С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Анегрет Крамп-Каренбауер, министър-председател на провинция Саарланд

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: theeuropean.de;  zeit.de;Снимки: livenet.ch; merkur.de; kramp-karrenbauer.de;
Анегрет Крамп-Каренбауер, министър-председател на провинция Саарланд

Политически позиции на Анегрет Крамп-Каренбауер

Анегрет Крамп-Каренбауер, родена на 9 август 1962 г., е първата жена министър-председател на германската федерална провинция Саарланд. Тя е председател на ХДС (Християндемократически съюз) Саарланд и член на президиума, националното ръководство, на Християндемократическия съюз. На  26 март 2017 г. ХДС, начело с Крамп-Каренбауер, спечели убедително парламентарните избори в Саарланд с 40,7% в конкуренция с ГСДП (Германската социалдемократическа партия).

„Израснах в град Пютлинген и до днес все още живея там”, разказва Анегрет Крамп-Каренбауер. „След гимназията следвах в Трир и Саарбрюкен право и политически науки. Омъжих се на 22-годишна възраст. Имаме три деца. Ако днес се застъпвам за по-добро съчетаване на семейството и работата, то е и въз основа на собствения опит.

От ранна възраст се ангажирах политически, преди всичко в местната политика. Никъде другаде в политиката човек не е толкова близко до хората, колкото в местната политика. Ето защо срещите и приемните часове за граждани са все още неразделна част от моята работа.”

Семейство: Анегрет е католичка, на 21-годишна възраст се запознава с Хелмут Каренбауер, минен инженер. Двойката сключва брак през 1984 г. Оттогава Анегрет носи името Крамп-Каренбауер. Трите деца са съставна част от  семейното щастие на премиера на Саарланд.

В началото на политическата си кариера Анегрет Крамп-Каренбауер отговаря на въпрос на журналист, как съчетава семейството с дейността си като министър, след като има три малки деца: „От самото начало съпругът ми и аз имахме много прагматично споразумение: онзи, които печели повече, ще работи на пълен работен ден, а другият на непълно работно време. Затова разменихме класическите роли. Съпругът ми значително намали работното си време.” Съпругът й Хелмут Каренбауер принася жертва за семейството. Днес петчленното семейство живее в спокойния Пютлинген, родния град на Анегрет Крамп-Каренбауер.

Родината: „Нашата федерална провинция Саарланд има характер и идентичност. Били сме и към Германия, и към Франция, и независими - и все още сме. Искаме да запазим тази самостоятелност. Затова полагам големи грижи за поддържане на нашето културно богатство, както и за запазването и продължаването на традициите ни. Неразделна част от тях е историята ни като страна в сърцето на Европа, както и саарландският диалект и наследството, свързано с минното дело.

Нашата „Френска стратегия” е свързващият елемент на страната ни като врата към Европа.” (В началото на 2014 г. провинциалното правителство, ръководено от Крамп-Каренбауер, формулира цялостна стратегия за отношенията с Франция, с помощта на която Саарланд трябва да се превърне едновременно в мост към Германия и вход към Франция; в рамките на едно поколение френският език трябва да стане втори език за общуване и образование в Саарланд).

Европа - С всички трудности, които имаме, ако искаме да запазим благосъстоянието си, можем да го направим само в една единна, силна Европа. Сама Германия е твърде малка за това. Ако европейският проект се провали, Германия няма да може да запази благосъстоянието си.

anegr kramp

Голяма коалиция (коалицията между двете големи народни партии в Германия – ХДС и ГСДП): Големите коалиции винаги са добри, когато се заемат и пристъпват към решаването и на големи задачи.

Бракът като общност между мъж и жена: АКК, както разговорно наричат Анегрет Крамп-Каренбауер, е създание на християнсоциалното крило в ХДС, но често поставя консервативни акценти в своята политика: преди години тя се изказа, че бракът трябва да се разбира в смисъла на Основния закон като общност между мъж и жена.

Анегрет Крамп-Каренбауер не приема равнопоставеността между регистрираните партньорства и брака. „От години се знае, че най-важни за развитието на децата са бащата и майката. Оплакваме се, че в детската градина или в началното училище има твърде малко мъже като образец на подражание. Не трябва да свеждаме въпроса до това, дали някой се чувства дискриминиран, а само до благото на детето”.

Политици от различни партии, от ГСДП, Зелените и Левицата, реагираха остро срещу изявление на Анегрет Крамп-Каренбауер, че ако отворим брака за всички, не могат да бъдат изключени други искания, като например сключване на брак между близки роднини или брак между повече от двама души. Те обвиниха Анегрет Крамп-Каренбауер, че е сравнила хомосексуализма с полигамията или кръвосмешението.

Крамп-Каренбауер трябвало да се извини. Много общности на лесбийки и гейове, както и младите социалисти, приписаха на министър-председателя Анегрет Крамп-Каренбауер хомофобия и дискриминация. Те настояваха за право на осиновяване на хомосексуалните партньорства, които трябва да бъдат напълно приравнени с брака.

Но Крамп-Каренбауер не видя причина за извинение. Тя обясни, какво може да се случи, ако някой отвори брака за всички. „Ако премахнем тайнството на брака, след това група застъпници на кръвосмешението може да дойде и да каже: искаме и това”, съобщи човек от нейното обкръжение.

Публикуваме размисли на Анегрет Крамп-Каренбауер, изложени в интервюта за theeuropean.de и zeit.de:

Въпрос: Коя трябва да бъде главната тема в политиката?

Анегрет Крамп-Каренбауер: Естествено, основната тема е формирането на бъдещето. То включва въпроса за сигурността и въпроса как се отнасяме към имиграцията по хуманитарни причини, към дигитализацията, за да е успешна. Защото вече живеем в един дигитализиран свят. За тези неща са ни нужни смелост и решителност.

Как оценявате Католическата църква?

Католическата църква за мен е като домашно огнище, семейство, което има много черти, достойни за уважение и любов. Но също така и някои черти, които не са толкова привлекателни, както и в едно семейство. В което човек се ядосва, но не го напуска. Това, което ме очарова най-много в католическата църква, е нейната интернационалност: без значение в коя страна е, човек отново и отново среща  християни като него. Има нещо, което всички нас ни свързва универсално. Това е едно добро чувство в свят, толкова глобален, колкото е светът днес.

aneg kr kar

Колко важен е християнският елемент в нашето общество и за икономическото благополучие в страната?

Християнското мислене и действие е допринесло значително за развитието на Социалното пазарно стопанство. Християнските ценности и идеи могат да ни покажат пътища, по които икономиката може да бъде формирана така, че да служи на хората - а не само човекът на икономиката. Ценностният канон на християнското социално учение, в чийто център са солидарността и субсидиарността, е отлична ориентираща рамка за социално отговорна икономика.

Квоти за жени - никога толкова много жени не са били в най-висшата политика, както е сега. Има ли нужда от непоклатими квоти за жени?

Да, определено. Аз самата получих първия си шанс да правя политика заради квотата за жени, тогава търсеха жена за една длъжност. Имаме нужда от такава квота, защото тя предоставя равни възможности. Темата за квотите за жени в политиката все още не е уредена.

Ако сме премахнали дискриминацията, то какво говори срещу това, да окачествяваме регистрираното гражданско партньорство като брак? Това е по-скоро един символичен въпрос.

Това е повече от символика. Поставя се въпросът, дали искаме да променим основни определения на нашето общество, с вероятни далечни последици. Досега в Германия имаме ясно определение за брака като общност между мъж и жена. Ако отворим това определение за дългосрочно отговорно партньорство между двама възрастни, не могат да бъдат изключени други искания, като например сключване на брак между близки роднини или брак между повече от двама души. Искаме ли това наистина?

Какво ще правите, ако не останете премиер, Вие сте на 54 години?

Искам да продължа работата си като министър-председател и да работя успешно за  развитието на Саарланд. За това се боря, а не да имам някаква служба. Ето защо, в случай на загуба на изборите в Саарланд, няма да съм на разположение нито за някоя длъжност във федералното правителство, нито за такава в парламентарната група - няма да се кандидатирам и за Бундестага.

Бихте ли се отказали изцяло от политиката?

Няма да вися на прага на г-жа Меркел и да чакам за пост в правителството. Ще имам  личната си свобода, за да планирам напълно спокойно по-нататъшния си живот. За мен също така е ясно, че винаги ще правя политика със страст. Само че за това нямам нужда от пост в управлението.

Съставителство и превод: Господин Тонев;

източник: theeuropean.de;  
zeit.de;

Снимки: livenet.ch; merkur.de; kramp-karrenbauer.de;