С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Провъзгласяване независимостта на България от княз Фердинанд, 22.09.1908 г.

Провъзгласяване независимостта на България от княз Фердинанд, 22.09.1908 г.

Манифест към българския народ

 

По волята на Незабвения цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19-й Февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове сковаха България, някогаш тъй велика и тъй славна.

От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевяван от техните завети, неуморно работи за урежданието на хубавата си земя и създаде от нея, под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспеванието й.

Такова е желанието на народа Ни, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му Глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.Фактически независима, Държавата ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждание между България и Турция.

Аз и народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България, свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свято дело и, за да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния, прогласявам съединената на 6-и септември 1885 год. България за независимо Българско царство и заедно с народа Си дълбоко вярвам, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският народ!

Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново, на 22 Септемврий 1908 г. двадесет и втората годишнина от Нашето царуване. На първообразното със собствената ръка на Негово Величество подписано: ФЕРДИНАНД I.Провъзгласяването на Манифеста към българския народ за независимостта на България се извършва от княз Фердинанд I в църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново на 22 септември 1908 г. Мястото е избрано, за да бъде подчертана приемствеността в развитието на българската държавност през вековете.

След отслужването на благодарствен молебен и провъзгласяването на Манифеста към българския народ министър-председателят Александър Малинов се обръща към княз Фердинанд I с думите: „Ваше Величество, държавните интереси, националното достойнство, Ви продиктуваха светото решение да провъзгласите в това историческо и свято място България за независимо Царство. Позволете ми от името на правителството да Ви помоля да приемете титула Български цар”.

Фердинанд  отговаря: „С радост и благодарение приемам предложения от народа и правителството титул Цар български! Да живее България!”.

Църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, където е провъзгласена независимостта

Снимки: bg.wikipedia.org; glas.bg; manager.bg; bulgariatravel.org;