С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

За устрема към свобода и за смелостта срещу насилието

За устрема към свобода и за смелостта срещу насилието

Смелостта срещу бруталната сила, площад Тянанмън, юни 1989 г.

Хиляди студенти са завладели площад Тянанмън в китайската столица, искат демокрация, искат свобода и промяна. Комунистическото ръководство на Китай трябва да действа, ако иска да си осигури властта. На 4 юни 1989 година правителството разчиства със брутална сила „площада на небесния мир”. Това е кървавият край на един изострящ се конфликт.  

2600 жертви, според китайския Червен кръст, са цената за запазване на стария ред и старата социалистическа система. Пекин потъва в хаос, войници стрелят срещу демонстрантите, промъквайки се към „площада на небесния мир”. Танкове се насочват към протестиращите, когато неочаквано се появява студент и се изпречва на техния път. Смелостта срещу насилието. Танковете спират.

На 20 май 1989 година комунистическата власт въвежда извънредно положение, но атмосферата все още е спокойна, почти като на рокфестивал. Навсякъде по площада са разположени палатки, чува се музика, гъмжи от млади хора. Надеждите са запазени, младите хора изживяват протеста си като празник на свободата. Преди няколко месеца те са завладели площада, провеждат ежедневни демонстрации, създали са временно палатково селище. 400 студенти са обявили обща, публична гладна стачка на 13 май.

Разбира се, това не е само протест на студентите. В демонстрациите участват широки слоеве на населението. Разширява се кръга на губещите от провежданите реформи, нараства негодуванието от забогатяващите комунистически функционери и от злините на корупцията. Напрежението нараства, предупрежденията, разнасяни от звуците на високоговорителите, не будят съмнение: ще се случи нещо лошо. Но решителността за съпротива не е намаляла.

В нощта срещу 3 юни 1989 г. функционерите издават заповед за прочистване на площада. Държавната власт се нахвърля с брутална твърдост спрямо демонстрантите. Започва внезапна стрелба, падат първите беззащитни жертви. Тогава избухва хаосът. Площадът трябва да бъде завладян на всяка цена. Студентите палят коли и издигат барикади. Сценарий на ужаса, навсякъде лежат ранени и убити.

Всички западни журналисти са поставени под домашен арест – властта се страхува от правдива информация и снимков материал. Показаната снимка, изразяваща безграничната смелост на един китайски студент, все пак е запазена. Като символ на стремежа към свобода.

А войниците напредват с насилие. Това е една неравна борба, танкове и картечници срещу нищо повече от една гола надежда за промяна.

Снимка: 20min.ch;