С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Пеле – футболният антиконформист и вълшебник на 20-ти век

Пеле – футболният антиконформист и вълшебник на 20-ти век

„Кралят Пеле” и демонстрацията на художествените стойности във футбола

Роденият на 23 октомври 1940 г. Едсон Арантеш до Нашсименто, по-известен с псевдонима си Пеле, е бразилски футболист, определен от Международната футболна федерация (ФИФА) за най-добрия футболист на XX-и век. Пеле израства в изключителна бедност и очевидно мотивиран от баща си, прекратил футболната си кариера след травма, започва на 15 години да играе професионален футбол в младежкия отбор на Сантос.

На 17-годишна възраст е включен в националния отбор на Бразилия и на световното първенство по футбол в Швеция през 1958 г. печели шампионската титла. С фланелката на Бразилия Пеле печели още две световни първенства – през 1962 в Чили и през 1970 година в Мексико. Пеле завършва спортната си кариера в Ню Йорк, където играе за местния клуб Космос от 1974 до 1977 г.

Какво особено имаше в този бразилец, чиито рамене не пръскаха саката, който в нито един момент не се оказа най-високият, нито най-тежкият, нито най-бързият на терена?

И въпреки това в два от три случая той надделяваше над най-тежкия, над най-високия, над най-бързия. А когато конфронтацията явно щеше да се обърне в негов минус, той я избягваше, така както му нареждаше интелигентността. Навярно затова е възприеман и за „Краля на футбола”.

В сивата пустиня, през която премина кръглата топка, Пеле беше „следата”, която не можеха да игнорират, макар че се опитваха да я заличат. Именно той демонстрира художествените ценности на футбола. Докато „обмислените”, „кодифицирани” методи, удобните и съблазнителни термини, зад които се криеше желанието футболът да бъде сведен до предимно физическо уравнение, претендираха, че могат да решат всичко.

Далеч от мисълта да се вдъхновява от тях, Пеле преуспяваше. Той беше въплъщение на съпротивата срещу роботизацията.

Това, което Пеле умее да прави и което е неподражаемо, предизвиква възхищение и то с пълно основание. Но най-добре го характеризира изключителното противопоставяне срещу конформизма, на което той беше олицетворение.

 

Подвизите на краля Пеле? Той редуваше изключителното с изключително. До такава степен, че един пропуснат пас шокираше, ако го беше пропуснал Пеле. И сред развълнувания свят на техниците, заели се да фабрикуват супермени, Пеле фигурираше като обикновено човешко същество, отправящо предизвикателство срещу тяхната логика.

И не е прекалено да се каже, че без Пеле футболът беше заплашен от „засядане”. И че съпротивата срещу крайностите стана възможна, само защото този представител на една обречена на мизерия класа, изтръгнал се от нея благодарение на футбола, съществуваше и доказваше ползата от борбата.

На световното първенство в Мексико през 1970 година Пеле даде израз на най-убедителната опозиция срещу реализма в „идеалния” финал. Финал, който противопостави италианците, безспорни шампиони на сметкаджийския и досаден футбол, на бразилците, играещи с вдъхновение и всеотдайност като истински артисти.

През 1994 г. новият бразилски президент Фернандо Кардозо определя Пеле за спортен министър. Наистина съдбата често е била благосклонна към него.

„Обикновено футболистите не печелят толкова много, колкото се смята (в наши дни нещата са коренно различни) – казва Пеле. – Аз и някои други футболисти сме изключение. По-голямата част от парите си съм спечелил извън футбола. Футболът е „евтин” спорт. За да се занимаваш с него са ти нужни само топка и съответните навици.

Повечето футболисти произхождат от бедните слоеве на обществото. Озовават се в клуба, без дори да имат първоначално образование. Когато започнат да получават по-високи заплати, започват да харчат много и известно време водят разкошен живот. Но престанат ли да играят футбол, сблъскват се с друга действителност и в края на краищата отиват на друга, ниско платена работа.”

Нека отдадем почести на футболиста и преди всичко на човека Пеле, който сам, може би срещу всички, единствено чрез присъствието си, помагаше на своите съвременници-футболисти да се борят срещу технократите във футбола.

Ето и видео-материал за футболните умения и вдъхновения на краля Пеле:

http://www.youtube.com/watch?v=8QEmnP48PEc

Снимки: sportal.de; storify.com; investor.bg