С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Йежи Попиелушко – символ на куража на едно поколение

Йежи Попиелушко – символ на куража на едно поколение

  Йежи Попиелушко: Побеждавай злото с добро!

През февруари 2009 година в Националната опера във Варшава се състояла премиерата на филма „Попиелушко. Свободата в нас”. Чрез житейската съдба и смелост на младия свещеник Йежи Попиелушко филмът показва печалната истина за тоталитарната система, без мисълта да насажда омраза. И е приет с продължителни овации, ликуване и сълзи. Филмът е спомен за тежка и брутална история - убийството на младия свещеник, чийто кураж да се противопостави на безумието на цялата репресивна комунистическа система е непознат за младото поколение в България.

Попиелушко работи с деца и младежи, неуморим е като болничен свещеник в медицински заведения, ангажира се с изграждането на работнически общности. През лятото на 1980 година служи първата си литургия за стачкуващи заварчици на работното им място в тяхната фабрика. Попиелушко организира собствено „училище” за работници – цикъл от лекции на най-различни теми, които се водят от професионалисти.

Когато в Полша е въведено военно положение (13 декември 1981г.) Попиелушко се посвещава на болнични дейности, подкрепя преследваните от комунистическото правителство хора. Трън в очите на правителството са неговите религиозно-патриотични проповеди, които изнася при литургии за своята родина от 1982 година. Той проповядва нравственост и разяснява смисъла на трайните човешки ценности, обръща вниманието на хората за социалните несправедливости и се превръща в „съвест на народа”.

За болната от социална несправедливост Полша Попиелушко вижда спасение в думите на св. Павел: „Побеждавай злото с добро.” Комунистическите властници правят опити да сплашат неудобния свещеник. Взломове, следене, разрушаване на лично имущество, предизвикване на автомобилна злополука, фалшив съдебен процес, многобройни задържания – цял арсенал от средства, за да принудят Попиелушко да се оттегли от социалния живот. В нощта на 19 октомври 1984 година колата му е спряна от офицери от полските тайни служби. Той е пребит, изхвърлен в езеро и удавен.

popieluschko 1

На погребението му се стичат над половин милион души, убедени, че са свидетели на жертвата на свещеник, който оставя живота си за истината. „Неговата смърт отвори очите ни, очите на нашите сърца, на нашия разум, на нашата вяра”.

Самият режисьор и автор на сценария Рафал Виечински (39 г.) е присъствал като 16-годишен на погребението и то станало ключово изживяване в неговия живот. „Това събуди моето религиозно и патриотично съзнание. Тогава наистина още не разбирах дълбоката духовност на Йежи Попиелушко. Разбирах, че се е противопоставял на системата, но не знаех откъде черпи силата за това. Сега вече знам: това е била силата на вярата.”

Извършителите са открити, тъй като шофьорът на свещеника успял да избяга и да запомни номера на служебната кола. Комунистическото правителството на Ярузелски не успяло да блокира провеждане на съдебен процес, прокуратурата поискала смъртна присъда за извършителите. По-късно присъдите - между 10 и 25 години - били смекчени.

Едва през 2004 година се публикуват документи, от които става видно, че министър-председателят Ярузелски е подозирал още през 1984 година вътрешния си министър Мирослав Милевски за задкулисен, таен вдъхновител на покушението, който се ползвал с протекцията на руския КГБ.

Да не се страхуваш при никакви обстоятелства – в това прозрение е дълбокият смисъл на свободния човешки живот. А да следваш примера на човек като Йежи Попиелушко е пленителен опит. Попиелушко – предводител, който вдъхнови цяло едно поколение, символ на куража и човешката неустрашимост.

Снимки: akty.interia.pl; commons.wikimedia.org;