С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Изследователят Айке Венцел: Човек вече може да бъде „зелен”, без да бъде ляв

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: TheEuropeanСнимки: suedseiten.de;
Изследователят Айке Венцел: Човек вече може да бъде „зелен”, без да бъде ляв

Разговор с изследователя на тенденциите Айке Венцел

Айке Венцел (роден през 1966 г.) е изследовател на тенденциите, публицист и консултант в областта на предприемачеството. Неговата специалност е нео-екологията, тенденцията към нови „зелени” нагласи на обществото. През 2003 г., заедно с колеги от института за бъдещето, той предвеща, че след няколко години около 30% от германците ще заложат на „зелен” начин на живот. Айке Венцел в разговор с Бено Мюхлер от списание The European, издание на немски език.

Въпрос: Силно ли е днес съзнанието за опазване на околната среда в нашето общество?

Айке Венцел: Да се живее със съзнание за опазване на околната среда днес е от жизненоважно значение за обществото ни. Ние, като институт за тенденциите на бъдещето, прогнозирахме това още през 2003 година. Тогава приехме, че както в Съединените щати, скоро и в Германия, една трета от обществото ще живее, осъзнавайки важността на опазването на околната среда. Това е положението днес и то не се ограничава до разделното събиране на отпадъците и пестенето на електрическа енергия. Днес хората се ангажират и в обществен план. Те искат да поемат отговорност.

Каква е мотивацията им за това?

Би било погрешно да се мисли, че хората вършат това от чисто наивна човещина. Те се ангажират така силно, защото осъзнават, че замърсяването на околната среда разрушава земята и че изменението на климата носи последици. Техният стимул да полагат грижи за защита на околната среда е да запазят за бъдещите поколения, тоест за децата си, добри условия на живот.

Как се стигна до това развитие?

90-те години бяха десетилетието на иронията и на обществото на наслаждението. Това равнодушно отношение спрямо всичко извън собствения живот приключи в края на 90-те години. За хората ценностите отново станаха важни. Те искаха да поемат отговорност. Да имаш съзнание за опазване на околната среда вече беше независимо от партийна принадлежност. Човек вече можеше да бъде „зелен”, без да бъде ляв.

Да бъдеш „зелен” модно явление ли е?

Не. Наистина ние сме само в началото. Това ни показа финансовата криза, която не остави и помен от предположението, че би могло да съществува бъдеще без устойчивост. Пред нас има планина от работа. Ще има трета индустриална революция, която ще донесе нова форма на потребление.

Превод: Господин Тонев; източник: TheEuropean, издание на немски език;

Снимка: suedseiten.de;