С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Никола Саркози: Истинският гражданин има смелостта да се ангажира

Никола Саркози: Истинският гражданин има смелостта да се ангажира

Реч на Никола Саркози пред студенти в СУ „Св. Климент Охридски”

Представяме посланието на френския президент Никола Саркози към българските студенти от книгата на писателя Димо Райков „BG Емигрант в Париж”. Самият автор казва: „Тази реч е нещо страхотно - убеден съм, че тя ще се нареди сред най-доброто, казано някога за България. Но у нас за нея се мълчи.” Ето откъси от тази забележителна реч, изнесена на 4 октомври 2007 година в Софийския университет „Св. Климент Охридски”:

„Госпожи и господа, вие сте млади българи, вие сте граждани на една истинска държава, на една стара държава, която има своя идентичност и история. Да бъдеш в Европа, не означава да се откажеш от своята държава. Европа се състои от държави със силна идентичност. Да обичаш България и да искаш да си в Европа, това е напълно съвместимо. Никой не трябва да се отказва от своята идентичност, за да се присъедини към Европейския съюз.

Вие сте граждани на една страна, чиято история не й е направила никакъв подарък. Дълга е историята на България, сурова е историята на България. Вие сте били пет века под отоманско владичество. Аз не казвам това, за да предизвикам лоши спомени, аз казвам това, защото България, българската душа се е научила да се съпротивлява през петте века на окупация.

Вие сте имали управления във вашата история, именно във вашата история през двадесети век, които не са вземали най-добрите решения в даден момент. И вие сте се оказвали на страната на губещите. Българският народ е бил жертва на тези лоши решения. Но точно в тези мрачни времена България е единствената страна, в която еврейската общност е живяла, без да бъде преследвана. Това е също част от вашата история. След това вие сте изпитали петдесет години съветската окупация…

Ялта е била една драматична грешка, която вие платихте впрочем, а не ние. Да, вие я платихте. И от друга страна, от тези петдесет години вие излязохте сами, вие хората, дошли от недрата на едно измъчено общество в страните от Изтока, които ние присъединихме. Свободата, идентичността – всеки от нас има право на тях. Няма никаква причина, поради която да ни бъдат отказвани.

Вие не сте чужденци в Европа, тъй като сте ни повече, ни по-малко европейци от французите. Франция беше в основата на изграждането на европейската общност, но това е така, защото тя беше свободна. Вие не бяхте в началото на този процес, понеже бяхте подчинени в собствената си територия, подчинени в съзнанието си чрез една идеология, която не ви позволяваше да изразявате това, което мислите.

Но въпросът днес е: Какво ще правим заедно в тази Европа? Ние бяхме разделени и ето ни сега събрани. И сега? Какво е бъдещето на Европа? Аз бих искал да ви кажа по дълбоко мое убеждение, че вие трябва да заемете изцяло мястото, което ви се полага в Европа. Че вие трябва да вземате думата, че вие трябва да изразявате своята визия за бъдещето на Европа. Вие не трябва да се извинявате, че последни сте се присъединили, защото за вашето присъединяване ви е била нужна свобода. А това изисква време. Вие трябва да изразите своята гледна точка за тази политическа конструкция, която ние сме започнали да правим. Вие днес се стремите повече от нашите народи към благополучие, към растеж, към просперитет, към образование.

N Sar

Защото много поколения от вас бяха лишени от растежа, от благополучието. Донесете ни тази сила, този опит, този динамизъм на народи, които изпитват глад да живеят! Тъй като в Европа вече не могат да измерват цената на свободата, те мислят, че свободата е дадено право. Свободата не е дадено право, тя трябва да се заслужи. Вие я заслужихте! Сега определете проекта, който желаете да е наш общ проект!

Ще добавя, скъпи приятели, ако ми позволите, че сега вие трябва да дадете душа на Европа и Франция иска с вас да й даде душа… Говорете също за вашата идея за свободата. Европа е носител на универсални ценности и не може да допусне в никоя част на света човешките права да бъдат потъпкани…Всеки път, когато някой е потиснат, Европа трябва да изрази позиция и младежта в нея трябва да каже, че тя не допуска някой да се подиграва с човешките права някъде на планетата.

Ние се заехме да спасим медицинските сестри, защото те са българки. Осем години и половина тези жени бяха затворнички и понасяха несправедливо и жестоко страдание. Тези жени, аз го казах това и по време на предизборната кампания във Франция, са също и французойки, както са и българки. Защото всеки път, когато някой е преследван, Франция трябва да му предложи подкрепа. Но тези жени са българки, значи европейки. Това не беше единствено въпрос на България, това беше въпрос на цяла Европа, мобилизирана да спре един скандал, при който невинни жени понасяха това, което трябваше да изтърпят през осемте години.

И България трябва да разбере, че след като тя е в Европа, няма да бъде никога вече сама. Посланието на Европа е изцяло в този пример тук. Европа не предоставя само облаги. Европа – това са отстъпки, това са компромиси, Европа – това са дълги нощи на преговори, но с Европа всяка от двадесет и седемте страни може да знае и да си каже: „Ако се появи при мен проблем, двадесет и шестте други са заедно с мен!” Това се казва европейска солидарност, вие трябва да мислите за това.

И аз бих искал да кажа още нещо, приключвайки. Ангажирайте се с публичния дебат! Ангажирайте се с устройството на Европа! Ангажирайте се с модернизацията на България, с някоя политическа партия, чиито идеи вие  припознавате! Големите народи са народи, които се разглеждат като актьори в изграждането на бъдещето, а не като зрители.

И истинският гражданин е този, който има смелостта да се ангажира, да не мисли само за себе си, да мисли за своята страна, за обществото, в което живее, да отдели малко от своето време в услуга на тази българска демокрация, която очаквахте, която вашите родители са очаквали дълго време. Най-хубавото нещо, което можете да направите за вашата страна, е да се увлечете в обществения дебат и да се ангажирате с дебата в обществото.

Искам вие да разберете едно нещо. Аз не идвам като президент на една голяма страна, за да върна визитата на една много малка страна. Идвам като президент на една суверенна страна да върна визитата на президента на една суверенна страна при равенство на правата и задълженията, за да изградим заедно Европа на утрешния ден и за да бъдем на висотата на това, което са създали нашите бащи – основатели, тези, които преди шестдесет години са изобретили Европа.

Не искам една Европа, която не обсъжда друго, освен незначителни теми, която се събира на безкрайни срещи, където много често се отегчаваме взаимно, където много често се говори за толкова сложни неща, че никой нищо не разбира.

Аз искам в Европа да се върне отново политиката в истинския смисъл на думата. Искам да се даде отново смисъл на европейската конструкция. И искам отново ние заедно да сме носители на обществените ценности в услуга на този европейски проект.”

Със съгласието на писателя Димо Райков, „BG Емигрант в Париж”

Издателска къща „Хермес” – Пловдив, 2008 година

Снимка: focus.de;