С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Мексиканската журналистка Лидия Качо: Новото робство не се нуждае от окови

Мексиканската журналистка Лидия Качо: Новото робство не се нуждае от окови

Журналистката Лидия Качо за света през очите на слабите, а не с циничния поглед на силните

Лидия Качо Рибейро (родена през 1963 г.), мексикански журналист и защитник на човешките права, в разговор с вестник „Тагесшпигел”. Лидия Качо е автор на статии за проституцията, трафика на хора и секс-мафията. Писателят Гюнтер Валраф казва, че не познава по-смела жена от нея.

Въпрос: Списание „Нюзуик” Ви причислява към 150-те жени, които са оказали влияние върху света. В списъка са включени Мишел Обама, Анджелина Джоли и Аун Сан Су Чи.

Лидия Качо: Това изобщо не е важно за мен. По-скоро оценявам като успех това, че с цялата своя работа съумях да дам думата на някои от милионите жени и деца, които са принудени да проституират. Правих пет години разследвания в 47 страни и имам чувството, че съм свършила работата си като журналист: описвам света през очите на слабите, а не с циничния поглед на силните.

Защо разследванията Ви са предимно за принудителната проституция? Защото почти 80 на сто от новите роби са проститутки, докато по-малката част от робите работят като домашни прислужници, на насажденията от захарна тръстика или в строителството.

Съществува ли модел за тази форма на поробване?

Естествено. Първо, това са бедността и липсващата перспектива за младите хора. След това модната индустрия и секс-индустрията, която кара жените да вярват, че най-великото нещо на света е да позират. Колко пъти съм чувала от бивши проститутки израза: „Мислех, че ще стана известна”. Но след това затварят жените, сплашват ги с предполагаемите им дългове - и ако те не спят доброволно с клиенти, ги изнасилват, за да пречупят тяхната съпротива.

Властите си сътрудничат с мафията? От Япония през Тайланд и Израел, от Турция през Италия до Мексико съществува обичайната практика, полицаи, политици и съдии да бъдат подкупвани от трафикантите или самите те да са добри клиенти на тези заведения.

Затова ли борбата с трафика на хора е толкова трудна? Да. Вземете служителя в имиграционната служба, който не обръща внимание, когато млади виетнамки идват като домашни прислужници във Франция, но в действителност са закупени в Интернет като съпруги. Когато в парламента се обсъжда проституцията, някои депутати защитават интересите на организираната престъпност.

Оценките, по-скоро консервативни, на ООН гласят, че в Европа има 140 000 жертви на насилствена проституция. Една проста сметка: 50 милиона сексуални услуги по 50 евро на година - прави 2,50 милиарда евро. Освободени от данъци.

А по света ... Мафията на трафикантите печели по данни на ООН всяка година 135 милиарда долара.

lydia-cacho1

Какво Ви разказваха жените и момичетата, с които се срещнахте, за своите чувства? Повечето изпитват презрение. Децата и младите хора страдат екстремно, тъй като много кандидати за женитба създават романтична нагласа, най-вероятно за да се чувстват по-малко виновни. Но това подхранва фалшивата надежда на момичетата, че някой клиент скоро ще ги освободи от тяхното положение.

Знаете ли обаче какво мнение за мъжете изобщо могат да имат жени, които са принуждавани от мъже да правят орален секс, които са душени, пребивани и псувани?

Повечето от тези жени страдат от синдроми на посттравматично стресово разстройство: те са така да се каже откъснати от своите чувства и вече не чувстват определени части на тялото, особено гениталната област. Само по този начин те могат да издържат всеки ден 15-20 мъже. Една 21-годишна колумбийка, която срещнах в Токио и която беше робиня на Якудза, водеше дневник на кандидатите си. В малък бележник за осем месеца тя беше отбелязала 1320 клиенти.

Като репортер самата Вие се бяхте предрешили като проститутка. Мъжете по-отворени ли бяха, защото бяхте облечена като проститутка? Бивша танцьорка в нощен клуб, която също ми помогна за моя аутфит, ми даде съвет, който звучи като общоизвестна мъдрост: най-важното нещо е да слушаш мъжете. Наистина е невероятно какво предизвикваше облеклото ми и кокетно-покорното ми държане. Мъжете ми казваха неща за себе си, които като репортерка никога не биха ми казали.

В Германия проституцията е легална, тъй като се смята, че по този начин може да се води битка срещу сводничеството. Глупости. Легализацията отвори широко вратите за принудителната проституция. Според оценки на организацията Хидра повече от половината от 400 000 проститутки в Германия идват от чужбина, предимно от Източна Европа. Следват Латинска Америка, Тайланд и Африка. По-голямата част от тези жени са били прекарани нелегално в Германия и принудени да проституират.

Слушали сте в продължение на години истории за несправедливости и насилие. Те засягат винаги най-слабите. Светът сигурно Ви изглежда като ад, нецивилизован и студен. Напротив. Водя здрав, изпълнен с любов живот, имам един любящ партньор. Опитвам се въпреки постоянните заплахи да водя нормален живот, колкото е възможно. Един от начините е да не допускам тези истории в леглото или на масата за хранене. Освен това правя йога в продължение на 20 години. Мексиканският писател Октавио Пас каза, че голямата морална и духовна нищета на либералните демокрации е тяхната безчувственост. Парите убиха еротиката, тъй като разядоха душите и сърцата.

Често призовавате за „революция на мъжествеността”. Какво искате да кажете? Трябва да се сложи край на патриархалната представа, че само в порнографията мъжете свободно могат да дадат израз на своята сексуалност. Принципно по целия свят цари представата, че мъжете не са в състояние да контролират либидото си. Затова повечето общества приемат проституцията, защото тя, както се твърди, предотвратявала възможността мъжете да препускат като животни из околността и те си вземали порядъчни жени.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от вестник „Тагесшпигел”;

Снимки: fotos.mexico.lainformacion.com; adnpolitico.com;