С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Хеленио Херера за тактическия стил на игра в защита, наричан „катеначо”

Автор: Съставител: Господин ТоневСнимки: iogiocopulito.it; pinterest.de; corriere.it; it.wikipedia.org; gazzetta.it; storiedicalcio.altervista.org; 
Хеленио Херера за тактическия стил на игра в защита, наричан „катеначо”

Интервю с Хеленио Херера от далечното минало

Хеленио Херера (1910-1997), чието име на български език се изписва и като Еленио Ерера, е един от най-великите треньори във футбола. Хеленио Херера стана известен най-вече с успехите, които постигна през 60-те години на миналия век с Интер (Милано).

Херера наложи във футбола тактическата схема „катеначо”, обръщайки централно внимание върху защитата на тима. Той  изисква от своите футболисти строга дисциплина на терена, стриктно спазване на игровия план, заради което е обвиняван в деструктивен футбол и е наричан от футболни специалисти „гробокопач на футбола”.

Публикуваме едно интересно интервю на журналиста Пиер Ламейнер след мача Реал (Мадрид) - Интер (Милано) от далечната вечер на 1 март 1967 г., завършил с победа на Интер (Милано) и показал ефективността на налагания от Хеленио Херера стил на игра: „След победата с 2:0 на Интер над Реал в четвъртфиналната среща за Европейската купа (всъщност Купата на европейските шампиони) на 1 март 1967 г., успях с немалко усилия да се доближа до треньора на Интер Хеленио Херера в съблекалните на стадиона в Мадрид и да проведа с него кратък разговор.


Хеленио Херера с легендите на Интер - Джачинто Факети (вляво) и Алесандро (Сандро) Мацола.

След като се представих, зададох на Херера следния въпрос:

-Бих искал да зная дали сте доволен от начина, по който победихте тази вечер?

Херера ме погледна право в очите.

И след кратко мълчание отговори не по-малко брутално на моя не чак дотам брутален въпрос:

-Слушайте, ако Вие не сте оценили нашата победа тази вечер, то това означава, че Вие нищо не разбирате от футбол! Защото ние превъзхождахме Реал във всяко отношение – тактическо, техническо, физическо.

В този дух зададох втория въпрос: -Все пак вашите два гола се дължат в значителна степен на щастие.

-Съгласен съм. Но футболът също е и това.

-И вие нападахте, главно през първото полувреме с двама нападатели.

-Не забравяйте контраатаките на Факети.

-Факети извърши напредвания максимум четири или пет пъти.


Двама велики треньори - треньорът на Интер Хеленио Херера и Нерео Роко, треньор на Милан.

Но Херера не започна борба върху тази подробност. Той, впрочем, контраатакува:

-Да, ние често нападахме с двама играчи – е, какво от това? Реал не упя да ни улови в грешка и ние отбихме всички удари.

-Аз не оспорвам вашата победа, но не се ли дължи тя в голяма степен на отбранителната слабост на Реал, който не знае да се защитава, играейки нападателно? Херера показа малко нетърпение. Той не ме разбра:

-Какво? Вие бихте предпочели да играя като Реал? Да нападам с пет или шест играча и да бъда изненадван така, както ние направихме спрямо мадридчани?

-Но, г-н Херера, не се ли считате вие за способни да нападате с пет или шест играча, като в същото време се отбранявате ефикасно? И тук бях учуден от ясния и категоричен отговор:

-НЕ! В този отговор няма лъжливи паравани, няма укриване, няма възражения от рода: „Ах! Ако имах играчи за...”

Със своите елитни играчи Херера е избрал пътя на отбраната и прокламира това. И в допълнение Херера аргументира:-Покажете ми, впрочем, един отбор, способен да играе, както Вие казвате. Посочете ми също един отбор в света, способен да играе, както ние играхме тази вечер. И аз бях принуден да отговоря:

- Че Интер е най-силен в приложението на бетона, то аз съм напълно съгласен с Вас. И че нападателните отбори са още в състояние на оформяне – това също така е не по-малко безспорно. Но все пак би могъл да бъде посочен случаят на отбори като Андерлехт или Партизан (Белград). Но да приемем: за да бележите голове, вие мислите преди всичко да се отбранявате. Обаче защо, след като водите в резултата, и то стабилно, вие мислите за запазване на топката, за замразяване на играта, нещо, което не правите, когато резултатът още не е открит? И тук за първи път Херера се отдели от своите играчи:

- Какво искате, хората не са съвършени! На Марс, може би, но на Земята – не. И това е впрочем единственият упрек, който отправям към моите играчи: те искаха прекалено много да унизят Реал.”Снимки: iogiocopulito.it; pinterest.de; corriere.it; it.wikipedia.org; gazzetta.it; storiedicalcio.altervista.org