С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Реч на Йоахим Гаук като новоизбран президент на Германия

Реч на Йоахим Гаук като новоизбран президент на Германия

 Йоахим Гаук: За да могат и децата ни да кажат за тази страна - нашата страна

Йоахим Гаук е новият президент на Федерална република Германия. 72-годишният Йоахим Гаук беше избран от Федералното събрание с огромно мнозинство и стана единадесетият президент на Германия. Kакви са светогледните представи на Йоахим Гаук става ясно от първата му реч, която той държа непосредствено след избирането си в пленарната зала на Федералния парламамент:

„Каква хубава неделя. Беше същият ден, 18-ти март, точно преди 22 години и ние бяхме гласували. Ние, това бяхме милиони източногерманци, които след 56 години господство на диктатори най-сетне можеха да бъдат граждани. За първи път в живота си, на 50-годишна възраст, можех да определя в свободно, равно и тайно гласуване кой да управлява в бъдеще. Хората, които тогава се стичаха на изборите, живееха още във време, когато продължаваше да кънти отзвукът на мирната революция, когато ние бяхме „народът” и когато падаха стените.

Самият аз като говорител на „Нов форум” в Росток можех да участвам в тези събития. Вече бяхме свободни от потисничество. Сега се готвехме да научим какво означава свобода на нещо и за нещо. Никога няма да забравя тези избори, никога. Нито 90% избирателна активност, нито моето собствено вътрешно вълнение.

Знаех, този мой роден град и тази сива, унижена страна – сега вече щяхме да бъдем Европа. В онзи момент заедно с радостта в мен съществуваше едно сигурно знание – никога, никога няма да пропусна избори. Просто трябваше дълго време да чакам щастието да участвам, за да мога да забравя някога безсилието на поданиците.

„Исках да бъда гражданин, нищо повече, но и нищо по-малко от това” – така един немски учител по демокрация - това беше Долф Щернберг (1907-1989 г. – политолог и журналист, въвел понятието „конституционен патриотизъм”), дефинира политическото си поведение. На 18 март 1990 г. изпитвах същото това желание.

И тогава, повлиян от чувствата, одобрих онова, което по-късно постигнах теоретично, а именно, че от щастието от освобождението трябва да израсне дългът, но също и щастието от отговорността. И че ще проумеем в дълбочина свободата, едва когато утвърдим и приложим това в живота.

Bundesversammlung

Днес Вие, жени и мъже, които гласувахте, избрахте един президент, който не може да представи самия себе си без тази свобода, и който не би желал и не би могъл да си представи своята страна без практиката на отговорността.

Приемам това поръчение с безкрайната благодарност на една личност, която след дългите заблуди през политическите пустини на 20-ти век най-накрая и неочаквано отново намери родината си, и личност, която в последните 20 години съумя да изпита щастието да участва във формирането на едно демократично общество. Затова: каква хубава неделя е този 18-ти март и за мен.

Окуражаващо и носещо щастие за мен е да видя също колко много хора в страната в последно време се включиха активно и ме насърчиха да приема тази номинация. Това са хора от съвсем различни поколения и професии, хора, които дълги години живеят в тази страна и хора, които живеят в нея едва отскоро. Това ми дава надежда за сближаване между управляващите и населението, за което ще съдействам безусловно според възможностите си.

Със сигурност няма да бъда в състояние да отговаря на всички очаквания, които бяха отправени към личността ми и към дейността ми като президент. Но едно нещо мога да обещая: че с всичките си сили и с цялото си сърце поемам отговорността, която днес ми поверихте. Защото това, което като гражданин описвам на други хора като дълг и предвещание, трябва да е валидно, разбира се, и за мен като президент. Това означава също така, че ще се заловя наново с теми, проблеми и личности, ще се занимавам с въпроси, които днес ни тревожат в Европа и по света.

Благодаря на Вас, членовете на Федералното събрание, за оказаното ми доверие. Вие, които направихте своя избор, сте не само делегати, но и - напълно съзнавам това - представители на едно живо гражданско общество. Дали като електорат ние участваме в изграждане фундамента на демокрацията или като избрани представители определяме пътя и целта - това е нашата страна, в която поемаме отговорност, както и тя е нашата страна, ако ние се боим от отговорността.

При това трябва да помислим: този, който участва в изграждането, както този, който стои настрана - и двамата имат деца. На тях ние ще предадем тази страна. Струва си усилията така да я поверим на децата си, че и те да могат да кажат за тази страна - нашата страна.

Превод: Господин Тонев от bundespraesident.de;

Снимки: thueringen.de; bundespraesident.de;