С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Мнозинството мюсюлмани се възхищава на западните ценности

Мнозинството мюсюлмани се възхищава на западните ценности

 Те ни мразят не за това, което сме, а за това, което правим

Mюсюлманите се възхищават от демокрацията и гражданските свободи в западните страни, но не искат да им се налагат западни обществени и политически структури. Те са за правото на самоопределение, а не за дефиниран и направляван от САЩ демократичен модел. Последователите на исляма не желаят нито секуларизъм, нито теокрация.

Огромното мнозинство от тях иска демократична система с религиозни основни ценности. Те считат демократичните ценности за съвместими с религиозните принципи и  подчертават ценността на исляма като цялостен модел на живот за тяхното общество.

Това е един голям научен проект, изследване на Галъп: 50 000 интервюта с мюсюлмани от предимно ислямски страни. Запознаването с техния мисловен свят показва убеждението им, че ислямските екстремисти не могат да решат техните проблеми. Вместо това последователите на исляма приемат положително западни ценности като равноправието между мъжа и жената.

Мюсюлмани от десет арабско – мюсюлмански държави открито изразяват мнението си, кои неща в западния свят ценят най-много. На първо място стои технологичния напредък, плътно следван от правото на свободно изразяване на мнение, свободното упражняване на религия и парламентарната демокрация, основавана на конституционен ред.

„Те ни мразят не за това, което сме, а за това, което правим”. Антиамериканизмът се подхранва не от отвращението към западните ценности и принципи, а от това, което мюсюлманите научават на свой гръб от конкретната политика на Съединените щати.

muslime

Конкретно това означава: пристрастие в близкоизточния конфликт между израелци и палестинци в полза на първите, както и подкрепата на повече или по-малко диктаторски ислямски режими като Египет, Пакистан и Саудитска Арабия. Качествата, които най-често се свързват със Съединените щати са безогледност, научен и технологичен напредък, агресивност и морален упадък.

Според изследването мюсюлманите се възхищават от демокрацията и гражданските свободи в западните страни, но не искат да им се налагат западни обществени и политически структури. Те са за правото на самоопределение, а не за дефиниран и направляван от САЩ демократичен модел. Последователите на исляма не желаят нито секуларизъм, нито теокрация. Огромното мнозинство от тях иска една демократична система с религиозни основни ценности. Те считат демократичните ценности за съвместими с религиозните принципи и подчертават ценността на исляма като цялостен модел на живот за тяхното общество.

Ако проявяваме уважение към тяхната вяра и с това уважение и към самите тях, ще подобрим решително отношенията между Запада и ислямските общества. Най-добрите критерии за по-доброто разбирателство между културите са помощта за икономическото развитие и ненамесата във вътрешни работи на отделните страни.

Под впечатлението току що рухналите кули – близнаци след атентата на 11 септември президентът Джордж Буш свежда многобройните въпроси на американските граждани до един единствен, елементарен въпрос: „Защо ни мразите?” Изследването създава плаха, но определена надежда, защото дава отговор на въпроса на Джордж Буш. Той гласи: „Те не ни мразят”.

По материал на вестник „Ди Велт”;

Снимки: mecca.net; zukunftskinder.wordpress.com;