С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Интервю с американската актриса Шарън Стоун за нейните опори и ценности

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: max.deСнимки: trendmagazin.hu; kootation.com; ivillage.com;
Интервю с американската актриса Шарън Стоун за нейните опори и ценности

 Шарън Стоун: Престанах да изпитвам страх от живота

Американската актриса Шарън Стоун, родена на 10 март 1958 година в Мийдвил, Пенсилвания, стана известна през 1992 г. с еротичния трилър „Първичен инстинкт” на холандския режисьор Пол Верхофен. Превъплъщаването в ролята на красивата и богата писателка Катрин Трамел я превърна в секссимвол. Като жена я свързват с една култова сцена на кръстосване на краката в „Първичен инстинкт”, изграждат образа й на тази основа. Образ, от който публиката има очевидна потребност.

Публикуваме интервю на Ян Янсен с неустоимата и интелигентна Шарън Стоун. В предлагания разговор се разкриват други измерения на нейната душевност, на нейните вътрешни опори и ценности. Шарън Стоун има 3 осиновени деца (третият син живее с Фил Бронщайн, предишния партньор на актрисата).

Въпрос: Госпожо Стоун, ролята на Катрин Трамел в „Първичен инстинкт” Ви направи известна. Как бихте описали Катрин Трамел?

Шарън Стоун: Тя е една необичайно интелигентна, харизматична, но също и манипулативна жена. Опасна е, тъй като е невероятно прелъстителна и обича да си играе с психиката на хората. Катрин Трамел е многопластова, а за мен като актриса е интересно да изследвам такава комплексна личност. Защото същевременно е много ранима и чувствителна. Естествено, тя не показва това, но който се вгледа по-внимателно, може да открие тази слабост у нея.

Разглеждате ли Катрин Трамел като метафора на Вашия собствен живот?

Не. Тя е една филмова роля. Каквато и да е славата ми, в живота си нито веднъж не съм била толкова коравосърдечна и ледена като Катрин Трамел. Впрочем, пожелавам си да бъда понякога така безстрашна като нея. За мен беше освобождаващо да играя нейния характер, тъй като трябваше да събудя потиснати емоции. Да открия например причините за моя страх, коя съм всъщност и от какво бягам.

Какво имате предвид?

Още от малки жените биват приучавани да се подчиняват на мъжете и да скриват своя интегритет зад тази фасада от женственост и от други стереотипни начини на поведение. Затова за жените е грешка, когато манипулират мъжете със своята сексуална привлекателност и се опитват да демонстрират власт, като прилагат кокетство. Съблазняването е капан. Играла съм тази игра дълги години и мислех, че наистина нямам никакъв друг шанс, тъй като филмовата индустрия функционира по този начин.

Но междувременно знам, че е по-добре да налагам интересите си така, както би го направил един мъж. Решението на гатанката е да не се страхуваш. Това е допълнителна причина, поради която Катрин Трамел въздейства така завладяващо върху мъжете.

Stone

През 2001 година претърпяхте мозъчен кръвоизлив - тази болест промени ли живота Ви?

Фундаменталната промяна се състоеше в това, че болестта прогони страховете от мен. Като подрастващо момиче изпитвах всички възможни страхове. Редовно бях преследвана от мисълта, че мястото ми не е в този свят, че съм странно дете, което изпитва трудности да се сприятели с някого. Не се чувствах добре в собствената си кожа и сред околните. Болестта ми ме освободи от това зло. Все още често се нервирам и изпитвам страх, но не се оставям да бъда завладяна от тези чувства.

След удара не знаех дали ще мога да продължа кариерата си. По това време играех само в лоши, неуспешни филми и губех все повече чувство за собствено достойнство. Бях недоволна и в личния си живот и имах чувството, че съм тръгнала в погрешна посока. Беше трудно време, но след като извървях този дълъг, тъмен тунел, днес се чувствам освободена и готова да гледам напред. Това ми се отразява добре.

Изглеждате невероятно добре и много по-млада на тези години. Как се справяте с остаряването?

Благодаря за комплимента. За щастие генът ми е такъв и благодарение на външния си вид все още намирам добри главни роли. Наистина не мисля за възрастта си. Не ме интересуват също и разкрасяващи операции. Това просто не са моите неща. Не се страхувам от остаряването. От дълго време престанах да изпитвам страх от живота.

Целият Холивуд е на бойна нога с остаряването.

Което води до смешна конкуренция сред актрисите. Смешна затова, че сме принудени да се борим коя от нас е най-атрактивната и коя изглежда най-млада. А всъщност би трябвало да се гледат нашите актьорски постижения.

На Вашите колеги – мъже им е по-лесно в тези неща.

Защото обществото налага на мъжете съвсем други ценности. Техният девиз за успех гласи: по-силно, по-голямо, по-яко. Преведено на езика на материалното това означава: по-бърза кола, по-голяма къща, по-атрактивна жена.

Sharon-Stone 1

Вие осиновихте две момчета и сте майка, която сама отглежда децата си. Какво означават за Вас децата Ви?

Дори и да не е лесно като работеща майка да отглеждаш сама децата си, мога само да окуража всяка самотна жена в това усилие. Децата притежават вродена мъдрост, проникновеност и присъствие, които са превъзходни. Те се пренасят и върху нас и ни помагат да се научим да познаваме себе си по-добре. Човек вижда нещата по-ясно, защото възприема всичко с простотата и непредубедеността на едно дете. Когато имаме деца, собствените приоритети се подреждат по друг начин.

Много късно се решихте да имате деца. Защо?

Когато бях по-млада също исках да имам деца – свои или осиновени. Но някак си никога не почувствах, че имам подходящата връзка за да стигна до това.

Също и когато бяхте омъжена за Фил Бронщайн? (През 2004 г. Шарън Стоун се разделя с журналиста Фил Бронщайн, с когото е сключила брак през 1998 г.)

Ние опитахме всичко, но просто не стана и по някое време трябваше да се примирим с това. Не е здравословно за една връзка, когато се фиксираш твърде много върху раждането на деца. След моето заболяване лекарите ме посъветваха да не раждам свои деца поради опасността, която бременността би означавала за мен. Единствената алтернатива беше да осиновя деца.

Трудно ли Ви е като майка, която сама отглежда децата си, да намерите мъж?

В житейската фаза, в която се намирам сега, тази тема е последното, за което мисля. Имах достатъчно мъже в живота си и при мен в момента няма неотложна потребност от мъж. Нямам време да играя тези игрички на прелъстяване, нямам също така нужда от някого, който в сряда да ме извежда на вечеря. Има много зрели мъже по света, но те просто не ме интересуват.

Ако някой се интересува от мен, той трябва да обича и двете ми деца, защото те са сърцето ми. Мисля, че след като осинових второто си дете, ми стана ясно, че да имам партньор не е толкова важно за мен. Ако днес трябва да бъда заедно с един мъж, то той трябва да бъде такъв мъж, който не се занимава само със самия себе си.

Превод: Господин Тонев, със съкращения от www.max.de

Снимки: trendmagazin.hu; kootation.comivillage.com;