С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Бепе Грило: Всеки трябва да се ангажира политически в своя кръг от интереси

Бепе Грило: Всеки трябва да се ангажира политически в своя кръг от интереси

Интервю с известния италиански комик и политик Бепе Грило

Бепе Грило, известен още като „Майкъл Мур на Италия”, е един от най-известните комици и критици на политическата олигархия и лично на Силвио Берлускони. Неговият блог www.beppegrillo.it е сред най-посещаваните блогове в света. Бепе Грило го поддържа на италиански, английски и японски  език.

Винаги е провокирал затъналата в измами и лъжливи обещания върхушка – и лидера на Социалистическата партия Бетино Кракси, обвинен във вземане на огромни подкупи, и Силвио Берлускони, уличаван многократно, включително и във вечна дружба с Коза Ностра. През 2008 г. бяха публикувани доходите на много известни личности в Италия, сред тях и на актьора Бепе Грило, чийто годишни доходи (над 4 милиона евро) като критик на италианската политическа върхушка бяха значителни, за ужас на почитателите му.

Бепе Грило обвини „тези тъпаци” от правителството на Романо Проди, че „са последвали съветите на мафията” и „са предоставили на престъпниците информация за доходите и адресите на данъкоплатците”. През 2009 г. той е номер седем в списъка на „Форбс” за уеб-знаменитости. Интервю на Бепе Грило пред вестник „Велт Компакт”.

Въпрос: Мислите ли, че местните избори са първа стъпка към политическа промяна?

Бепе Грило: Политическата класа в Италия отдавна е мъртва. Тя няма вече думата, пък и никога не я е имала. Нека само прочетем партийните програми. Разликите са незначителни. Накрая този, който победи, по скоро прави само това, което му е удобно. И тогава всички се правят, сякаш спорят помежду си. А Берлускони? Със своята политика той сам погубва себе си. Берлускони е мъртъв

Каква е тогава Вашата представа за демокрация?

Beppe Grillo in Genoa after the floods
 

Вече не вярвам в политически партии. Гражданите от улицата трябва да се съберат и да се издигат като кандидати за изборите. Всеки човек трябва да се ангажира политически в кръга на собствените интереси. Таксиметровият шофьор знае най-добре проблемите на инфраструктурата на своя град, лекарят знае какво трябва да се случи в болницата, учителят знае по-добре какво става в училище, отколкото всеки министър. Това е бъдещето.

Къде виждате най-големите различия между Германия и Италия?

Германците са ни изправарили нас, италианците, с 20 години. От сменяемите глави на четките за зъби до разделното събиране на отпадъци – за тези неща ние говорим едва от скоро. В Германия се прави политика за бъдещето. В Италия изглежда думата „бъдеще” е табу в политиката. Италия се намира в исторически момент, който Германия преодоля преди много време и не иска да изживява отново. При нас има само две възможности: или си „за” или „против” системата. Почти както по времето на фашизма.

Какво бихте искали да кажете на германците за Вашата родина?

Трябва да внимават с нас. 1100 години след Христа измислихме банките, ние сме създателите на фашизма и на мафията. Ние сме като вирус и също така успяваме да го разпространяваме. Нашата безработица е висока, всяка година 11 000 фирми фалират. Трябва да следваме немския модел: отказ от ядрена енергия, разделно събиране на отпадъците, федерализъм.

Много млади италианци напускат родината си. В Берлин, например, има голяма общност. Защо?

При нас вече няма живот в градовете. От 50 години усещаме липсата на един истински парламент и резултатът е следният: младите хора бягат, защото не виждат перспективи за бъдещето. Ние сме обратното на Белгия. Те нямат парламент от една година, но са добре. Ние, обаче, имаме парламент, но той не прави нищо, за да сме по-добре.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от списание „Цицеро”;

Снимка:cataniavera.it; taz.de;