С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Вера Ленгсфелд: Комунистическата система никога не е имала човешко лице!

Вера Ленгсфелд: Комунистическата система никога не е имала човешко лице!

 Престъпленията на комунизма и общата история на Европа
 

На 28 януари 2009 година в София се състоя международна конференция на тема: „Комунистическите престъпления и общата история на Европа”. Предлагаме извадка от изказвания, които изразяват смисъла на случилото се.

„Държавна сигурност се сдоби с огромна икономическа власт. В сегашните условия лобито на ДС е изключително силно. Служители на бившите тайни служби заявяват самонадеяно пред представители на чужди държави в България: „Ние контролираме страната”.

Вера Ленгсфелд (на снимката), бивш депутат от немския Бундестаг: „Събирахме се в църквите – единственото място, където можехме да се събираме, без да ни арестуват. 20 хиляди души наброяваха служителите на Щази (за сравнение тези на Гестапо са били 8 хиляди), обслужвани от 100 хиляди информатори, както и впечатляващия брой от 10 хиляди доносници на Щази (Държавна сигурност на бившата ГДР) в Западна Германия и Западна Европа, които не са били подлагани на натиск за вербуване. Не е вярно, че системата на Щази е обхващала само ГДР.

От архивите на комунистическите тайни служби изскочи истинският лик на комунистическата система! Тя никога не е имала човешко лице! Архивите предлагат чудовищното познание за старателно изготвяни планове как да се унищожи човек, включително планове за изтребване на цялото му семейство. Четейки архивите хората имаха възможност да открият истината и да се излекуват.

Фокусът на дискусията се измества манипулативно. Цялата вина беше насочена върху служителите на Щази, а те я прехвърлиха върху информаторите. Бившата комунистическа партия на ГДР 4 пъти смени името си. Положението беше прието и сега нищо не може да се направи.

Притеснително е, че обществото е склонно да забравя престъпленията на комунистите, а така никога няма да може да се изгради демократична Европа.”

Ласло Токеш, свещеник от Румъния: „ Комунизмът се връща, като поверява властта си на избрани лица”. Посткомунистическите общества не желаят да разкрият истината. Най-голямата слабост е в липсата на морална отговорност, а без морален катарзис няма да се излекуваме.

д пенчев

Димитър Пенчев, политически затворник по време на комунистическия режим в България (на снимката): „ Трябва да запазим жива паметта за онази мракобесна епоха, за преживяното от нас, да съхраним справедлива памет за бъдещите поколения. Зловеща е практиката на ДС да превръща политическите си противници в агенти, а след това да унищожава документите, за да не може да се установи истината.”

Нечистоплътното отношение на служителите на тайните служби беше демонстрирано с примера за житейската съдба на виден политически затворник, който под силен натиск подписва декларация за сътрудничество. Само след 5 дни се отказва от подписа си, без реално да е сътрудничил. Името му е споменато като сътрудник на службите. „Може ли това да се случи?” – „Може, ако оперативният работник е недобросъвестен”, признава висш офицер от бившите служби.”

„Отговорността за миналото е на комунистическата партия, ДС е изпълнявала политическите решения на БКП”, изрази мнение журналистът Христо Христов.

Екатерина Бончева, член на Комисията за разкриване на архивите на бившата Държавна сигурност: „ Отсъствието на лустрация възпроизвежда старите елити. Основният въпрос е има ли обществото чувствителност към тази тема. Нека не се оставяме да бъдем заблуждавани, че след 60-те години на миналия век съгласието да информираш тайните служби е ставало чрез заплахи - ставало е дума за кариерно развитие, за личен просперитет.”

„Това беше болезнен процес, който изискваше време. Бившите нацисти в ГДР се интегрираха по-добре, защото приеха социализма. Опитът на Германия е, че миналото е много важно, особено когато се отдалечаваме от него. Защото то е част от нас, част и от живота на младите”, заяви Гудрун Щайнакер, заместник на посланика на Федерална република Германия в България.

Изразено беше убеждението, че сме задължени към паметта на покойниците и пострадалите от комунистическите престъпления. Бяха приети възвания за общоевропейска отговорност за престъпленията, извършени в името на комунизма и апели към гражданите и институциите на Република България.

Снимка на Вера Ленгсфелд: morgenpost.de;