С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Винченцо Контичело: Не съжалявам, свободен съм от робството на мафията

Винченцо Контичело: Не съжалявам, свободен съм от робството на мафията

Винченцо Контичело за възможността да победим мафията

Винченцо Контичело е съдържател на заведения, който през 2005 г. отказва да плати пари на организираната престъпност, която да осигурява защита на бизнеса му. Когато мафията за пръв път опитала да вземе от Винченцо Контичело 500 евро на месец, той цитирал баба си Ермелинда: „Никога не започвай да плащаш рекет, защото цял живот ще бъдеш роб”.

Винченцо Контичело е следвал политология и дълго време се е занимавал с екотуризъм в Южна Америка. Той символизира борбата срещу мафията, винаги е с лична въоръжена охрана и без постоянен адрес. Интервю на Винченцо Контичело пред австрийския вестник „Ди Пресе” за новия живот, който води, за страха в нас и за недоверието към политиката.

Въпрос: Как се промени животът Ви, след като през 2007 г. вкарахте четирима мафиоти зад решетките след оплакване и показания срещу тях пред съда?

Винченцо Контичело: Живея в продължение на пет години с лична въоръжена охрана. Това е живот, който не е вече моят живот. Той се прави от други, които са постоянно около мен. Вече не мога да правя всички тези неща, които всеки нормален гражданин ежедневно прави, като например да пазарувам или да ходя на кино. Плащам много, много висока цена.

В морално отношение извършихте единствено правилното. Но когато сте насаме със себе си не съжалявате ли понякога за решението си?

Не съжалявам за нищо, но копнея за стария си живот. Когато по-рано някой прокурор минаваше покрай мен в бронирана кола с мигащи светлини, не можех да си представя при какви лишения живее такъв човек. Сега вече знам. Но съм свободен от робството на мафията.

Не знаете ли какво е страх?

Разбира се. Почти постоянно изпитвам страх. Но с живота, който водя, трябва да го побеждавам всеки ден. Страхът е вътре в нас. Смелостта се поражда най-напред от него, защото искаме да преживеем и да продължим да правим някои неща по-нататък. И когато студенти или ученици ме питат, какво можем да направим срещу мафията, изведнъж смелостта идва отново. Но винаги се притеснявам за брат си и за родителите си, които останаха в Палермо.

mafia-festnahmen-italien

Все повече сицилианци ходят в супермаркети и локали, които не плащат рекет за сигурността си. Работи ли марката „Анти-мафия”?

Тя работи, но все още недостатъчно. Някои гости затова идват при нас, но икономически това не е от голямо значение. Добре е обаче да се види, че тези хора те ценят и подкрепят. Тогава по-лесно се казва: „Продължавам да го правя”.

И в Милано се опитаха да Ви изнудят и да вземат рекет. Мафията прониква ли все повече в Северна Италия?

Мисля, че е така. От 40 години насам Милано е мястото, където мафията вкарва парите си, за да прави с тях бизнес. Мафиотите с „бели якички” днес вече са много по-многобройни от тези с оръжие в ръка на юг. По този начин те действат тук дори по-добре и по-бързо, независимо дали става дума за лихварство или за рекет. И те се разпространиха много, от Пиемонт до Емилия (регион в Северна Италия).

По-рано всички сицилиански предприемачи плащаха и мълчаха. Променя ли се тази нагласа?

Все още 70 до 80 процента от моите колеги плащат рекет. Някои по принцип не вярват, че държавата е в състояние да ги защитава. Но повечето от тях действат заради собствената изгода - надяват се на поръчки от мафията.

На какъв етап ще се намира борбата срещу мафията в Италия след десет години?

Хората нямат доверие, че правителство, което орязва правата на съдиите и прокурорите, води ефективна борба срещу организираната престъпност. Така че ние имаме нужда от политическа промяна. Но когато тя дойде, тогава ще кажа: „Да, ние можем да победим мафията”.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от вестник „Ди Пресе”;

Снимки: livesicilia.it; sueddeutsche.de;