С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Пенелопе Крус: Ценности - семейството като основа и сърдечно близка общност

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: faz.net;Снимки: parismatch.com; zimbio.com; weekend.at;
Пенелопе Крус: Ценности - семейството като основа и сърдечно близка общност

Интервю с испанската актриса Пенелопе Крус

Пенелопе Крус, родена през 1974 г., е една от най-очарователните испански актриси. Пенелопе Крус е носителка на филмовата награда „Оскар”, най-успешната испанка в Холивуд, както и любима актриса на режисьора Педро Алмодовар.

Публикуваме интервю на Юлия Шааф с актрисата Пенелопе Крус.

Въпрос: Ако погледнете живота си: щастливо омъжена за колегата си  Хавиер Бардем, две деца, Оскар, утвърдена звезда на международното кино. Как чувствате тези неща?

Пенелопе Крус: Благодарна съм на хората, които ми помогнаха да постигна неща, които бяха само мечти. Защото родителите ми трябваше да работят много упорито, за да изкараме до края на месеца. Никога сме нямали екстри. Въпреки това бяхме много щастливи и имахме добри, стабилни ценности. А имах тези мечти: най-напред исках да стана танцьорка, по-късно актриса. И не ме осмиваха, уважаваха ме. Въпреки че не познавахме никого сред нас, който да е живял от една работа, който е имал нещо общо с киното, музиката, модата или изкуството. Нищо. Все пак ме оставиха да опитам.

Имате ли представа, откъде идваха мечтите Ви?

Всички от моето семейство имат художествена жилка, най-различните  форми на изкуство, балет, опера и музика будят само силни усещания у нас. Когато бях малка, имахме малко пари. Но винаги звучеше музика. На четири години познавах Прокофиев, Чайковски, Бетховен. Седях вкъщи с часове и слушах класическа музика.

Мечтата, класическата музика и филмите

И тогава имах чувството, че музиката ме отнася някъде. Можех да летя, можех да мечтая. Така се започна. Когато баща ми купи един видеорекордер, започнах да вземам филми за гледане и да откривам големите режисьори - Педро Алмодовар, Били Уайлдър.

Каква роля играеше фризьорският салон на майка Ви?

Майка ми е много умна жена. Тя правеше косите на жените, но предимно най-вече слушаше. И от време на време казваше по нещо. Някои жени идваха, за да си направят косата. Други идваха, за да говорят и да доверят на майка ми своите тайни и проблеми. Сякаш отчасти отиваш при фризьор, отчасти при психолог. Ясно разбирах това и намирах за очарователно, да виждам всички тези личности. Седях над книгите си и се преструвах, че уча. В действителност проучвах изследвах държането на жените. Това беше великолепно актьорско училище като представление.

Какво беше най-важното за Вашия успех? Талантът? Късметът? Външният вид? Дисциплината? Педро Алмодовар?

Не знам.


Пенелопе Крус и мексиканската актриса Салма Хайек - приятелки завинаги

] Не можете да ги представите за мен като последователност? Първо, второ?

Не. Ако нещата вървят добре, това се дължи на комбинация от някои неща. Освен това моментът трябва да е подходящ, това при мен се случваше често. Тогава се проявява нещо като карма.

Енергия, карма и взаимна свързаност

Нещо като карма? Какво е това?

Защо получавам обаждането в определен момент, за да изпълня определена роля при прослушване? Нуждата е налице точно в този момент. Съществува и тази жена, която е убедена, че аз съм правилният човек. И така става.

Вярвате ли в нещо, което създава такива кармични моменти?

В енергията и в това, че всичко е взаимно свързано. Не знам дали едната част е написана някъде, но другата част я създаваме трайно ние самите, с нашите мисли. От момента, в който като малко дете сте заета два или три часа на ден да фантазирате своето бъдещето.

Както Вие го правехте като дете.

Ако мечтаете да бъдете лекар, имате по-големи шансове, да станете наистина лекар -  като някой, който си представя нещо друго или нищо. С мислите си ние допринасяме за формирането на бъдещето си. Не напълно, естествено. Понякога животът ни учи и чрез шокиращи изненади. Но съм убедена, че участваме във формирането на част от него.

Ключът е, да не спираме да мечтаем

Ключът е, да не спираме да мечтаем. Точно както го правехме, когато бяхме деца или тийнейджъри. Ако човек се улови, че вече не мечтае, както го е правил на десет или на 15 години, това е знак за тревога: Внимание! Тъй като ние също така трябва да си мечтаем, какво искаме да бъдем, когато станем на 60, 80 или 100 години. Дори и да нямаме пълен контрол, дори и наполовина. Но ако не започнем сега…

За какво мечтае някой, който като Вас е постигнал толкова много?

Има толкова много неща. Мъдрост например. Неща, които искаме да опознаем, себе си, живота, другите. Това е едно вечно търсене, и за мен също. Цели в работата? Успех в професията? Това е само една страна на живота. Важно е човек да си представя и други страни на своя живот. Понякога се питам: как искам да съм на 80 години? И? Всичко се върти около надеждата за добро здраве. Затова чета много за медицина и хранене.

Искате да кажете, че още днес правите нещо за здравето си на 80 години?

Това е моят принос. Естествено, то не зависи само от мен. Но ако не вярвам в това, ще имам по-лоши шансове.


Пенелопе Крус и Хавиер Бардем - семейството като сърдечно близка общност

Здравословен начин на живот и спорт

Коя рецепта, кой трик можете да ми препоръчате?

Намирам храненето за важно. Не правя диети, но се опитвам да си вземам здравословни, био храни. Ям всичко - паеля, ориз, месо, всички зеленчуци, плодове, риба. Но човек може всеки ден да се учи да се храни малко по-добре. Освен това никакъв алкохол и опитът отново да спортувам, т.е. здравословен начин на живот.

Спите ли достатъчно?

Не. Това не е възможно с две малки деца, но е ок.

Все още ли работите безумно много? По-рано се описвахте почти като работохолик.

Не. Работя много, защото човек трябва да работи и защото има неща за вършене, макар и да правя само два филма годишно. Имам други задължения и договори, за които съм много радостна.

Семейството като сърдечна общност

Как всичко това става с две малки деца?

Семейството ми има приоритет. Аз отглеждам децата си, така че това е голяма част от времето. Но има моменти, в които работя. Снимането на филма „Зулендър 2” продължи три месеца.

Тогава много време Ви няма?

Не. Всички ние оставаме заедно. Мъжът ми и аз се сменяме. Бяхме заедно в Рим на снимките, преди това всички бяхме заедно в Австралия за неговия филм. Така вървят работите. Но всичките други неща мога да ги върша вкъщи. Аз съм много организирана. А преди снимах четири филма годишно.

Какво означава семейството за Вас?

Всичко. Така съм възпитана - родителите ми, моите братя и сестри винаги са една сърдечно близка общност. За мен семейството е основата.

Пенелопе Крус Жената: родена през 1974 г. близо до Мадрид като най-голямото от три деца в семейство от средната класа.

Мъжете: след връзки с Том Круз и Матю Макконъхи, от 2010 г. е в брак с колегата си Хавиер Бардем, децата се раждат през 2011 и 2013 година.

Откривател, насърчител, приятел: режисьорът Педро Алмодовар.

Филми: пробив на 18-годиша възраст с филма „Шунка, шунка”. Международен успех с Педро Алмодовар, например във филма „Завръщане”. Оскар за филма на Уди Алън „Вики Кристина Барселона”.

Източник: faz.net; със съкращения;

Превод: Господин Тонев;

снимки: parismatch.com; zimbio.com; weekend.at;