С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Световният икономически форум в Давос е мъртъв

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: Вестник „Тагесшпигел”Снимки: cbc.ca
Световният икономически форум в Давос е мъртъв

Глобализацията доведе до нарастващо неравенство и мизерия на средната класа

Философски разговори вместо предложения за решения. По време на Световния икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос ще се разглеждат възможностите да се извлекат нужните поуки от финансовата и икономическа криза. Близо 2500 водещи личности от света на икономиката и политиката ще участват във форума. Смисълът на срещата е да се подобри положението в света чрез споделяне на мисли, чрез преобразувания и обновление.

За такива послания не иска и да чуе Брус Нусбаум, член на главната редакция на „Business Week”. Известният в Съединените щати автор на реномираното списание през последните 12 години винаги е бил гост на Световния икономически форум. Тази година той си остава вкъщи.

„Човекът от Давос няма какво да каже”, пише в уводна статия Брус Нусбаум. („Човекът от Давос” – това е обобщено понятие за видните представители от икономиката, политиката и науката, които вземат ежегодно участие в Световната икономическа конференция в Давос. Това понятие изразява човека от елита, човека на властта и на йерархичния ред.) Изкованото от известния американски политолог Самуел Хънтингтън понятие според Брус Нусбаум символизира транснационалните и пазарнолиберални лидери на финансовия и търговски свят.

През седмицата „човекът от Давос” отново ще бъде на голямата сцена. Това обаче не може да ни заблуди, защото форумът се намира в крайния стадий на своето безсмислие. „Давос е мъртъв”, така е озаглавил статията си един от водещите автори на авторитетното американско списание Business Week.

Лъскава фасада

Голямата рецесия през последните две години показа, че глобализацията, която е идеология на „човекът от Давос”, не е била нищо повече от лъскава фасада на един покълващ национализъм. „В края на краищата националните държави и данъкоплатците в съответните страни бяха онези, които спасиха банките от тоталната разруха, предизвикана от „човека от Давос”. Глобализацията, развива по-нататък тезата си Нусбаум, подобри живота на много милиони китайци, но доведе до изпадане в мизерия на средната класа в САЩ и до влошаване положението на бедните. Теорията за пазарната ефективност в една система на необуздана световна търговия беше опровергана. Не е вярно, че всички хора ще спечелят от глобализацията.

Нарастващо неравенство

Брус Нусбаум привежда числа и факти за положението в Съединените щати. Доходите на семействата през последните 20 години не са нараснали, дори са намалели с четири процента през последното десетилетие. Всеки пети трудоспособен американец днес е без работа. Американските пазари на акции – като индикатор за растеж и благосъстояние – през последните десет години са в стагнация. Неравенството в доходите от 1970 година насам постоянно нараства – паралелно с нарастващата глобализация на икономиката. Една голяма част от доходите и имуществата „човекът от Давос” е отклонил за себе си.

Сега „човекът от Давос” стои гол – без превъзхождаща икономическа теория и без инструменти, които са необходими, за да управлява световната икономика.” „Човекът от Давос” трябва да бъде така честен и да признае, че за милиони хора глобализацията е несполука, пише авторът на „Business Week”. Давос е мъртъв. Изказването на Брус Нусбаум напомня на принципната критика, която изразяват от дълги години леви и критици на глобализацията.

Със съкращения от „Тагесанцайгер”, превод: Господин Тонев;

Снимка: cbc.ca;