С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Марин льо Пен: Европейският съюз се превърна в Европейски Съветски съюз

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: вестник „Ди Пресе”Снимки: abc.net.au; spiegel.de
Марин льо Пен: Европейският съюз се превърна в Европейски Съветски съюз

 Интервю с Марин льо Пен, председател на Националния фронт

Марин льо Пен (родена през 1968 г.) поема поста председател на френския националистическия Национален фронт от своя баща Жан-Мари льо Пен. „Европейският съюз се превърна в Европейски Съветски съюз”, заявява Марин льо Пен в предизвикателно интервю пред австрийския вестник „Ди Пресе”, което публикуваме с незначителни съкращения. Марин льо Пен подкрепя смъртното наказание, обявява се срещу „политическата каста”, срещу „еврократите в Брюксел” и създава образ на имигрантите като използвачи на социални помощи за сметка на французите.

Въпрос: Поехте председателството на Националния фронт от баща си. Кои ценности споделяте, къде се различията помежду Ви?

Марин льо Пен: Естествено, ние споделяме всички ценности, за които се обявява Националният фронт. Ние защитаваме идентичността на Франция и искаме да пазим тази република от ултра-либерализма и глобализацията, а това включва и строго регулиране на имиграцията. Накратко, ние сме патриоти.

Какво по-различно искате да направите от баща си?

Моята задача е да направя от партията нещо наистина голямо, да печелим избори и да дойдем на власт, за да можем да реализираме идеите си. Полагам големи усилия да запозная населението по-отблизо с нашата програма в областта на социалните и икономическите въпроси. Колкото повече хората знаят за нея, толкова повече те ни симпатизират.

Съществуват само тези афери. Никола Саркози предаде френския народ. По време на предизборната кампания през 2007 г. Никола Саркози направи много обещания: искаше да регулира имиграцията и да направи Франция по-сигурна страна. Но само за една година броят на насилническите банди се удвои. Има много силно отхвърляне и на двете основни партии - Съюз за народно движение и Социалистическата партия, които по принцип правят една и съща политика. Сега французите искат нещо ново, което се различава радикално от тях.

Работите ли заедно с други десни партии в Европа, например с Влаамс Беланг в Белгия или с Партията на свободата в Холандия?

С Влаамс Беланг вече имаме тесни връзки, с други партии осъществяваме първоначални контакти. Разбира се, има и разлики. Например Партията на свободата на Хеерт Вилдерс се бори срещу исляма. Що се отнася до религията като такава, Националният фронт не прави така. Ние се борим само срещу фундаментализма и онези, които искат да създадат държава в държавата. Независимо от тези различия обаче, ние споделяме много опасения, например тези, които се отнасят до настъпващата глобализация и нарастващата имиграция.

Националният фронт се счита за крайнодясна партия. Ще отречете ли, че Националният фронт е крайнодясна партия?

FRANCE-FAR-RIGHT-FN-MAY-DAY-DEMO

Абсолютно. Ние уважаваме правилата на демокрацията, участваме от повече от 40 години във всички избори и приемаме техните резултати. Онези, които поставят националните партии в Европа в крайнодясна светлина, искат само да дискредитират тези движения.

Как си обяснявате факта, че почти навсякъде в Европа тези партии празнуват големи изборни успехи?

Ние сме изправени пред вълна от имиграция, която заплашва да преобърне културата ни, начина ни на живот и ценностите ни. Националните партии искат да гарантират идентичността на своите държави.

Вие сте депутат в Европейския парламент. В същото време критикувате Европейския съюз.

Европейският съюз се превърна в Европейски Съветски съюз.

Какво искате да кажете с това?

Европейският съюз действа срещу народа. Въвеждането на единна валута трябваше да донесе растеж и работа, а сега сме изправени пред масова безработица. Рано или късно еврото ще имплодира. Поради това наш дълг е да се подготвим за излизане от еврозоната - в противен случай френският народ ще изпадне в тотален икономически и социален хаос. Трябва да изградим една Европа на суверенни нации, така че всяка страна отново да може да защитава интересите си. Народът не иска технократи, които представляват само интересите на финансовия капитал и на международните концерни.

Като следствие от драматичните събития в Северна Африка има вълна на миграция в Европейския съюз ...

Това ме притеснява много. Хиляди акостират на италианския остров Лампедуза, пред вратите на Европейския съюз.

Но какво искате да направите? Не може толкова лесно да върнем всички обратно ...

Ако им позволим да влязат в страните от Европейския съюз, може би скоро ще бъдат стотици хиляди.

Франция покрива голяма част от енергийните си нужди от ядрена енергия. Считате ли, че след събитията в Япония това трябва да се преосмисли?

Не, не мисля така. Не съществува алтернатива на ядрената енергия. Но това не означава, че не трябва да инвестираме постоянно в безопасността и модернизацията на нашите съоръжения. Трябва обаче да се постави въпроса, дали беше разумно да се изграждат такива съоръжения в земетръсни райони като Япония.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от вестник „Ди Пресе”;

Снимки: abc.net.au; spiegel.de;