С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Възстановяване на поклонническия път „Рилският чудотворец”

Възстановяване на поклонническия път „Рилският чудотворец”

Поклоннически път „Рилският Чудотворец” София-Рилски манастир

Това е едно начинание, необходимостта от което дълго време е обсъждана, но сякаш не достигаха сили, надежда и благодат за да бъде осъществено. Днес ние сме решени да направим първата стъпка за възстановяването на един поклоннически път, който да помага и обединява православните българи.

Най-голямата светиня за нас, истинското духовно сърце на България е Рилският светец и неговият манастир. Поклонението на светите му мощи, по предание от нашите православни деди, е нещо, което всеки един от нас върши.

Мощите на св. Йоан Рилски ни дават благодатни сили за да вървим крепко по пътя на отците. Безброй чудеса са белязали това небесно застъпничество на светеца към всички, които с вяра пристъпват към него. Днес ние имаме възможност често да пребиваваме при него поради по-добрите транспортни възможности.

През вековете обаче достигането до Рилската пустиня е представлявало един истински духовен подвиг – не само заради дългото разстояние и трудностите по пътя, но преди всичко заради това, че човек трябва да отдели специално време за светеца, да промени обичайния си светски ритъм, да поспре, да се помоли, да укрепи вярата си...

С възстановяването на този поклоннически път ние желаем да дадем възможност на всички, които изпитват духовна жажда, да я утоляват с Божията благодат от извора на светостта. Нека този път да бъде път на съборна молитва, благодарност, стремеж към целомъдрие, изцеление... Пътят е труден и продължителен, необходими са търпение, умение да пестим силите си, защото човешките възможности са ограничени, и молитва, силна молитва за изпросване на благодатна помощ от Господа.

Rila

Спасителят казва: „И който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две” (Мат. 5:41). Вярваме, че втората миля е милята на вярата, свободата и любовта, но ще сме благодарни на всички, които направят с нас и крачка, защото всеки път започва с нея. Ако Господ даде време, всеки по-късно би направил втората, третата крачка и би закрачил уверено по Пътя към Истината и Живота.

От православното църквословие знаем, че пространството и времето се освещават със свещени действия. Такива свещени действия са преди всичко богослужението, литиите, поклонението... Желаем нашият път към светеца и светостта да бъде такова свещенодействие с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски отпред.

Акатистът на светеца да бъде словото, което да мълвим многократно през тези благословени дни. Тази молитва, богослужението и водосветът на рилските води да осветят планините и долините, скалите и горите, градовете и селата, да осветят душите на всички ни.

Поклонническият път започва в деня, в който Църквата изнася Светия кръст, с Когото осенява градовете в знойните летни дни, за да могат живеещите в тях да получат благодатни сили от осенението с Него. Подкрепени от благодатта на Кръста, с Него на гърди, тръгваме от нашия град към Рилския чудотворец.

Съзнаваме, че „началото на пътя още не е път” (Св. Василий Велики, Шестоднев, Беседа 1), тръгваме със смирение, но и с надежда и вяра в чудото – от всеки град занапред да тръгнат православните християни към нашия Небесен покровител.

Да помага Бог!