С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Швейцария е страната с най-конкурентна икономика в целия свят

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: manager-magazin.deСнимки: 20min.ch; photoblog.danilovizzarro.com;
Швейцария е страната с най-конкурентна икономика в целия свят

Ранглиста на международната конкурентоспособност

Каква е силата на една страна в глобалната конкуренция? Страната с най-конкурентна икономика е Швейцария, това е видно от отчета на Световния икономически форум. Световният икономически форум със седалище в Женева, който свиква ежегодни срещи в Давос, изследва конкурентоспособността, като използва 12 критерия, между които инфраструктура, иновации, образователна система, както и ефективност на финансовите пазари и на пазарите на труда. Едно кратко представяне на водещите страни в международната конкуренция, представено в „manager magazine”.

12 място: Великобритания

Великобритания има един от най-гъвкавите пазари на труда сред европейските индустриални нации. Огромната задлъжнялост на страната представлява колосален проблем, но въпреки големите дългове Великобритания оставя страни като Франция (на 15 място) зад себе си.

11 място: Хонконг

Държавата-град разполага с превъзходна инфраструктура (транспорт, енергeтика, комуникации) и с високо развит финансов пазар. Като регион с най-голяма конкурентоспособност продължава да се счита Сингапур, но след преодоляването на финансовата криза Хонконг може да се върне към високите нива на растеж.

10 място: Канада

Канадците получават похвали за инвестициите в работната сила на страната, образователната система и здравеопазването се считат за образцови. Нужда от подобрение има в областта на иновациите.

9 място: Дания

Дания печели много от уравновесения държавен бюджет (както и Финландия) – страната има превъзходен кредитен рейтинг и леснo може да си набавя капитал на ниски лихвени равнища. Освен това северните страни разполагат с добра образователна система, както и с ефективни публични учреждения, които се радват на високо доверие от страна на населението.

8 място: Холандия

Предприятията в Холандия се считат за най-агресивните, когато с помощта на новите технологии трябва да се повишава производителността. Предимство за холандците представлява превъзходната образователна система, която се отразява благоприятно на предприятията.

Helsinki

7 място: Финландия

Също като Дания, Финландия също (на снимката изглед от столицата Хелзинки) има здрав държавен бюджет и превъзходен кредитен рейтинг. Богатата на суровини Финландия разполага с добра образователна система, както и с много ефективни публични институции.

6 място: Япония

Япония има предимство в областта на иновациите и в предприемаческата култура. Инвестициите в изследванията и развитието остават високи. Възходът на Япония има нещо общо и с факта, че нейната хронична болест, а именно слабостите в банковия сектор и високата задлъжнялост, се превърнаха в заболяване на много страни.

5 място: Германия

Превъзходна инфраструктура (транспорт, енергетика, комуникации), гъвкави пазари с висока конкуренция, както и голямо повишаване на производителността. Немските предприятия са много агресивни и умеят да повишават производителността чрез прилагането на нови технологии. Недостатък е сравнително все още негъвкавият пазар на труда.

4 място: Съединени американски щати

Икономиката на Съединените щати остава високо продуктивна, но от 2 години показва някои слабости. Доверието на населението в политиката и във финансовата индустрия спада. Липсваща икономическа стабилност, колосалната задлъжнялост и големият дефицит са най-големите слабости на някога водещата икономическа сила САЩ.

3 място: Сингапур

Сингапур продължава да се счита за най-конкурентоспособната държава в Азия. Държавата-град има най-високо ефективния пазар на труда в целия свят. Към това се прибавя и финансовият пазар, който е един от най-развитите световни пазари. Инфраструктурата (пристанище, улици, самолетни връзки) е от световна класа.

2 място: Швеция

Страната печели много от своите публични учреждения, които се считат за най-прозрачните и ефективните в целия свят. Към това може да се добави ниското ниво на корупция и много ефективното правителство, което зачита изключително високо ценността на училищното образование, квалификацията и усъвършенстването, както и на технологичното развитие.

1 място: Швейцария

Швейцарците запазват водещата си позиция благодарение на високото качество на изследователските учреждения и високото ниво на иновации. Към това може да се прибави и образцовата, добре развита предприемаческа култура.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от manager-magazin.de

Снимки: 20min.ch; photoblog.danilovizzarro.com;