С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Мерил Стрийп: Ценности и ролята на Маргарет Тачър в „Желязната лейди”

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: sueddeutsche.de; maz-online.de;Снимки: stuttgarter-zeitung.de;
Мерил Стрийп: Ценности и ролята на Маргарет Тачър в „Желязната лейди”

Интервю с американската актриса Мерил Стрийп

Публикуваме едно сборно интервю с известната актриса Мерил Стрийп. Смелостта като върховна ценност, същността на успялата жена и цената, която тя плаща за властта си.

Въплъщението на Мерил Стрийп в ролите на издателката Катрин Греъм и на Маргарет Тачър, жената, наложила се в света на доминираната от мъжете британска политика. Това са главните теми на това интересно интервю.

Въпрос: Кои от Вашите собствени умения са градивните елементи на успешната Ви кариера?

Мерил Стрийп: Играла съм много смели жени, до които никога няма да се доближа. Разглеждам себе си като човек, който изпитва любопитство. И чрез любопитството си имам талант да установявам, как други хора с различен произход пред лицето на страха и терора могат да извършат героични дела. След това вграждам тези наблюдения в ролите си.

Какви съвети бихте дали на младите актьори, мечтаещи за кариера?

За да цитирам Джак Никълсън: „Никога не плюй върху щастието на другия”. Не бива да се завижда на други хора, само защото те са постигнали това, което ти нямаш. Всеки е ковач на щастието си, а съдбата ни дава достатъчно възможности да се докажем. И дори човек да се провали, това е по-добре, отколкото на 50 години да се пробуди и да стигне до прозрението: „никога не се осмелих да осъществя мечтата си”.

Кое е най-важното нещо, което сте предали на четирите си деца за целия живот?

Постоянно да се интересуват от случващото се в света, който ги заобикаля. И те го правят. Толкова съм горда с трите си момичета и сина си. Имаме много тясна връзка като семейство. Най-важното за мен винаги е било, да не попаднат във водовъртежа на славата ми. Те биха мразели точно това.

В ролята на издателката Катрин Греъм (във филма „Вестник на властта”) играете изключителна жена, която трябва да се наложи в един мъжки анклав. Какви качества трябва да има една жена, за да успее?

Най-отгоре е смелостта. Току-що срещнах една мексиканска журналистка, която публично е разкрила корупция между наркокартелите и политиците в страната си. Тя е заплашвана постоянно със смърт, но продължава непоколебимо. Тъй като има нечуван оптимизъм, че може да промени нещата в интерес на своите съграждани. Невероятно е, да не позволиш на тези мръсници да те отклонят от твоя път или да те съсипят.


Мерил Стрийп в ролята на смелата издателка Катрин Греъм (във филма „Вестник на властта”)

Жените по-податливи ли са към чувствата на другите хора?

Те имат по-малко съпротивление срещу емоционалното докосване. На тях също така им е по-лесно, да проявят съчувствие към един мъж, отколкото обратното -  мъжът да почувства, какво усеща една жена.

Играете Маргарет Тачър (във филма „Желязната лейди”). Сигурно е било огромно предизвикателство?

Опитахме се да направим филм за цялостния човек, а не само за частични аспекти от неговия живот. Маргарет е убедена, че ако вземаш трудни решения, днес ще те мразят, но е възможно следващите поколения да ти благодарят за това. Водачът винаги би трябвало да мисли за това, същото трябва да прави и майката. Трябва да знаеш, че сега ще е болезнено за детето ти, но в дългосрочна перспектива то ще ти бъде благодарно. Това са много сходни неща. Ако мислиш само краткосрочно, ще си популярен като политик, но най-съществените неща се решават дългосрочно.

Тя идва в този доминиран от мъжете свят, свят на горната класа, хваща тъй да се каже това сдружение за врата, за да го разтърси порядъчно. Независимо от нейните политически възгледи, това все пак беше значителен успех, нали?

Жените на влиятелни политически позиции все още не се чувстваха удобно в тази роля. Маргарет Тачър наистина завладя нови територии, като показа нагледно как една жена също може да заема такава изключителна властова позиция и да изпълнява достойно задълженията си. Тя нямаше проблем да върви отпред и по този начин мъжете имаха по-малко проблеми, да я следват. Мисля, че ако една жена не е сигурна как трябва да се държи на водеща позиция, ако се интересува от това, как е оценявана или че може да загуби женствеността си, тогава нейните умения на лидер ще пострадат.

Учудващо филмът е много неполитически.

По-слабо ме интересуваше, какви политическите стъпки тя е предприела. Намирах за вълнуващо, какъв ефект имат тези трудни решения върху нея като човек. Ето защо искахме да покажем възможно най-точно, защо от една страна тя е мразена за нейната политика, докато други смятат, че е великолепна тъкмо заради тези решения. Фокусът ни беше върху цената, която човек трябва да плати за тази власт. И когато влакът внезапно спре, какво се случва тогава с теб? Колко упорство ти е нужно, за да останеш  силен?


Мерил Стрийп в ролята на Маргарет Тачър: Нейният ентусиазъм е вълнуващ и вдъхновяващ!

Какво чувствахте, когато във филма представяхте политическите дебати?

Това беше голямо притеснение. И по един определен начин успях да се вживея добре в образа на Маргарет Тачър. По онова време тя е била една от малкото жени в политиката. Имало е и други жени, но тя е била една от съвсем малкото, които са се издигнали на водещи позиции. И тя не е успяла заради присъствието си в медиите, заради способността да изглежда добре пред камера. Или заради каквото и да е, върху което политиците днес изграждат своите кампании, поне там, където аз живея. Не е ставало дума за излъчване на дружелюбност, а на компетентност.

Тя е трябвало да бъде по-добре подготвена, много подготвена и най-вече да очаква всякакви въпроси, които биха могли да й бъдат зададени. Въпроси, колкото и да са абсурдни или екзотични – на тях тя също е трябвало да даде отговор. Просто е трябвало да бъде по-добра от всеки мъж на тази позиция. Имало е огромна съпротива срещу жена на тази позиция. Беше вълнуващо. И тогава разгледах нейния архивен материал, до който имах достъп. Беше толкова увлекателно да видя колко е била готова, колко фантастично подготвена и колко убедено, от главата до петите, иска да се бори за каузата си. Боже мой, този ентусиазъм просто е вълнуващ и вдъхновяващ. Това е важно, ако искаш да управляваш една страна и да водиш хора.

Какво ще си спомняте като най-добрата част от работата по този проект за Маргарет Тачър?

Най-добрата част за мен беше възможността да разгледам цял един живот от всичките му страни. Защото в този момент от живота си самата аз, естествено, поглеждах назад към моя собствен, към цялата му история. Понякога е необикновено, колко голям може да бъде един живот, колко пълен е с моменти, които изглеждат значими за времето си. Но тогава осъзнаваш, че въпреки това винаги е важно само настоящето, актуалният ден, в който живеем, този момент. И бихме могли да изложим аргументи, че единственото важно нещо в живота е наистина да успееш да пристигнеш в него и да намериш самия себе си. И точно това е безкрайно трудно.

Мисля, че в същината си това е нашият дзен, да намериш своя път, да пристигнеш, да усещаш живота и да бъдеш погълнат от него. Когато сме млади, винаги знаем съвсем точно какво в никакъв случай не искаме да правим. Но тогава целият наш живот има същата структура на същата книга - тя има начало и край. И е съвсем необичайна амбицията на един филмов проект да се концентрира върху този момент – върху края. Обикновено се занимаваме с кулминацията, пътят трябва да води нагоре. Тук ние разглеждаме същността на това, какво означава да си имал гигантски, велик, пълноценно изживян живот и след това да видиш как той повяхва. Мисля, че това е поетично, нали?

Източник: sueddeutsche.de; maz-online.de; express.de; daserste.de;

Превод: Господин Тонев;

снимки: stuttgarter-zeitung.de; hollywoodreporter.com; n-tv.de; de.wikipedia.org;