С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Фолкер Буфие: Ислямът не е част от фундамента на страната ни

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: Вестник „Велт ам Зонтаг”Снимки: nh24.de; cicero.de;
Фолкер Буфие: Ислямът не е част от фундамента на страната ни

Фолкер Буфие за проблемите на интеграцията

Бившият президент на Федерална република Германия Кристиан Вулф посвети речта си по случай обединението на Германия в голямата си част на темата интеграция. Бъдещето принадлежи на нации, които са открити за културно многообразие, за нови идеи, заяви Кристиан Вулф. Християнството и юдаизмът несъмнено са част от историята и настоящето на Германия. Междувременно и ислямът също е станал част от Германия. Федералният президент подчерта - „още Гьоте е установил преди 200 години, че Ориент и Оксидент не могат да бъдат повече разделяни”.

В дебатите за интегрирането на чужденците в германското общество се включи и Фолкер Буфие, от 31 август 2010 г. министър-председател на федерална провинция Хесен, който застъпва противоположната теза, че ислямът не е част от фундамента на германското общество. Публикуваме със съкращения интервюто на Фолкер Буфие, управляващ политик от Християндемократическия съюз, дадено пред журналист от вестник „Велт ам Зонтаг”.

Въпрос: Господин министър-председател Буфие, федералният президент е на мнение, че ислямът е част от Германия както християнството и юдаизмът. Прав ли е федералният президент?

Фолкер Буфие: Част от Германия са милионите мюсюлмани, които живеят при нас. Към Германия принадлежат разбира се също и няколко милиона души, които нямат религия. Сигурното е, че ислямът не формира нашето общество и разбирането ни за държавата в приблизително такава степен, в каквато християнството, Просвещението и хуманизмът. Ислямът не е част от фундамента на страната ни.

Федералният президент може да бъде интерпретиран по следния начин: нашата култура е още християнско-юдейска. Но след едно или две поколения тя ще стане християнско-юдейско-ислямска.

Имам големи съмнения в това. За тази цел ислямът първо трябва да се справи с предизвикателствата на една светска държава през 21 век и да се превърне в религия, която е съвместима с модерността. Басам Тиби (германски професор със сирийски произход, професор по политилогия) преди няколко години обмисляше концепцията за „европейски ислям”. Но мюсюлманите трябва да осъществят това развитие. Разбира се, политиката може да им помогне в тези усилия.

Можете ли да назовете примери?

Landesparteitag CDU - Hessen

Не трябва повече да допускаме у нас да идват учители по религия от Турция, които не говорят дума немски език и не познават страната ни. Вместо това ние би трябвало да обучаваме ислямски теолози в нашите висши училища.

Помирението на исляма с модерността се проваля в обширни части на ислямския свят. Как то ще успее тъкмо в германските квартали, населени с имигранти?

Не искам да изоставя надеждата, че нашият начин на живот е атрактивен. И турският баща и турската майка искат за дъщеря си най-доброто. На тях трябва да им се покаже пътя, по който нашият начин на живот е съвместим с техните религиозни убеждения. Затова съществува потребност от един просветен ислям. В Германия ще осъзнаете, че най-доброто може би не е забрадката.

Четохте ли книгата на Тило Сарацин („Германия се самоликвидира”)?

Да.

Как си обяснявате нейния успех?

Много граждани преживяват разпростирането на една чужда култура като заплаха за идентичността си. При някои хора преобладава впечатлението, че заради определена политическа коректност най-добре е въобще да не се говори за дефицитите на интеграцията. Политиката обаче има задължението да забелязва тези неща и да полага грижи за тях.

Тило Сарацин анализира статистиката на раждаемостта в Германия, имиграцията от мюсюлмански страни и прави извода – Германия се самоликвидира. Неговата теза уместна ли е?

Не, това е радикална теза, която не е вярна. Но част от истината също е, че Германия ще се промени фундаментално. Имаме все повече възрастни хора, а много от младите са мигранти. При нас във Хесен (с най-голям град Франкфурт на Майн) има региони, в които още в наши дни повече от половината от населението под 60 години са от семейства на имигранти. В бъдеще ще има повече такива области в цялата Федерална република.

Колко години ще минат още, за да можем да говорим за успешна интеграция на мюсюлманите в Германия?

Интеграцията ще продължи с голяма сигурност много по-дълго, отколкото повечето хора мислеха. Тя ще бъде много по-трудна, отколкото повечето се надяваха. И ще струва много повече сили, отколкото повечето вярваха.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от вестник „Велт ам Зонтаг”

Снимки: nh24.de; cicero.de;