С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Вили Бранд коленичи пред жертвите на нацизма - жест на прошка и покаяние

Вили Бранд коленичи пред жертвите на нацизма - жест на прошка и покаяние

Вили Бранд във Варшава, 7 декември 1970 година

Обикновено държавните посещения са планирани до последния детайл. Но през 1970 година, по време на посещението си в Полша, канцлерът на Германия Вили Бранд си позволява едно отклонение от протокола. „Имах чувството, че не е достатъчно просто да положа само един венец”, ще каже той пред близки приятели.

Денят е 7 декември, Варшава. Преди делегациите да подпишат договора и да утвърдят новия курс на немската политика на Изток, официалният протокол предвижда полагането на венци на паметника на еврейското гето.

Мрачен, студен декемврийски ден, 27 години след като тук са изпратени на смърт стотици хиляди хора. Заобиколен от камери и фотоапарати, Бранд полага венеца, отстъпва няколко крачки и извършва неочакваното. Пада на колене, главата леко сведена, смирен, може би молещ се и прекарва така няколко секунди. Една библейска сцена. Общо учудване, камерите съхраняват този велик жест на покаяние.

Първоначално полското правителство тълкува жеста като критика на собствената си, латентно антисемитска политика. И в Израел не се показват впечатлени от жеста.

„От името на нашия народ исках да помоля прошка за едно престъпление спрямо милиони хора”, ще заяви по-късно канцлерът на Германия. Този жест изразява много – признание за вина, провокация, помирение. След една година Вили Бранд ще получи Нобеловата награда за мир.

Снимка: wyborcza.pl;