С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Колин Фърт - Вдъхновяваща реч от филма „Речта на краля”, режисьор Том Хупър

Колин Фърт - Вдъхновяваща реч от филма „Речта на краля”, режисьор Том Хупър

Да превърнем нашата кауза в своя лична кауза!

Нашумелият филм „Речта на краля” на режисьора Том Хупър е разказ за съдбата на крал Джордж VI, който е коронясан след смъртта на баща си Джордж V и абдикацията на брат си Едуард VIII. Ролята на крал Джордж VI се изпълнява от великолепния британски актьор Колин Фърт.

Страдащ от непреодолим говорен дефект, крал Джордж VI преодолява заекването благодарение на нетрадиционното лечение на своя логопед, с когото се сприятелява и изнася реч по радиото, която вдъхновява британците по време на Втората световна война.

В действителност речта е произнесена на 3 септември 1939 година. Думите на крал Джордж VI са призив за сплотяване на британците в навечерието на тежките дни на войната около ценностите на справедливостта и свободния живот. С речта си по радиото Джордж VI става символ на националната съпротива. Ето и самата реч, представена във филма на Том Хупър „Речта на краля”. :

„В този скръбен час, може би най-съдбовният в историята ни, изпращам към дома на всеки мой поданик, намиращ се в родината или отвъд океана това послание, носещо най-дълбоките ми чувства към всеки един от вас, сякаш съм прекрачил прага на дома ви и се обръщам лично към вас.

King's Speech

За втори път в живота на повечето от нас сме изправени пред война. Неведнъж се опитвахме да намерим мирен път за изглаждане на разногласията между нас и онези, които сега са наши противници. Но напразно. Бяхме въвлечени в конфликт. Бяхме призовани да посрещнем заплахата на принцип, който ако надделее, ще бъде гибелен за цивилизационния ред в целия свят.

Подобен принцип, оголен от всички преструвки, със сигурност е простата и примитивна доктрина, че правото е на страната на силния.

Заради всичко, на което държим и ни е скъпо, е немислимо да откажем да отвърнем на подобна заплаха. Именно към тази благородна цел призовавам поданиците си в родината и отвъд океана – да превърнат нашата кауза в своя лична кауза.

Моля ги да останат спокойни, непоколебими и обединени в това време на изпитания. Задачата ще бъде трудна. Може би ни предстоят мрачни дни и войната вече няма да бъде ограничена само на бойното поле. Можем просто да постъпим така, както смятаме, че е правилно. И смирено да поверим каузата си в Божиите ръце.

Ако всички до един запазим решителна вяра, че ще успеем, то с божията помощ ще победим.”

Превод: Zaza 14; Снимка: stimme.de; en.wikipedia.org;