С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Отец Ангел Ангелов за социалната мисия на Църквата

Отец Ангел Ангелов за социалната мисия на Църквата

 Протойерей Ангел Ангелов: Вярата най-хубаво се разкрива в изказа си на любов

Публикуваме част от размислите на протойерей Ангел Ангелов за смисъла и социалната мисия на църквата. С отец Ангел Ангелов разговаря Горан Благоев, автор на предаването „Вяра и общество” по Българска национална телевизия.

„Тук не става дума за нещо елитарно. Църквата няма нужда от показност. Църквата не е някаква витрина, в която да реди своите експонати, да казва: „Елате, вижте!” Църквата е динамика, динамика на вярата и тази вяра най-хубаво се разкрива в изказа си на любов. А каква по-голяма любов от тази, да я дадеш към най-малките, към бъдещето на България. Това е истинската социална дейност!

Но тази социална дейност ще стане реална тогава, когато вярващите осъзнаят, когато го има народът Божий. Губенето на християнско съзнание, този процес тече постоянно във времето. И ние нищо не правим за това.

Най-важното нещо от църквата е осъзнаването на християнското учение от нейните вярващи.

Аз не искам тази църква на сандвича, в която се раздават социални помощи. Ако така трябва да градим такава социална мисия, не виждам смисъла й. Смисълът на църквата, цялата идентичност на православието, се изказва именно чрез светата евхаристия! (причастие; тогава, когато започваме да живеем в Христа)

Няма смисъл църквата да става социална организация! Но църквата може да провокира народа за изграждането на социални организации. Това е важното... Църквата трябва да възпитава – това е нейната социална дейност в обществото.

Не съм спокоен за всичко, което става в обществото ни, което става в България. Това, което четем в Евангелието, да „този свят лежи в злото”, но този свят, както казва един мой приятел, „лежи в църквата”, защото чрез него ние може да осъзнаем кое е злото и кое доброто. И да търсим доброто...

Ние живеем в някакъв релативизъм... Непознаването на Христовите истини, които са изградили тази Европа, към която се стремим, води до това падение в нашата моралност именно като българи...

Ние живеем постоянно в лъжите. Църквата не може да си позволи да допусне в изграждането на народа Божий народ от лъжци!..

Църквата е църква от хора, които се променят. И тогава, когато постоянно се възвестяват тези Христови истини, защото Христос никога не е излъгал...

Къде е другото спасение – 20 години го търсят. Просто трябва да се върнем към корените.

Много хора сега ще кажат: „Искат да въведат някаква попщина”...

Важна е личността. Христовото учение затова е толкова силно учение, защото то е насочено към личността!

Под народ Божий разбирам народ от хора, които се оличностяват чрез Христос. Това може би е най-вярното определение. Целият процес на оличностяване е труден и продължителен, но реален и винаги преминава през Христос. Не социумът те изгражда като личност, а този, който прие човешката природа и дойде тук сред нас, за да ни го покаже.

Това трябва да осъзнаем ние, българите, ако искаме да ни има. И ако искаме оттук нататък животът, който ще бъде, да бъде по-добрият от този, който е бил вчера.”

Тези размисли на отец Ангел Ангелов са от предаването „Вяра и общество” с автор Горан Благоев по Българска национална телевизия. Цялото предаване може да се проследи на адрес

Снимка: hramsvetigeorgi.com;