С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Ценности на политиците: Големи думи на големи политици за големи пари

Ценности на политиците: Големи думи на големи политици за големи пари

Какви пари печелят ораторите политици - хонорари в евро

Кои всъщност са най-скъпо платените оратори на света? Бил Клинтън ще говори в бъдеще по възможност рядко, той обеща това. До отказа си да изнася речи бившият президент е стигнал трудно по две причини. Едната е, че Бил обича да слуша как самият той говори. Другата е, че само за една година той е спечелил повече от 10 милиона долара с това занятие. Но за мъжа на външния министър на САЩ Хилари Клинтън е в сила командата: дръж си устата затворена.

Бил Клинтън е на първо място в краткия списък от имена, които могат да правят милиони, като говорят. „New York Times” оценя възнаграждението на Клинтън като оратор на 450 хиляди долара на час. Най-малкото 54 изключително добре платени речи във връзка с определени събития е изнесъл той през 2007 година.

За една 20-минутна реч пред партийни функционери и бизнесмени в Китай през 2007 година предишният британски премиер Тони Блеър е получил половин милион долара. „ Речта звучеше като доклада на китайски чиновник на окръжно ниво и не съдържаше никакви нови неща”, писа след това „China Youth Daily”.

Една скъпа реч не е непременно добра реч. Днес силата и властта на говоримото слово се откриват отново чрез успеха на Барак Обама. Никола Саркози също превърна дарбата си за ясни думи в държавен пост. Той притежава способността да завършва изреченията си винаги коректно. Политици, които искат да превърнат кариерата си в пари, се подлагат на един безмилостен тест.

Пазарът за изтъкнати оратори е един харизмометър. Важна е личността, а не длъжността. „Решаващите фактори са голямото име, обаянието и силата на излъчване на една личност”, казва Фелицитас Есер, управител на агенцията „Referendum Events”. Който произнася един шлифован текст и казва съдържателно интересни неща, но има излъчването на финансов чиновник, ще претърпи провал в това занятие.

Бившите политически знаменитости са по-малко търсени. Това се дължи на цялостната умора от политиката, но също и на факта, че фирмите искат да останат неутрални при тези представления и не искат да заемат позиция. Към това трябва да се добави, че политиците често са добри оратори, но при истинността трябва да се отделя зърното от плявата. Клиентите по-скоро ще приемат, че ораторът има различно мнение, отколкото, че той не е личност.

Във финансово отношение по-удобни са източноевропейци като Лех Валенса или Вацлав Клаус. А съществуват и още по-евтини възможности. Има и една дузина оратори за 15 000 долара и по-малко. Като добра за бизнеса се оказа и позицията „не” на войната в Ирак на бившия федерален канцлер Герхард Шрьодер. Защото е популярен в мюсюлманските страни и пътува примерно за 45-минутни доклади в Обединените Арабски Емирства.

Tony Blair

Към хонорарите се прибавят допълнително и другите разноски. Пътуването, пренощуването и храната на оратора могат да повишат значително цената – една реч на екс-шефа на ООН Кофи Анан в крайна сметка костваше на Колорадския университет 160 000 долара. Родината на платените доклади естествено са Съединените щати. Още Марк Твен припечелваше пари, изнасяйки лекции и доклади. В останалите страни бизнесът е все още слабо развит.

Очевидно Бил Клинтън няма да иска да се откаже изцяло от своя бизнес. Преди всичко от приходите като пътуващ оратор той успя най-сетне да изплати възлизащите на милиони долари разходи за адвокати, които предизвика аферата Моника Люински. Да, той оповести имената на около 208 000 дарители, които дариха половин милиард долара на фондацията му. Но и в бъдеще Бил Клинтън ще изнася от време на време речи и приветствия. Би представлявало оригинална изненада да чуеш речта на бившия президент, например при откриването на някоя автокъща. Това просто е въпрос на цена.

Оратори и техните пари (хонорари в евро):

Бил Клинтън (политик) - 500 000 евро

Тони Блеър (политик) – 450 000 евро

Алън Грийнспан (икономист) – 300 000 евро

Рудолф Джулиани (политик) – 270 000 евро

Хенри Кисинджър (политик) – 250 000 евро

Боно (музикант) – 200 000 евро

Ал Гор (политик) – 200 000 евро

Колин Пауъл (политик) – 150 000 евро

Мадлейн Олбрайт (политик) – 150 000 евро

Кофи Анан (политик) – 100 000 евро

Герхард Шрьодер (политик) – 100 000 евро

Гюнтер Яух (модератор) – 80 000 евро

Михаил Горбачов (политик) – 50 000 евро

Хелмут Шмит (политик) – 45 000 евро

Сара Фергюсън (херцогиня на Йорк ) – 45 000 евро

По материали и източници на Washington Speakers Bureau, New York Times, Guardian, Forbes , Cicero.

Снимки: luxpresso.com; english.people.com.cn;