С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Киану Рийвс: Животът ни нанася рани, които зарастват, но остават белези

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: stern.deСнимки: fansshare.com; reddit.com; hotbikeweb.com;  
Киану Рийвс: Животът ни нанася рани, които зарастват, но остават белези

Интервю с актьора Киану Рийвс

Спомняте ли си още за Киану Рийвс? Готиният образ от филма „Матрицата”? Канадско-американският актьор, режисьор и филмов продуцент Киану Рийвс е роден  на 2 септември 1964 г. в Бейрут, Ливан.

През 1994 г. Рийвс става известен с участието си във филма „Скорост”, в който играе заедно с актрисата Сандра Бълок. В „Адвокат на дявола” той е партньор на Ал Пачино, а звездният му миг като актьор е фантастичният хит от 1999 г. „Матрицата”. Киану Рийвс никога не е бил женен.

През декември 1999 г. неговата приятелка Дженифър ражда мъртвородена дъщеря им, две години по-късно самата тя загива при автомобилна катастрофа. Рийвс приема като тежък шок и смъртта на близкия си приятел, актьора и музиканта Ривър Финикс. Публикуваме един много личен разговор на актьора Киану Рийвс с журналистката Александра Крафт от списание „Щерн”.

Въпрос: Г-н Рийвс, вече преминахте възрастта от 50 години. Във филма Ви „Джон Уик” свистят куршуми, това е един много кървав екшън-трилър. Как възрастта Ви се съвместява с тези неща?

Изключително добре. Вижте Харисън Форд, Брус Уилис или Силвестър Сталоун. Всички те са много по-възрастни от мен, а все още се снимат в такива филми.

Как изглеждаха нещата с кондицията Ви?

Да си призная, трябваше да тренирам по-яко, отколкото преди. Правя повечето от каскадите все оше сам. Бяха ми нужни три месеца, докато вляза в добра форма. Мисля, че като цяло доста време ще мога да правя такива неща. Г

ероят във филма, чиято роля играете, е бивш наемен убиец, който отмъщава за убийството на малкото си куче. Е, сега ...


Това вече придава смисъл. Кучето е било подарък от починалата му съпруга, тоест то е символ на всичко, което му е отнето. Отмъщението срещу извършителите е неговият начин на траур. А убийците са част от бандата на руски кръстник на мафията, с когото Джон Уик има общо минало.

Звучи така, сякаш изобщо не намирате мъжа толкова несимпатичен.

Е, добре, разбирам поне той какво чувства. А и ние знаем всички тези моменти, в които сме избухвали и искаме да отмъщаваме. Неговата решителност ми импонира. Но аз по-скоро съм тип, който се бои от конфликти. А също и не притежавам оръжие. Въпреки че трябва да призная, че е необикновено чувството да имаш пистолет в ръката и да гърмиш с него. Тогава прагът на задръжките малко пада и се повишава нивото на адреналина.

keanu-reeves-reddit.com

Издайте ни Вашата последна фантазия за отмъщение?

Съжалявам, не мога да Ви бъда полезен. Но има неща, които ме карат да побеснявам. Лоши критики, например. Въпреки, че съм свикнал с това от години. Винаги съм бил изкупителната жертва на критиците. В професия, в която съмнението в себе си е част от всекидневните занятия, това е значително по-досадно. Особено, когато нещата станат лични.

С напредването на възрастта тези неща не се ли приемат по-невъзмутимо?

Много важно е да се запазва определена дистанция. Това ми се удава все повече, колкото повече остарявам. Истинска алтернатива на актьорската професия за мен не е съществувала. Започнах на 16-годишна възраст, а работата изгради структура на живота ми. А също така често ме е спасявала, когато ми беше зле. Да изгаряш за такова нещо и освен това по този начин да имаш успех, е просто чудесно. Но съмненията остават.

Страдали ли сте от криза на средната възраст?

Да, преди десет години. След като станах на 40 години, внезапно всичко се промени. Чувствах се стар, безполезен и също така физически вече не толкова пъргав. Тогава започнах да размишлявам и за смъртта. Днес се питам, например, дали ще бъда на добро място, когато почина. Това звучи твърде депресиращо, но навярно идва автоматично с възрастта.

Стига да не се преувеличава.

Няма страшно, не е и толкова драматично. Но трябва да се понесе. Животът ни нанася рани, които зарастват. Накрая винаги остават белези и те ни променят. Трябва да живеем с това. Но те също така образуват това, което сме.

През последните години бе станало доста тихо около Вас. Какво се беше случило?

Нищо особено. Много хора говорят за „Джон Уик” като за голямото ми завръщане - дори Чад Стахелски, режисьорът. Стана вече куриозно. Не виждам нещата по този начин.

А как?

Наистина, през последните години, с изключение на „47 ронини”, не съм снимал големи холивудски продукции, но вече работех редовно. Направих документален филм, режисирах. Сега съм в началото на един нов филм. Това е и всичко засега.

keanu reves 2

Но „Джон Уик” продължава времената на големи успехи като „Матрицата” или „Константин”. По онова време Ви считаха също и за секссимвол.

Винаги съм се забавлявал с това, но, разбира се, не съм се и оплаквал, както много хора бяха писали. Дори, когато не съм такъв. Това е само един от безбройните образи, които обществеността има за мен. Почти нито един не е верен.

Защо така неохотно разкривате някои неща за себе си?

Защото съм срамежлив. Предпочитам да говоря за работата си. Защо всички искат да знаят все повече и повече за мен? Какъв съм в личния си живот е напълно маловажно.

Е да ...

Действително. Обичам да съм сам. Чета много. Или просто си седя там. Наслаждавам се на тишината, отдавам се на мислите и чувствата си. Тогава нищо не трябва да се случва около мен. Разбира се, не е добре също, човек да бъде толкова много сам. Понякога това е борба.

Добре, и къде намирате това спокойствие?

Винаги там, където живея в момента. Точно сега е Лос Анджелис, моята родина, имам къща там. Нямам корени или традиционно семейство. Роден съм в Бейрут, в детството си често се местехме, често трябваше да сменям училището. Мен ме формира това чувство, никога да не принадлежа някъде истински. Бях аутсайдер.

Успехът направи ли Ви още малко по-самотен?

Не, естествено имам приятелства, но те не са толкова дълбоки. Нямам стар, най-добър  приятел, който да ми дава мъдри съвети. Което няма нищо общо с успеха, а просто нещата се развиха по този начин.

Киану Рийвс, самотният вълк.

Чак толкова лошо не е. Но аз си обичам понякога да бъда сам. Харесва ми да карам мотора, възможно най-бързо, обичам това. Точно след работа, когато съм толкова неспокоен, имам нужда от това. Да карам в посока Тихия океан през каньоните, великолепно. Също така имам участие като собственик в една фирма, която произвежда велосипеди.

Вече направихте и няколко произшествия.

Да, вярно, но се отървах леко. Опитвам се да се придържам към правилата за движение. Не винаги се получава.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от  stern.de;

Снимки: fansshare.com; reddit.com; hotbikeweb.com;