С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Смисълът на християнските пости

Смисълът на християнските пости

Постът е начало и основа на всяко духовно преуспяване

В дните на Рождественския пост предлагаме мисли на отец Симеон Нови Богослов за дълбокия смисъл от провеждането на пости. Постенето е въздържане от блажна храна с религиозна и нравствена цел, като се използва умерено постна храна. Постът е един от надеждните пътища за намиране на душевна чистота.

Постът, като лекар на нашите души, в един християнин смирява плътта, а у друг укротява гнева, от трети прогонва съня, друг възбужда към повече добротворство, у един очиства ума и го прави свободен от зли помисли. У друг връзва неудържимия език и с Божия страх като с юзда го удържа, и не му позволява да говори празни и неприлични думи.

На друг не дава на очите му да се заглеждат тук и там и да любопитства какво прави този или онзи, но предполага всеки да внимава върху самия себе си, и да вижда своите собствени грехове и недостатъци.

Постът постепенно отънява греховното покривало, което лежи върху душата, и разсейва нейния мислен мрак, както слънцето разсейва мъглата.

Постът, като вземе за помощник бдението, прогонва твърдостта от сърцето и от този, който преди е бил многоядец и винопиец, извлича потоци от сълзи и съкрушение.

Постът е начало и основа на всяко духовно преуспяване. Каквито и добродетели да поставиш ти върху основата на поста, всички те ще бъдат непоколебими и непоклатими, защото лежат на твърд камък.

Със съкращения от „Наставления за духовен живот”, преп. Максим Изповедник и преп. Симеон Нови Богослов; Сливенски митрополит Йоаникий; Синодално издателство, София, 2001;

Снимка: volksfreund.de;