С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Юрген Клоп за футбола на пълна газ, за футбола като битка на живот и смърт

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: stern.de; marielampert.de; bvb.de; Снимки: dfb.de; mopo.de; eurosport.de;
Юрген Клоп за футбола на пълна газ, за футбола като битка на живот и смърт

Юрген Клоп и пътят на футболния треньор

Футболният треньор Юрген Норберт Клоп е роден на 16 юни 1967 г. в Щутгарт. Следва спортни науки в Гьоте университет Франкфурт на Майн, преминава успешно обучение за треньор по футбол във висшето спортно училище в Кьолн. Започва като футболен треньор и мениджър на немския клуб Майнц 05, по-късно се присъединява към Борусия Дортмунд, а от от 2015 г. е мениджър на английския Ливърпул.

Юрген Клоп е женен втори път и има един син. Бил Шенкли, легендарният треньор на Ливърпул, който считаше футбола за един вид културен сблъсък, изкова фразата: „Има хора, които мислят, че футболът е въпрос на живот и смърт. Аз не харесвам тази нагласа. Мога да ви уверя, че нещата са много по-сериозни.” Всеки, който е виждал Юрген Клоп, треньора на Борусия Дортмунд и Ливърпул, по време на футболен мач край тъчлиния, ще повярва, че както никой друг Клоп олицетворява духа на тези думи на Бил Шенкли. Той ръкомаха с ръцете, стиска юмруци, буйства и жестикулира, сякаш няма нищо по-важно на света от този футболен мач.

Също като Бил Шенкли Клоп изисква безусловна воля за отдаденост в играта от своите играчи-звезди, не търпи никакви своеволия и маниерничене и възприема отбора и феновете като сплотена общност. Но над всичко стои престижът на клуба. Никой друг клуб от Бундеслигата на Германия не е интегрирал така последователно философията на Шенкли в маркетинговата си стратегия както Борусия Дортмунд. Върховен представител: Юрген Клоп.

Пред медиите Юрген Клоп заявява: „Знам, че по-често мога да бъда видян по телевизията, отколкото може би дори и играчите, тъй като те тичат и тренират през цялото време, докато аз само стоя със скръстени ръце и на лицето ми постоянно могат да се видят смешни гримаси. Изобщо не искам това внимание, то не ми харесва. Но приемам това като част от заниманието с футбола”.

Юрген Клоп отговаря на няколко въпроса на клубната телевизия на Борусия Дортмунд bvb.de, на списание „Щерн” и marielampert.de.

Въпрос: Обещахте футбол на пълна газ – как ще изглежда това?

Юрген Клоп: Жив и подвижен. Феновете трябва да ни разпознават не само по черно-жълтите екипи. Дори ако играем с червени екипи, на всеки човек трябва да е ясно веднага: опаа, това може да бъде само Борусия Дортмунд. Всеки, който седи със затворени очи на стадиона, трябва да усеща, че долу на терена е отбор, който гори.

Считат Ви за треньор, който създава добро настроение, можете ли да станете неприветлив?

Ами много вярно! При мен който влага само 99% в тренировките, ще получи огромни главоболия. Отборът ще трябва да се скъса от работа, както никога досега не го е правил.

Klopp 4

Северната част на Англия и Ливърпул са известни като много специална порода хора. Твърди, но сърдечни, малко като Рурската област. Научихте ли вече това?

Естествено, човек го забелязва. И особено силно по време на годишнината  от трагедията на „Хилзбъро”...

... на стадиона в Шефилд, където 96 фенове на Ливърпул бяха стъпкани и смачкани до смърт през април 1989 година...

Никога не съм преживявал събитие като този „ден в памет на загиналите”. Всеки възприе този ден като тържество – отвъд всички спортни съперничества, включително и привържениците на нашия градски съперник Евертън. Не знам дали това би било възможно в Германия. Когато в името на жертвите се раздаде справедливост и полицията пое отговорността за бедствието, това беше ден на радост за целия град. Ливърпул е един емоционален град.

И по тази причина се казва, че сте много подходящ тук, в Ливърпул. Това беше ли процес на свикване, на адаптация?

В това отношение животът ми е сравнително добър пример как това може да се развие. Научих много в движение, към това спада също и следното: треньорът по футбол се възприема по начин, който кара хората да се съмняват истински в интелигентността на човечеството. Наскоро срещнах един от най-добрите мозъчни хирурзи в света, в Ню Йорк. Освен от професията си мъжът беше забогатял и чрез изкуство.

По отношение на интелигентността в главата му светят определено 80 процента повече лампи, отколкото при мен. И какво се случва? Той започна да заеква, тъй като е луд по футбола и внезапно този тип от ФК  Ливърпул стои пред него. Мисля си: луд ли си, та ти спасяваш живота на толкова хора! А аз кой съм?

Толкова много значение е подозрително за Вас?

Знам, че съм напълно нормален човек, в известна степен проявявам емпатия, при мен е налице също и социална компетентност. Тоест аз съм доста сговорчив. Но това важи и за 90 на сто от хората навън. Ето защо мога да общувам с тях напълно нормално. И клубът също е нормален в това отношение. В момента просто се нуждае от помощ. Не съм притежавал самооценката, че те непременно трябва да ме вземат. Но открих, че това бе едно много готино решение, за да бъда честен.

105-те милиона, които Манчестър Юнайтед плати за младия французин Пол Погба, са тотално луди пари.

Естествено. Но в този бизнес много бързо се свиква със следващата степен. И, повярвайте ми, това сега не е последната.

Klopp 7

Времето със сигурност не е единствената разлика с Германия. Как виждате Бундеслигата в сравнение с Висшата лига на Англия?

От една страна това е по-големият брой срещи тук в Англия. Към това и по-високият интензитет. И нещо изключително важно: Висшата лига не познава зимна пауза.

Г-н Клоп, можете ли да ни разкажете за някой пример за подражание?

За мен това беше бившият треньор на Майнц 05 Волфганг Франк - той за първи път предаде на нас, играчите, усещането, че можем да спечелим срещу други отбори, дори и ако те са по-добри от нас. Дълго време не съзнавах това, че футболната среща дава такава възможност. Винаги съм искал да стана треньор, но ме смущаваше фактът и мисълта, че треньорът е изключително зависим от отбора. Когато проумях какво влияние има треньорът върху постиженията на един отбор, това беше много важен момент за мен.

В каква ситуация бяхте тогава? Бях в началото на 30-те си години и се запитах: Какво ще правя всъщност в остатъка от живота си? Наистина бях завършил следването си със спортна специалност и всеки ми даваше положителна прогноза, само не и самият аз. За мен лично, на 33 години бях един застаряващ играч без перспектива. И тогава ненадейно станах млад треньор с перспектива, което най-малкото беше достатъчно. Това изцяло промени живота ми.

Да се върнем към футбола. От една страна са ценности като отборен дух, внимание, честно отношение. От друга страна съществува тази невероятна власт на феновете ...

Ако го нямаше футболът, за тези хора определено щеше да има друг клапан, за да изживяват агресиите си. Поради това наша недвусмислеа задача е да създадем алтернативи и перспективи - и нищо друго. Ако човек чувства липса на перспектива, в известна степен нямаш други оръжия освен юмруците си, за да имаш по-добра роля. Ето защо трябва да се грижим за това, тези млади хора да имат много повече аргументи. Това има много тясна връзка и с безработицата.

Вие също така сте и възпитател - или образец за подражание - на един отбор ...

Разбира се, всеки ден имам да върша работа с играчите, говоря много с тях, знам много неща за тях, познавам семейните им отношения, знам откъде идват, защо са избрали този път и какво са преживели. Радвам се много на това, че момчетата могат да се развиват не само като играчи, но и като хора.

Вие мек треньор ли сте?

Човек може да говори с мен за всичко, само не и за твърде малко отдаване в работата. Няма никаква причина човек да не влага всичките си сили в работата. Няма причина. Знам, че една група не може да се води с милване по главата. Опитвам се да опозная всеки толкова добре, за да съм сигурен, че не изисквам от него прекомерно много заради нещата, които правим. Но да се изисква е важно. Човек трябва да се бори, ако иска да достигне следващото стъпало. Това вече е очарованието.

Източник: bvb.de; stern.de; marielampert.de;

Съставителство и превод: Господин Тонев;

Снимки: dfb.de; mopo.de; eurosport.de;