С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Луис ван Гаал: Спортът не се състои само от техника, а и от стратегия и личност

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: Вестник „Зюддойче цайтунг”;Снимки: abendblatt.de; telegraph.co.uk;
Луис ван Гаал: Спортът не се състои само от техника, а и от стратегия и личност

Луис ван Гаал за правилата във футбола и живота

Луис ван Гаал е холандски футболен треньор и бивш футболист, роден на 8 август 1951 г. в Амстердам, рицар на кралски Орден за заслуги към обществото. Ван Гаал беше треньор на холандския национален отбор по футбол. Под негово ръководство са били клубните отбори на Аякс, Барселона, Алкмаар и Байерн. След световното първенство по футбол в Бразилия, от юли 2014 г., той е треньор на английския колос Манчестър Юнайтед.

Публикуваме интервю на Луис ван Гаал за вестник „Зюддойче цайтунг” по времето на неговото пребиваване като треньор на Байерн Мюнхен.

Въпрос: Г-н Ван Гаал, отбелязвате напредък с немския език, талант ли сте в изучаването на езици? Вярно ли е, че този езиков курс се е провел в манастир?

Луис ван Гаал: Не. За тази цел би трябвало да отида цяла седмица в манастира - жена ми не искаше! Освен чрез курса подготвих първата си пресконференция в Мюнхен допълнително още един ден, с частна учителка. Тя беше много доволна как я направих.

Вие говорите холандски, испански, английски и немски език?

Учил съм също така и малко френски.

Но официалният език в ФК Байерн е немски?

Да, обсъждам всичко на немски. Ако някои играчи не разбират нещо, понякога обяснявам на испански или английски език. Ясно е обаче: който играе в Германия, трябва да се приспособи към културата. Езикът е част от тази култура.

На Вас самия не Ви ли се удава трудно да мислите и общувате като треньор на чужд език?

Това е много уморително, да. Но аз съм добър комуникатор.

Индивидуалните разговори с играчите са важни за Вас, при това по време на работа изглеждате по-скоро строг, дистанциран, авторитарен. Можете също така и да избухнете много бурно.

Не, не съм строг - само в наблюденията и преценките си. Трябва незабавно да коригираш грешките в тренировките - по-късно играчите не си спомнят ситуацията.

Това е като да възпитаваш деца?

Да, преди преподавах дванадесет години физкултура и спорт в едно училище. Всички хора притежават таланти - но ​​често те не знаят, какви. Мога да бъде посредник и да помогна на играча да прояви своя талант. Като треньор трябва да вникна в личността и душата на играча, за тази цел комуникацията е много важна. Фактът, че общувам много, не означава обаче, че съм приятелят на играчите.

Вие сте по-скоро приятел на твърдо установени правила и дисциплина в групата.

По друг начин не става. Трябва да ръководя 40, 50 души, това е като едно голямо семейство. Моите правила не са ограничителни, всеки може да се движи сред тях със собствената си идентичност. И аз също искам това! Не спускам принудително правила отгоре, наблюдавам и взимам мерки. И в скоро време в Байерн ще има писмен каталог на поведение. Включвам играчите в този процес. Някои медии пишат: Ван Гаал е диктатор! Не, не съм диктатор.

van Gaal 2

Вашето предпочитание към правила очевидно е придобито чрез възпитанието Ви. Вярно ли е, че вкъщи е трябвало да се обръщате към майка си с „Вие”?

Да, тогава това беше често срещано в Холандия. И аз искам това все още от собствените си дъщери.

Дъщерите Ви се обръщат към Вас с „Вие”?

Да. Намирам го за добре, когато има дистанция в тези неща. Аз съм приятелят на децата си и те ме обичат. Но аз съм едно друго поколение, те трябва да знаят това. Мисля, че това е добре. Естествено, моите играчи също казват „Вие”'.

Един от Вашите водещи принципи гласи: „Уважението е основата за всичко”.

Това е така. Аз самият имам проблеми да се обръшам към възрастни хора с „ти”.

Ще остане ли Франк Рибери свободен дух или трябва да се нагоди по-силно в груповата тактика?

Всеки играч има собствена идентичност - но моята задача е да използвам разумно тези качества за отбора. Никой индивидуалист не може да прави каквото си иска, но играчи с особена креативност получават и при мен повече свободи. Въпреки това той трябва да играе в рамките на нашата система - и той върши това в тренировките вече много добре.

Не се притеснявате, че проповедникът на колективната игра Ван Гаал и анархистът Рибери не си подхождат?

Не, не съм проповедник на колективната игра. Виждам индивидуалния човек, това е част от моя цялостен принцип. В случая с Рибери ми коства малко енергия, за да убедя отбора, че той е един специален креативен играч.

Често сте имали работа с тежки характери, например с футболиста от българския национален отбор Христо Стоичков в Барселона. Човек успява ли през годините да се научи да направлява такива неща по-невъзмутимо?

Вече, да. Но когато играч като Стоичков престъпва правилата, казвам: отивай във втория отбор! По онова време всички играчи дойдоха при мен: „Не може да правите това, той е толкова добър футболист!” Тогава казах: „Окей, той може да се върне, но след това трябва да бъде съгласен с правилата”. Но той не беше съгласен и затова до днес съм негово жертвено агне: в книгата му и в неговите колони в испанските вестници.

Казвате: „За мен организацията в защита е много важна - германските играчи наричат това „ред”. Холандският футбол е считан обикновено за нападателен и атрактивен. Как би трябвало да се опише футбола с марка Ван Гаал?

От 39 години съм в бизнеса, все пак трябва да го знаете!

Но не всеки читател на вестника знае това. Но ще направим един опит: продължихте да развивате тоталния футбол, отдавате голямо значение на сръчното владеене на топката и точните пасове, но също така и на плътната защита и много бързата смяна на ритъма - и на здравото покритие по терена. Така ли е?

van Gaal 3

Това е само една част. Казвам следното: един играч трябва да влага себе си и да се ангажира - със собствената си идентичност, но също така и с тактиката на отбора. Искам да се играе в защита умно и да се атакува умно – тогава, когато е възможно. Ако това не е възможно - не атакувай!

Много важно е доброто покритие на терена. Ако разстоянията между играчите са правилни, ще има повече опции за пасове - защото футболът е спорт, в който се прави избор! И когато всички постове са покрити, ние ще можем да приложим силна преса в играта - в противен случай ще се движим един през друг и назад.

Аз обаче винаги искам да се движим напред! В три изречения: Футболът е спорт с опции, който се играе с мозък. Имаме нужда от дисциплина в играта. И всеки играч има нужда да влага себе си в мача, да поема ангажимент.

Привлякохте към отбора по-скоро неизвестни играчи, трансферната политика на Байерн, обаче, в противовес на това досега беше ориентирана към звезди.

Имената и известността не са важни. Винаги търся само най-добрия играч за съответния пост. По време на престоя ми в Барселона президентът на Реал Флорентино Перес беше докарал хора като Зидан и Фиго в Мадрид. Но шампион станах: аз!

Вие сте шефът, показвате това ясно на Вашето обкръжение.

Решенията се взимат от ръководството, но мисля, че съветите ми винаги са много убедителни. И винаги мога да говоря за футбол; само ако въпроси на журналисти са глупави и неподготвени или прекалено критични, ще защитавам моите играчи. Винаги.

Имате ли чувството, че Бундеслигата в техническо и тактическо отношение изостава от времето?

Най-добрият футбол се играе в Испания, а не в Англия, както мнозина казват. Германия идва след Испания и Англия, изпреварвайки все още Италия. Конкуренцията в Бундеслигата е голяма, това повишава качеството.

Какво значение има за Вас ФК Байерн, който Ви даде възможност да се върнете на голямата сцена? Говори се, че Байерн Ви омайва от години?

За пети път Байерн беше търсил контакт с мен. Всъщност, исках да тренирам национален отбор и да отида на Световното първенство, но този клуб подхожда изключително много на характера и на личността ми.   Отношението ми към германците винаги е било дружелюбно.

Английската Висша лига, например, не би била моят свят, тъй като играчите се фокусират прекалено много върху личния си живот и твърде малко върху професията. На мен ми подхожда културата на Бавария, аз съм семеен човек. И на жена ми харесва да живее тук. Това е много важно, защото й бях обещал да се откажа на 55-годишна възраст от треньорската професия. Не спазих това, така че жена ми трябва да се чувстват добре тук.

Интересни мисли на Ван Гаал:

„Аз съм такъв, какъвто съм и този начин не е лесен, но не искам да променям личността си, само защото други искат това.” „Парите не правят човек щастлив, те са важни, за да се чувстваш щастлив, но за мен признанието е по-важно, особено признанието на играчите.”

„Спортът не се състои само от техника, а също така и от стратегия и личност. Винаги имам стратегия.”

Превод: Господин Тонев; със съкращения от в. „Зюддойче цайтунг” sueddeutsche.de;

Снимки: abendblatt.de; talksport.com; telegraph.co.uk;