С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Писателят Андре Мороа и някои препоръки за младите мъже (2 част)

Писателят Андре Мороа и някои препоръки за младите мъже (2 част)

 Френският писател Андре Мороа за ежедневните човешки ценности

Публикуваме втората част от остроумните напътствия на Андре Мороа към младите мъже от книгата му „Открито писмо до младия приятел”:

Златно време - Много хора на моята възраст са склонни да възхваляват времето на своята младост и да хулят времето на вашата младост. Разбира се, и аз обичам началото на този век, тогава бях млад и високомерен. Малцинството вярваше, че е сигурно за собственото бъдеще, а огромното мнозинство нямаше никакви гаранции в случай на болест и старост. Повечето французи тогава живееха лошо, без комфорт, без свободно време. Часовете на труда поглъщаха дните и месеците.

Илюзията за военната сигурност не задуши заплахата от война (както показаха и събитията). Данъците наистина бяха ниски, но държавата не поемаше никакви ангажименти – болните и старите бяха в къде-къде по-тежко положение, отколкото днес. Не, не виждам златно време в нашето минало. Нека бъда искрен – не вярвам много в златното време: хората си остават хора.

Избор – Изберете жена, която ви харесва, и то онази жена, у която харесвате не само лицето и тялото. Не е необходимо тя да бъде красива в очите на всички, ако вие чувствате нейния чар. Човек с вкус може чрез по-хубава прическа, по-хубаво облекло да превърне грозната жена в скъпоценен камък. Запомнете, че качествата на сърцето и духа са по-важни от красотата на лицето. Някой беше писал, че красотата е обещание за щастие, но физическата красота без духовни качества обещава повече, отколкото може да даде.

Младост и старост – Темата за младостта доминира в духа на времето. Със старостта се намалява стойността. Смятам, че всички периоди от живота имат право на уважение. Общество без почитана старост и общество без обожавана младост биха били еднакво осакатени.

Наклонност и заслуги – Заслужената наклонност е трайна. И обратното. Впрочем, погледнато отстрани, зачатъците не наклонността изглеждат често без значение. Връзките се създават при партия шах или билярд. Всеки човек, който работи много, чувства нужда от малко отпускане. Мъжът или жената, които го забавляват и които в подходящ момент го откъсват за минута от работата му, ще станат бързо негови приятели. Знанието на различни игри, любовта към лова и риболова, а когато човек е образован и културен – дълбокият и блестящ разговор, могат да бъдат решаващи за някой избор.

Но, внимание. Вещият играч, очарователната жена ще имат само един шанс. Той ще бъде крехък и мимолетен, ако след времето на игра и любов не последва време на работа. Една хубава секретарка се харесва на всички повече от онази, която не е хубава. Но ако тя прави правописни грешки, ако забравя служебните си задължения, тогава красотата няма да я спаси.

Ehrgeiz

Амбициозният казва: „Нямам време да играя тази игра. Моята работа и кариерата ми изискват да им се отдам изцяло. Жените по природа са хронофаги (поглъщащи времето). Обичат безкрайното бъбрене, обичат безделието. Толкова по-зле! „Успехът преди всичко!” Амбициозният не е прав и сам пречи на своята амбиция. Успех? Жените много допринасят със силата, която дават на онези, които ги обичат.

„Моята кариера”, продължава амбициозният. Но жените създават и унищожават кариерата. Без оглед на режима човекът, който е на власт, от когото зависи нашата кариера, има до себе си някоя жена, която слуша, дори да се преструва, че въобще не обръща внимание на нейните мисли.

Пари – Твърде трудно е да се намери правилното отношение към парите. От една страна, глупаво е да се презират. Ако хората много години са употребявали този знак за размяна, защо трябва сега да го отричаме. От друга страна, да станеш роб на парите е страшно нещо. Ласкателствата към някой човек и търсенето на познанство с него, само защото е богат, разкриват низостта на душата.

Разбира се, можеш да бъдеш едновременно богат и интелигентен, богат и привлекателен и тогава приятелството може естествено да бъде свързано с интелигентността и красотата. Но само богатството като факт не трябва да ви вдъхва нито любов, нито омраза. Особено творецът, ако вече се е съгласил (и дори иска) да му се заплащат произведенията, които изработва за свое удоволствие, в никакъв случай не трябва да позволи парите да му наложат да проституира.

Политика – Във всички партии има благородни и покварени хора. И тази класификация ми се струва по-важна от която и да била друга.

Призвание – Вместо да се оплакваме от абсурдността на този свят, нека се опитаме да променим малкия участък, в който живеем. Не можем да променим цялата вселена, но кой ли иска да я променя? Нашите цели са по-близки и по-прости – да се занимаваме със своето призвание, да станем специалисти в него. Всеки има свой радиус на действие. Всички, които са претоварени с работа, която умеят да вършат добре, са щастливи, когато работят.

Секс – Онзи, който не е имал връзки с жена или е имал малко, иска да ги има безброй. А още след 30-тата любов се появява гадене и умора. – Не съм съгласен с вас – ще кажете може би вие. – Физическата любов е изкуство, в което се напредва с упражняване.

„В разврата, казва Монтескьо, има само душа, която се гнуси от своето тяло.” А Ален казва: „Развратът е катастрофа за любовта, както свирепостта е катастрофа за амбицията...”

Tango

Страст – Ако сте се оженили, очаквайки веднага пламенна страст, излагате се на опасност да задушите любовта. Разбира се, ако голямата страст е започнала да гори още преди брака, не ви остава нищо друго, освен да поддържате огъня. Но ако вашият брак е основан на приятелство, на уважение, тогава намерете дърва за подпалване: внимание, веселост, общи вкусове. А когато след това хубавият и чист пламък започне да гори, не се страхувайте от нищо. Да се запали огън – без оглед, дали става дума за огнище, любов или призвание в живота – това е изкуство, което изисква сръчност, внимание и търпение.

Успех – Не мога да ви гарантирам успех. Той зависи от случайността и щастието дотолкова, колкото от дейността и таланта. Само ако успеете при всички обстоятелства да запазите благоприличие, достойнство, смелост, ако не правите никакви отстъпки в съществените неща, никога няма да ви победят. Повтарям ви: целта не е да успеете да придобиете „нищожни неща” (Плутарх), а да се осмелите всеки миг да осветите със сноп лъчи своите „вътрешни пейзажи” и там да намерите причина да се гордеете с делата си или поне да не се червите заради тях.

Харесване – Байрон е казал за жените: „Не може да се живее нито с тях, нито без тях”. Вие няма да живеете без тях и ще можете да живеете с тях. Питате: „Но дали ще им се харесам? И особено дали ще се харесам на онази, която аз харесвам?” Знайте, че жените поставят същите въпроси, те повече от вас искат да се харесват. Знайте, че те имат свои желания, също така пламенни като нашите. Ако сте красиви, блестящи, ще имате повече успехи в завладяването, отколкото желаете. А ако не сте, не губете надежда.

Приемете тази аксиома: почти всички жени са досадни в частния си живот. И са безкрайно благодарни на мъжа, който ги развлича. Познавах един голям прелъстител, за когото дори би могло да се каже, че е грозен. Но ако желаеше някоя жена, той я преследваше ден и нощ. Всяка сутрин тя получаваше писъмца, цветя, грижливо избрани подаръци като доказателство за неговия изтънчен вкус. Отначало тя протестираше, оплакваше се, заповядваше му да престане. А след това свикна и стигна дотам, че повече не можеше без него.

Цел – съществува особен начин за ръководство на търговията и индустрията. Необходимо е силно, съсредоточено внимание, добре дозирана смес от предпазливост и дързост. Вчера видях как работи един книжар, осакатен от детски паралич. Този човек беше голям чрез избора на книги, чрез съветите към купувачите, чрез любовта си едновременно към известните писатели и към читателите.

Целта не е „да успееш” в абсолютния смисъл. Целта е да се занимаваш в границите на своите способности и възможности с призванието, което си си избрал.

По материал от чуждестранния печат.

Снимки: inside.org.au; runnersworld.de; msmunited.com;