С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Възкресение Христово - непоклатимата основа на християнската вяра

Възкресение Христово - непоклатимата основа на християнската вяра

Споделени мисли за Възкресение Христово на свещеник Георги Гугов

Ако християнството може да се сведе до едно събитие, то това събитие е възкресението на Христос. Има ли изход за човека, който винаги е подвластен на смъртта? И богатият, и бедният; и щастливият, и изпълненият с печал? Да, има, казва християнството. Богочовекът Христос е победил смъртта с факта на своето възкръсване. И е дал надежда за много хора, променил е фундаментално развитието на човечеството.

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

В скрижалите на най-великия ден - Възкресение Христово - човечеството на вечни времена ще преоткрива и вижда безкрайната сила и любов на своя Творец и Промислител, ще възприема ценностите на своята духовна природа и великата победа на всяка саможертва, която не утвърждава личната воля, а всеобщата воля на морала и дълга, благото на ближния, тържеството на правдата и истината, волята на Бога.

Възкресението на Господ Иисус Христос е най-дълбоката и непоклатима основа на нашата православна вяра и на неизменното ни очакване за възкресение на мъртвите и за живот в бъдещия век. Само в светлината на това благодатно и спасително събитие се разкрива и намира пълно обяснение цялото Христово учение и новозаветна история.

Vyzkresenie

Чрез това велико събитие ние осмисляме християнската надежда преди всичко като непоколебима увереност във вечното тържество на доброто, на духовната хармония и истинската свобода. Това разбиране за християнската надежда намира израз и в личния подвиг на всеки един вярващ човек, най-вече с проявите на търпение, мъжество и твърдост, независимо от непредвидимите превратности в живота.

В този празник на празниците на нас е дадена цялата възможност да познаем Бога и да Му служим през всички дни на своя земен живот. Озарени от благодатната светлина на Христовото Възкресение, да вървим уверено по пътя на живота, мъжествено да отбиваме пристъпите на унинието и отчаянието, да устремяваме сърцата си към Горния Йерусалим, където блести с непомръкващо сияние възкръсналият и прославен Христос, за да участваме и в светлата радост на Царството Божие.

Да приемем в пълнота благословението на Великден, това означава да имаме винаги силната вяра и силната надежда, че Бог ще ни помогне да осъществим Божията воля, за да живеем съобразно законите на доброто, любовта и справедливостта.  

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 Снимки: bg.wikipedia.org; signal.bg;