С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Хайнер Гайслер: Хората избират партията, която дава перспективи за бъдещето

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: Вестник „Нюрнбергер цайтунг”Снимки: die-ostwestfalen.de; faz.net;
Хайнер Гайслер: Хората избират партията, която дава перспективи за бъдещето

Интервю с германския християндемократ Хайнер Гайслер

Хайнер Гайслер е гeрмански политик от Християндемократическия съюз, бивш федерален министър на младежта, семейството и здравето, както и дългогодишен главен секретар на Християндемократическия съюз по времето на Хелмут Кол. Хайнер Гайслер е спорна политическа личност, през 1983 г. нарича социалдемократите „пета колона на другата страна”, имайки предвид Източния блок, за което е критикуван остро. През последните години изразява твърда позиция срещу провежданата икономическа и социална политика. Едно интересно интервю на Хайнер Гайслер пред вестник „Нюрнбергер цайтунг”.

Въпрос: Какъв е смисълът на консервативното в наши дни?

Хайнер Гайслер: Ние имаме изцяло променено формиране на съзнанието сред населението. По принцип повечето хора са консервативни, тъй като искат да се придържат към ценности, за които вярват, че ще бъдат винаги важни, без да блокират по тази причина едно по-нататъшно модерно развитие. По мои впечатления това е чувственият свят на повечето хора. Но политическата проблематика е коренно различна.

А именно?

Повечето хора не се чувстват принадлежащи към едно консервативно гражданско съсловие (според марксизма – буржоазия), а като членове на едно изцяло икономизирано общество, като жертва на една анонимна финансова индустрия, която постоянно излиза извън контрол и в която вече не може да бъде сложен в ред от политиката. Това е причината за дистанцирането от политическите партии.

Преобладаващата част от хората вече не изпитва доверие в икономическата система и пренася това недоверие върху политиката. Хората с право очакват от политиката да отстрани недъзите на икономическата система. Политическите партии трябва да дадат отговор на този фундаментален проблем на нашето общество, преди всичко под знака на глобализацията. Тук понятията консервативен или неолиберален вече не играят никаква роля в съзнанието на хората.

В такъв случай дебатът за консерватизма е една привидна дискусия?

Да. Това е дискусия, която се води от хора, които са неспособни да напуснат старите клишета на мислене. Днес вече не мога да направя много неща с това понятие. „Консервативното” е хоби на определени псевдоинтелектуални публицисти, чието значение не намира покритие в реалността, както и в Християндемократическия съюз.

Но в Християндемократическия съюз има консервативно крило?

Консервативно поведение в Християндемократическия съюз например е старото разбиране за социалната роля на жената и на семейството. Това всъщност са тъкмо проблемните области, които действително занимават хората. Семействата, в които членовете могат да живеят само покрай един от родителите и неговата работа, вече не съществуват.

Hainer G1

Съществуват незначителен брой семейства, в които бащата или майката имат много високи доходи. Но дори в тези семейства жените не искат да се ограничават само върху дейностите си като домакиня и с възпитанието на децата, а искат да бъдат активни и в професионален план.

Какво се случва с традиционните консервативни избиратели?

Естествено, в Християндемократическия съюз има консервативно мислещи хора, но това е едно абсолютно незначително малцинство, което е съвсем маловажно за формиране на изборни нагласи. Тези кръгове биха предпочели за председател кардинал Майснер (архиепископ на Кьолн), отколкото Ангела Меркел. Това са хора, които се тревожат, че ръководството на Християндемократическия съюз предприема очевидно конспиративния опит да печели нови избиратели.

Християндемократическият съюз няма да премине границата от 40% на избори, ако се придържа към старите клишета. Той трябва да бъде по-скоро една партия, която е интересна и за младите, градски слоеве на средната класа, за модерните семейства от равноправни работещи жени и мъже, които се грижат за възпитанието на децата, както и за хората, които проявяват интерес към екологията и за представителите на средната класа.

Ако принадлежа към тези групи по същия начин мога да избера зелените или либералите.

Хората ще изберат партията, която им дава перспективи за бъдещето – независимо от това, към коя социална среда ги причисляват партийните социолози. Защитата на околната среда, която зелените са оповестили като своя програма и цел, е едно изначално консервативно искане. По това може да се види колко остаряло е понятието консервативен.

Понякога канцлерът Ангела Меркел не е ли твърде прогресивна за твърдите избиратели?

Ако прогресивен означава гледащ в бъдещето, това наистина е добре. В допълнение, твърдите избиратели в голяма или по-малка част са на изчезване. Твърдите избиратели не са чак толкова опечалени, когато не са така самотни и към тях идват и нови избиратели. А и още нещо: твърдите избиратели също могат да бъдат модерни. Те не са по-глупави от новите слоеве от избиратели.

Политиците-икономисти винаги ли са формирани в консервативен дух?

Икономиката е истинският проблем. Икономическата система е тотално архаична. Капитализмът е остарял и неспособен да решава модерните проблеми, които най-напред създава.

Вие сте убеден християнин – доколко консерватизмът и религията вървят ръка за ръка?

Консерватизмът и религията, погледнато правилно, въобще не се обуславят. Християнската религия има два фундамента: личното достойнство на отделния човек и солидарността, по-рано се казваше любов към ближния. Тези два критерия трябва да се прилагат по отношение на политиката, която има християнска основа. Това не е идентично с консервативно.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от вестник „Нюрнбергер цайтунг”;

Снимки: die-ostwestfalen.de; faz.net;