С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Ханс-Волфрам Щайн: Новите млади избиратели избират протестни партии

Автор: Превод: Господин ТоневИзточник: welt.de;Снимки: muensterschezeitung.de; tagesspiegel.de;
Ханс-Волфрам Щайн: Новите млади избиратели избират протестни партии

Ханс-Волфрам Щайн за изборното поведение на младите

Бременският педагог Ханс-Волфрам Щайн счита, че е целесъобразно да се намали възрастта за гласуване на 16 години. Ханс-Волфрам Щайн разговаря с журналистката Лаура Фьолмер от „Велт Компакт” за новите млади избиратели и за техните интереси.

Въпрос: Младите хора под 18 години интересуват ли се изобщо от политика?

Ханс-Волфрам Щайн: Да, тъй като те са в състояние да свържат централните проблеми на обществото със собствения си живот. Например, за тях е много по-важно дали през 2050 г. ще съществуват още атомни електроцентрали. Занимават ги също така въпроси на тяхното бъдеще: Какво може да се направи за недостигащите места за обучение? Те атакуваха политиците с тези въпроси и не се задоволиха с успокоението, че тези проблеми могат да бъдат преодолени с изчакване.

В Австрия непълнолетните вече могат да участват в националните избори. Опитът показа, че младите хора имат склонност да избират протестни партии.

Най-напред е ясно, че един млад човек избира различно от пенсионера. А младежът, който няма къде да се обучава, има също правото на протест. В Австрия съществуваше недостиг на политическо образование и така се наливаше вода в мелницата на десните популисти. Но не в по-голяма степен от средния избирател. Разбира се, мащабът за сравнение по-скоро трябва да бъде изборното поведение на гласуващите за първи път, тоест на 18- до 21-годишните. При тях обикновено съществуват по-малко различия.

Jugend

Според изследване на университета в Хохенхайм, на което се позовават много критици, обаче, има явни различия в познанието за политика.

Вярно е, но ако се концентрираме върху специализираното политическо познание, това не е никакво чудо. Естествено, младите хора, които са имали две или три години повече учебни занятия в областта на политиката, знаят по-добре какво представляват принципите на субсидиарност или федерализмът. Без съмнение, желателно е по-младите също да знаят, какво представляват тези неща. Но преди всичко с тези познавателни въпроси не може да се изрази преценка, дали някой е достатъчно зрял да гласува или да не гласува. Попитайте за тези неща пенсионери!

На колко години младият човек е зрял да гласува?

Критиците твърдят, че политическото образование липсва при младите хора. Но ако ние, особено училищата, променим това , ще има малко аргументи срещу правото на гласуване от 16-годишна възраст. Тъй като на 16 години човек може да си състави подобаващо мнение за политиката.

В такъв случай партиите трябва ли да променят стратегиите си за изборни кампании?

Мисля, че да. При младите гласоподаватели партиите могат да печелят само с теми, които ги интересуват. С темата „пенсия” няма да постигнат много, а трябва да се концентрират върху неща, които засягат бъдещето на младежите. А също и да се издигат подходящи кандидати, с които те могат да се идентифицират.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от „Велт Компакт”;

Снимка: muensterschezeitung.de; tagesspiegel.de;