С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Майкъл Бубле - един чувствителен и сантиментален дух

Майкъл Бубле - един чувствителен и сантиментален дух

Майкъл Бубле – един истински джентълмен на съвременния традиционен джаз

Майкъл Бубле (Michael Bublé) е изключително явление за онези, които обичат красивия поп, евъргрийн и вокалния джаз. Роден във Ванкувър (Британска Колумбия), син на рибар и навлязъл съвсем случайно в този тежък бизнес благодарение на неговия влюбен в музиката дядо-италианец. Докато учи любимия си внук как се става добър водопроводчик, какъвто сам е бил, той запознава Майкъл с музиката на Синатра, Дийн Мартин, Боби Дарин, Рей Чарлз и Елвис Пресли. Майкъл нарича тези певци „тройна заплаха”, защото могат да пеят, да танцуват и да те забавляват. Те бяха артисти, каквито сега вече няма, казва Бубле.

Носител на две награди Грами и продал над 11 милиона албума по целия свят, Майкъл е истинска наслада за душата дори на неизкушените за музика. Фин, елегантен, харизматичен и чувствен, с изключителен глас и красива носталгия по времето на големите гении от втората половина на миналия век. Един от малкото артисти, които участват в цялостната концепция по изработването на албума, до най-дребните детайли, защото както той сам казва „исках албумът да бъде чудесен и знаех, че ще стане по-добър от предишните два и това ме кара да се чувствам ужасно”.

Още дебютният му албум през 2003 г., наречен на него Michael Bublé, и особено  мултиплатиненият It’s Time (2005), награден с Грами, разкриха харизматичното му амплоа, елегантния хумор и топъл носталгичен тембър. Това даде повод New York Times да го нарече „артист, който на сцената се чувства изцяло в собствения си дом”.

Майкъл е чувствителен и сантиментален дух. „Понякога връзката не се получава, защото липсва достатъчно любов. Това обаче не ти дава право да игнорираш личността и трябва да си близо, когато имат нужда от теб. Това е принципно”, казва Бубле и това пее в Lost, определена от Майкъл като химн за полетели към звездите любовници.

За великолепната авторска Everything (виж превод на текста по-долу) Майкъл казва: „Написах тази песен като израз на голямо щастие от истинската любов, но всъщност отправих послание към целия свят. Ние живеем в луди времена и независимо какво се случва, любовта е тази, заради която си струва да живеем живота си”.

michael-buble

Всичко (Everything)

Ти си падаща звезда, кола, която преминава,

брегът, на който се завръщам.

водата, галеща ме всяко лято.

Ти си всяка нежна дума.

 

Ти си сладко срамежлива,

но щом очите ни се срещнат,

дори да се прикриваш, се разбира,

че ти си в мен и аз съм в теб.

И в този луд живот на времената луди

ти ме караш да запея, точно ти.

За мен си всеки бряг

и всяка дума.

Всичко във живота ми си Ти.

Ти си всеки спомен жив,

разпалените ми копнежи,

мистерия, далечни хоризонти,

всеки миг от моя ден си Ти.

И не вярвам, не, не мога,

че всяка ласка е за мен

и всеки труден ден ще преживеем,

аз до теб и ти до мен.

И в този луд живот на времената луди,

ти ме караш да запея, точно ти.

За мен си всеки бряг

и всяка дума.

Всичко във живота ми си Ти.

Превод от английски и адаптация: Коста Костов;

Със съкращения от списание InSpiro

Снимки: blog.naver.com; faszination-kanada.com;