С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Папа Бенедикт XVI: Демокрация без ценности може да загуби душата си

Папа Бенедикт XVI: Демокрация без ценности може да загуби душата си

Бенедикт XVI: Обществото да се стреми към справедливост и истина

 При посещението на папата в Белия дом американският президент Джордж Буш и Бенедикт XVI подчертаха положителното влияние на религията върху политиката. Християнското послание за любовта е сигурна закрила от доктрината на тероризма, каза Буш. Папата се произнесе в същия дух, но отправи и критика към Съединените щати.

Папа Бенедикт XVI и президентът Джордж Буш подчертаха вярата и религията като основа за политическо действие. „Демокрация без ценности може да загуби своята собствена душа“, каза папата, който празнуваше 81-я си рожден ден.

Около 10 000 гости бяха дошли на церемонията пред Белия дом, най-голямото събитие от този вид от встъпването на Буш в длъжност преди 8 години. Църковният водач беше видимо развълнуван, но не спомена нито дума за рождения си ден. Не стана ясно дали той е поставил на разискване позицията си за отхвърляне на войната в Ирак и на смъртното наказание.

Върховният съд обяви за допустимо използването на инжекция с отрова при екзекуции тъкмо в деня на посещението. Така след кратка пауза в САЩ отново могат да се извършват екзекуции.

Папата и президентът осъдиха съвместно тероризма. Двамата обявиха, че терорът като оръжие, без оглед на основания и религиозна принадлежност, е неприемлив. Двамата се изказаха срещу манипулацията на религията за оправдание на неморални и насилнически деяния срещу невинни хора.

Benedikt 7

„Тук в Америка вие откривате нация, която посреща с одобрение ролята на религията в обществената сфера”, каза Буш. Християнското послание за любовта е най-сигурният път да не станем жертва на доктрината на фанатизма и тероризма. Буш се произнесе настоятелно срещу моралния релативизъм, който отрича истинските ценности като „истина” и „добро и зло”. Обществото трябва да се стреми към справедливост и истина.”

„Вярата дава на човека силата да се застъпва за едно все по-справедливо и братско общество”, каза Бенедикт XVI и припомни за религиозността в САЩ. „За американците религиозната вяра е била трайно вдъхновение и движеща сила, например в борбата срещу робството и в движението за граждански права. Масово се гради диктатура на релативизма, която не признава нищо за окончателно и се води от своето аз и от своите желания.

Истината не може да бъде договорена и не може да е различна за различните хора, към която и култура да принадлежат те. Когато нацията се изправя пред все по-тежките политически и етични въпроси, аз съм изпълнен с упование, че американският народ ще намери в своята вяра извор на вдъхновение. Потребността от международна солидарност е наложителна повече от когато и да е, за да могат всички хора по света да живеят достойно.”

Снимки: keksology.org; catholicvoiceoakland.org;