С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация
Търсене

Фридрих Хьолдерлин и стремежът към пълнота и завършеност

Автор: Съставител: Господин ТоневИзточник: Снимки: klassikakzente.de
Фридрих Хьолдерлин и стремежът към пълнота и завършеност

Фридрих Хьолдерлин: Одобрението на хората

Фридрих Хьолдерлин, един от най-нежните поети на човечеството, е роден на 20 март 1770 година в Лауфен на Некар, днес Баден-Вюртемберг, Германия. Следва теология в университета „Тюбингер щифт” заедно с по-късно утвърдилите се като философи Хегел и Шелинг. Заедно със своите приятели копнеят за високите идеали на живота, за истината, красотата, общността.

Съдбата му е покъртителна. С чувствителна и нежна душа всяко съприкосновение със света за него е болка. Не се решава да стане свещеник и работи като частен учител, който обучава децата на различни богати семейства. В своята поезия изгражда един мечтан свят, основан на преклонението пред идеала на гръцката античност. Гръцката античност като образец на човешкия стремеж към пълнота и завършеност, към красота и благочестие.

Негова основна тема също е празнуването на природата от скромния и смирен човек. Желае да обедини науката с живота, образованите хора с природата, изкуството с идеала.

Великолепен лирик във всичко, което пише

Хьолдерлин е великолепен лирик във всичко, което пише. Публикуваме няколко стиха в превод на Венцеслав Константинов:

      Одобрението на хората

Не е ли свещено сърцето ми, пълно с по-светъл живот, откакто обичам? Защо ме ценяхте тъй много, когато бях по-горделив и по-див, по-многословен и по-лековат?

Ах! На тълпата допада каквото върви на пазара, слугата почита единствено силния; В божественото вярват само тези, които сами са божествени.

H Turm

Лишенията и униженията го изтощават и водят до там, че той рухва физически и изпада в душевно умопомрачение, от което смъртта го избавя след дълги години на усамотеност. В тези години от живота си той е настанен при семейството на един дърводелец в Тюбинген, който се грижи за него.

Прекарва тези изтощителни 36 години в самостоятелна таванска стая под кулата на къща, надвесена над река Некар, наричана „кулата на Хьолдерлин” (на снимката) и продължава да пише откъслечни гениални стихове.

Докато е жив е публикувана само оскъдна част от неговото творчество. Като много други смислени явления Фридрих Хьолдерлин е признат едва след смъртта си. Неговата поезия е връх в европейската литературна традиция. За истинските му ценители – пристан в бушуващото море от комерсиалност и духовна нищета.

Снимки: klassikakzente.de; enlenguapropia.wordpress.com

Съставителство: Господин Тонев