С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Роналд Рейгън: Господин Горбачов, разрушете тази стена!

Автор: Превод: Господин ТоневСнимки: welt.de
Роналд Рейгън: Господин Горбачов, разрушете тази стена!

Призив на президента Роналд Рейгън, който промени света

На 12 юни 1987 г. Роналд Рейгън изрече пред гражданите на Западен Берлин думите: „Господин Горбачов, отворете тази врата! Господин Горбачов, разрушете тази стена!”.

Това стана пред Бранденбургската врата близо до Берлинската стена. Думите на президента можеха да бъдат чути и от другата, контролирана от комунистите, страна на стената.

С настояването си Роналд Рейгън се обърна демонстративно срещу духа на времето, а с това и срещу колебливите духове в западния лагер. Големият комуникатор Рейгън и екипът му имаха разбиране за силата на думите. Формулировката „Разрушете стената” беше преди всичко изключително демонстративна. Много политици реагираха с неприятно чувство на думите на президента. Европейците имаха страхове, че агресивният език ще разруши мира от ерата след 1945 година. Но речта имаше символно значение, еднозначно срещу духа на времето и постепенно беше оценявана като предвестник на промяната.

Предлагаме Ви текста на речта, произнесена на 12 юни 1987 година:

„Господин федерален канцлер Кол, господин управляващ кмет Дийпген, дами и господа! Преди 24 години президентът Джон Кенеди посети Берлин и говори пред кметството към хората на този град и към целия свят. Оттогава двама президенти са идвали в Берлин по време на своя мандат. Самият аз съм за втори път на посещение в този град.

Ние, американските президенти, идваме в Берлин, тъй като трябва да говорим за свободата точно на това място. Но трябва да призная, че има и други неща, които са ни довели тук: чувството за история в този град, който е с повече от 500 години по-стар от нашата собствена нация. Вашата смелост и решителност. Може би композиторът Паул Линке е оценил правилно американските президенти. Знаете ли, днес идвам тук като много президенти преди мен, защото, където и да ходя и каквото и да правя: „Аз имам още един куфар и в Берлин.”

reagan-berlin

За онези, които слушат в Източен Берлин, няколко специални думи. Въпреки че не мога да бъда при вас, отправям своето слово не само към своите непосредствени слушатели, но разбира се и към вас. Подкрепям ви така, както подкрепям и вашите сънародници на Запад, с твърдата, непоколебима вяра: има само един Берлин.

Зад мен има стена, която обгражда свободните сектори на този град. Тя е част от огромните прегради, които разделят целия континент Европа. Но тъкмо в Берлин, където стената се издига най-видимо, тя разделя града точно на мястото, където снимки от вестници и телевизионни екрани са запечатали в съзнанието на целия свят бруталното разделяне на един континент.

Господин генерален секретар Горбачов, ако се стремите към мир, ако желаете благосъстояние за Съветския съюз и за Източна Европа, ако желаете либерализация, елате тук при тази врата.

Господин Горбачов, отворете тази врата!

Господин Горбачов, разрушете тази стена!

Когато гледах от Райхстага – въплъщението на немското единство – ми направиха впечатление следните думи, написани на стената може би от някой млад берлинчанин. Те са отговор на немския въпрос: „Тази стена ще падне. Вярата ще стане действителност.” Да, в цяла Европа стената ще падне. Защото тя не може да устои на вярата. Тя не може да устои на истината. Тя няма да може да устои на свободата.”

Превод от немски език: Господин Тонев;

Снимки: welt.de;