С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Рождество Христово е празник на нашето духовно възраждане

Рождество Христово е празник на нашето духовно възраждане

Свещеник Георги Гугов за Рождество Христово

„Велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът, засвидетелствуван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде от народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава.” (1Тим.3:16)

Днес цялата Църква тържествено възпява раждането на Божия Син от Приснодева Мария. В тази тиха и ясна нощ небесните и земните сили си дават среща и сякаш цялата вселена е обхваната от огъня на една всеобща молитва. В нощта на Христовото Рождество ангелски хор възвестява величествения химн на мира: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лука 2:14).

Във Въплъщението на Словото в плът се изразява висшата духовна радост на християнската вяра, защото чрез Него човешката природа се възражда и възстановява изгубеното общение с Бога. Затова св. Ириней Леонски казва: „Синът Божи стана Син човешки, за да може човекът да стане син Божи”, а св. Григорий Богослов нарича това събитие „второ Творение”, с което се поставя началото на „благоприятната Господня година” (Лука 4:19).

Днешният спасителен ден на Христовото Рождество отново ни напомня за вечните и непреходни евангелски и общочовешки идеали. Христовото благовестие осмисля човешкото достойнство, свободата, труда, справедливостта и солидарността, като разкрива техните духовни измерения, извеждайки ги от порочния кръг на материалната зависимост и егоистични интереси.

Днес повече от всякога човечеството се нуждае от благовестието на величествения ангелски химн, прозвучал в свещената нощ на Благовъплъщението. Рождество Христово е празник на нашето духовно възраждане. Нека радостта, възвестена от Ангела Господен, да озари домовете на всички, изпълвайки ни със смирение, благодарност, духовна радост и искрен стремеж към спасителни дела и нов живот в Иисуса Христа.

G Gugov
Свещеник Георги Гугов е съставител на антологията „Православният консерватизъм”;

Георги Гугов е автор и на сборниците „Социално-етически възгледи на проф. архимандрит Евтимий”, „Екзарх Стефан I Български” и „Социално-етическите възгледи на патриарх Кирил” от поредицата Християнска социология”;

Снимка: evstafiy-apsil.ru;