С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Златото съхранява покупателната сила и е най-надеждната валута в историята

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: Вестник „Тагесшпигел”Снимки: finanzen100.de
Златото съхранява покупателната сила и е най-надеждната валута в историята

Интервю с британския търговец на злато Пол Тъстейн

Златото, от индогермански „бляскав, лъскав, жълт”, се използва от хилядолетия за направата на ритуални предмети, накити и украшения, а от 6-ти век преди Христа то се употребява във вид на златни монети като платежно средство. Като международно платежно средство златото се съхранява от много централни банки по света като валутен резерв, въпреки че днес националните валути нямат покритие чрез златни резерви.

Публикуваме разговор на вестник „Тагесшпигел” за стойността и цената на златото с британеца Пол Тъстейн, основател на фирма за продажба на златни кюлчета и съхраняването им в трезори.

Въпрос: Господи Тъстейн, фирмата Ви продава злато nа частни лица. Само за пет години складирахте повече от 20 тона по поръчка на Вашите клиенти. Защо хората купуват злато?

Пол Тъстейн: Защото златото пази парите Ви от икономическа несъстоятелност, от инфлация или дефлация. Преди 2000 години, знаем това от римската литература, за една унция злато получавахте 300 хляба. Днес за една унция все още получавате точно толкова хляб. Валутите могат да загубят от стойността си, когато липсва доверие, златото обаче съхранява перфектно покупателната сила.

Защо сте толкова сигурен, че златото винаги ще запази стойността си? То не може да се яде и не може да се изгори.

Именно затова. Златото не може да се изхаби, то запазва стойността си, дори и когато се преработва в украшения и накити например. Докато съществува разделение на труда, ще има и съответната валута за това. Вие можете да разглеждате златото като най-надеждната валута в историята.

Цената на златото през последните десет години увеличи стойността си четири пъти. Какво ще стане, когато мачът завърши. Тогава инвестицията няма вече да си струва.

Вярно е. Не твърдя, че златото винаги е добра инвестиция. Златото не носи никакви лихви. Трябва да се купува злато тогава, когато има признаци, че икономиката се развива зле. Мисля, че инвестициите в злато са добри дотогава, докато правителствата действат и засилват своите собствени валути. В момента правителствата са във война на девалвацията. През последните години лихвите продължиха да падат все повече, но цената на златото се увеличаваше.

В това време цената на златото показва рекордното равнище от 1300 долара. Това, което виждаме, един надут балон ли е?

Не, все още няма златен балон. Колебанията са много по-малки, отколкото при типична ситуация на златен балон. Цената на златото е толкова висока и поради това, че доларът е толкова слаб. За мен е важна една друга величина: понастоящем златото съставлява седем процента от световното имуществено състояние. В 30-т е и 70-те години, големите златни периоди, делът беше 25 процента. Мисля, че стигнахме една трета от цикъла на повишаване на курса. Как нещата ще продължат по-нататък, зависи от поведението на правителствата.

От известно време продавате също така и сребро. Много експерти казват, че стойността на среброто е подценена. Вярно ли е?

За разлика от златото цената на среброто се покачва и пада много бързо. Затова със среброто се правят много повече спекулации. Доста хора мислят също така, че някой ден отново ще се плаща със сребро. Лично аз не вярвам, че това ще настъпи в близко бъдеще.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от вестник „Тагесшпигел”;

Снимкa: finanzen100.de;