С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Махатма Ганди и принципът на действие Сатяграха като душевна сила

Махатма Ганди и принципът на действие Сатяграха като душевна сила

 Махатма Ганди: Започнете от там, където сте

Махатма Ганди е застъпник на възгледа за силата на едно ангажирано малцинство: „Суеверие и безбожие е да се смята, че един акт на мнозинството може да оказва принуда над малцинството”, казва той. „Не броят има значение, а качеството... Аз не смятам за необходима силата на бройките, когато една кауза е справедлива.”

Революционният принцип, въведен от Ганди, разрешава парадокса на свободата. Той го нарича сатяграха - душевна сила или сила на истината. На Запад същността на сатяграха е погрешно разбирана като пасивна съпротива - определение, което Махатма Ганди отхвърля, понеже внушава елемент на слабост или ненасилие, което е само един от компонентите й. Както казва просветителят Тимъти Флиндърс: да наречеш сатяграха пасивна съпротива е все едно да наречеш светлината не-мрак - това не отразява позитивната енергия на този принцип.

Сатяграха черпи силата си от две привидно противоположни качества : пламенна автономност и пълно състрадание. Принципът сатяграха всъщност казва: „Аз няма да оказвам насилие над теб. Ако ти се държиш несправедливо, аз няма да ти се противопоставя с насилие, а със силата на истината – целостта на моите вярвания. Моята цялостност намира израз във волята ми да страдам, да се излагам на опасности, да попадам в затвор, дори да умра, ако е необходимо. Но аз няма да сътруднича на несправедливостта.

Като видиш моята воля, като усетиш състраданието ми и моята чувствителност към твоите нужди, ти ще отвърнеш по начини, които никога не бих предизвикал чрез заплаха, пазарене, молби или силата на тялото. Заедно ние ще можем да разрешим проблема. Защото той е нашият противник, а не ние, един спрямо друг.”

Сатяграха е стратегията на тези, които отхвърлят решения, изискващи компромис със свободата или интегритета на който и да било от участниците. Ганди винаги е казвал, че тя е оръжието на силния, защото изисква героична въздържаност и кураж да прощаваш. Той преобръща с главата надолу цялото схващане за властта. Когато посещава планинското скривалище на индийски бойци и вижда пушките им, той казва: „Сигурно много ви е страх.”

gandhi_by_bourke_white

Сатяграха, независимо под какво название, е позиция, която прехвърля политиката от сегашната територия на конфронтация, пазарене, подкупи и надиграване върху една нова арена на искреност, взаимна човечност, стремеж към разбирателство. Тя трансформира конфликта още от извора му – сърцата на участниците в него. Създава атмосфера на добронамереност, в която човек може да се промени, без да се чувства победен.

Хората, които я прилагат, трябва да бъдат будни и гъвкави, да търсят истината дори в позицията на опонента си. Ерик Ериксън казва за Ганди, че той „е способен да помогне на другите да изоставят скъпо струващата отбрана и несъгласия... Просветлението и дисциплината могат да разоръжават или да дадат сила, по-мощна от всякакви оръжия.”

Сатяграха действа тихо и привидно бавно, казва Ганди, „но в действителност на света няма друга толкова пряка или тъй бързодействаща сила”. Това схващане е много древно, по-старо и от планините, казва Ганди, а той и неговите приятели просто го изживяват на практика. „Хората, вярващи в тези прости истини, които поддържам, могат да ги разпространяват единствено, като ги изживяват. „Започнете от там, където сте”, казва той на последователите си. Торо е казал същото: „Няма никакво значение колко малко може да изглежда началото.”

Платон твърди, че човешкият род няма да се отърве от злините си, докато философите не станат крале или кралете не станат философи. Може би има и друга възможност, когато все по-растящ брой хора поемат водеща роля в собствения си живот, когато имат куража сами да подхванат действия. Както казва една скандинавска пословица: „Във всеки от нас има по един крал. Обърни се към него и той ще се покаже.”

Новият светоглед поражда нова политика, нови взаимоотношения на власт между индивидите, между гражданите и индивидите. Ние се изменяме, когато открием нещо, което е реално, справедливо, възможно. Това именно е дългоочакваният „прелом в съзнанието”.

Започни тук, сега, от себе си, казва Джон Плат. „Не е задължително да си богат, или влиятелен, или изключителен; дори един рибар е способен да преобърне света. А щом той може, можеш и ти... Всички възникващи потенциалности на бъдещето се съдържат в света в този момент”.

Снимки: viewallpaper.com; hamlethamster.wordpress.com;