демократическа партия – ФДП), за него те са надежден партньор. Той е за ясно разграничение от партията Алтернатива за Германия (АФД).

„Ние сме последната голяма християндемократическа партия в Европа. Да останем тази голяма европейска партия”, заявява Фридрих Мерц.

Норберт Рьотген – концепция за модернизация на ХДС

Норберт Рьотген е положителната изненада, тъй като влезе в състезанието като аутсайдер, но се превърна в сериозен конкурент. Той има ясна концепция за модернизация на ХДС. Както и претенцията, че не представлява никой от лагерите в ХДС и иска да направи партията атрактивна и за млади жени.

Рьотген води целенасочена кампания за гласовете на жените от ХДС, негов приоритет е темата за равенството между половете.

Той се обяви категорично срещу анексията на Крим и отправи остра критика към Владимир Путин, позовавайки се на международното право. Освен експертиза във външната политика, Рьотген притежава и неоспорима екологична компетентност. Все пак до май 2012 г. той беше министър на околната среда и единственият министър, който Меркел е изхвърлила от правителството, заради загубата му на изборите в Северен Рейн-Вестфалия и за да не отслабва нейното управление.

Армин Лашет – застъпник на „политиката Меркел 2.0”

Армин Лашет е доказал увереност и компетентност в управлението на най-голямата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той е прагматик, помирител, приближен на Ангела Меркел. Възприема се като продължител на ерата „Меркел”. Изграден му е образ на „Меркелианец”, който ще се застъпва за „политика Меркел 2.0”.

Лашет има огромния опит в управлението, намира баланс между различните интереси и както сам казва, притежава това, „което може би не е напълно вредно за председателя на ХДС – някога да е печелил избори”. Той уверява, че с него ХДС ще продължи пътя на успеха.

Преди да бъде приет брака за всички, Лашет отхвърли равнопоставеността между еднополовия и конвенционалния брак. Впрочем, от гледна точка на ЛГБТ активисти и тримата кандидати са проблематични, тъй като са били срещу равното третиране на хората с различна сексуална ориентация.

Обобщение: Партиите са също така и машини за кариера на политиците. Това не е незначителен импулс за избор и предпочитание. Така ще е и на този конгрес. Но независимо кой спечели, решаващото е след избора си победителят да премахне границите между различните лагери и да сплоти мнозинството зад себе си в единна политическа воля.

Автор: Господин Тонев;

снимки:
stern.de; de.wikipedia.org; zdf.de;

Армин Лашет е новият председател на ХДС (обзор на конгреса)